Kesätyökokemuksella on paljon vaikutusta töiden saamiseen myöhemminkin, tietävät Jussi Kataja ja Kaapo Havuluoto.
Kataja on valmistunut viime kesänä Itä-Suomen yliopistosta ja työskentelee nyt Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO Oy:lla Kuopiossa. Havuluoto opiskelee neljättä vuotta Turun yliopistossa ja on parhaillaan töissä Puolustusvoimilla.
Katajalla oli selkeä suunta työllistymiseen: hän pyrki löytämään opiskeluajan työpaikat opiskelukaupungistaan Joensuusta ja haki tietoisesti vain oman alan töitä.
– Ajattelin, että jos en saa oman alan töitä, teen kesäopintoja ja elän opintolainalla. Niin pari ensimmäistä kesää menivätkin, hän kertoo.
Suunnitelmallinen hakeminen kannatti, sillä Kataja teki opiskellessaan kesätöitä pankissa ja suuremmissa asianajotoimistoissa. Kaikki kesätyöt poikivat jatkoa työsuhteelle vielä kesän jälkeenkin.
Baari- ja ravintolatyö opetti asiakaspalvelutaitoja ja vaikeiden tilanteiden käsittelyä.
Havuluoto oli opintojen alussa kesätöissä baareissa ja ravintoloissa, ja opintojen edetessä työttömyyskassassa ja suuremmassa asianajotoimistossa.
– Baari- ja ravintolatyö opetti asiakaspalvelutaitoja ja vaikeiden tilanteiden käsittelyä. Tästä oli hyötyä oman alan paikkoja hakiessa, koska asiakaspalvelua ja monipuolista taustaa katsottiin hyvällä, Havuluoto sanoo.
Hyödynnä mahdollisuus kokeilla erilaisia töitä
Sekä Havuluodolla että Katajalla on sama viesti oikkareille: kokeilkaa monipuolisesti erilaisia töitä.
– Työelämässä samanlaiset parin kuukauden kokeilut eivät onnistu. Kesätyöt ovat mahdollisuus kokeilla erilaisia aloja. Kesätöissä opin tuntemaan, mistä tykkään. Ennakkokäsitykset eri töistä eivät pitäneet aina paikkaansa, Kataja sanoo.
Kesätöissä opin tuntemaan, mistä tykkään. Ennakkokäsitykset eri töistä eivät pitäneet aina paikkaansa.
Havuluoto on samaa mieltä.
– Harva aidosti tietää ensimmäisten opiskeluvuosien jälkeen, mikä on niin sanottu oma oikeudenala tai praktiikka. Opinnot eivät myöskään kerro, millaista käytännön työ aiheen parissa on. Kannattaa hakea tekemään myös sellaisia töitä, joista ei tiedä paljon, Havuluoto summaa.
Kesätöissä kannattaa kysyä, opetella ja pyytää palautetta, Havuluoto ja Kataja sanovat.
Kesätyö on tilaisuus verkostoitua
Kesätyössä oppii substanssista, mutta paljon muustakin. Kaikkea oppimaansa voi hyödyntää seuraavissa työnhauissa kertomalla konkreettisesti, millaisia asioita on oppinut. Ne voivat liittyä substanssiin, mutta myös kokemuksiin erilaisista projekteista, omiin oivalluksiin ja siihen, että on päässyt tutustumaan uusiin asioihin, Kataja ja Havuluoto sanovat.
Kataja kertoo, että kesätyöt kasvattivat ammatillista itsetuntoa. Seuraavien paikkojen hakeminen tuntui helpommalta. Sitä rohkeutta kannattaa hyödyntää ja mennä myös mukavuusalueen ulkopuolelle työnhaussa. Yhteydenotot kiinnostaviin firmoihin ja lounastreffien sopiminen voivat poikia työpaikan, kuten hänelle kävi.
– Myös pelkkä työhaastatteluun pääseminen kannattaa nähdä mahdollisuutena. Itselleni on käynyt niin, etten saanut paikkaa, jota hain, mutta haastattelija suositteli minua toisaalle, Kataja havainnollistaa.
Itselleni on käynyt niin, etten saanut paikkaa, jota hain, mutta haastattelija suositteli minua toisaalle.
Havuluoto kannustaa osallistumaan työyhteisön toimintaan myös varsinaisen työn teon ulkopuolella. Yhteiset kahvitauot ja erilainen tyhy-toiminta jäävät mieleen ja auttavat pääsemään mukaan porukkaan.
– Oma aktiivisuus ja kiinnostus työhön ja työyhteisöön voivat olla myös mahdollisuus saada jalkaa oven väliin ja jatkoa työlle, hän sanoo.