Kiekkokaukalosta rahapelien pariin

Kiekkokaukalosta rahapelien pariin

Lahtelaisesta edustus-jääkiekkoilijasta Veikkaus Oy:n lakimieheksi edenneelle Pekka Ilmivallalle urheilujuridiikka on kiinnostava pelikenttä, jossa yhdistyvät työ ja harrastus.

Teksti: Ari Rysty Kuvat Lasse Keltto

Veikkaus Oy:n Vantaan pääkonttorissa toista vuottaan työskentelevä Pekka Ilmivalta, 35, johtaa Veikkauksen laki- ja kansainvälisten asioiden osastoa. Kollegan hoitaessa arpajaislainsäädäntöön ja pelien sääntöihin liittyvät seikat vastaa Ilmivalta lähes kaikista muista sen ulkopuolelle jäävistä oikeudellisesta asioista. Juridisesti toimintakenttä on laaja pitäen sisällään muun muassa kaikkien Veikkauksen tekemien sopimusten varmistamisen, yhtiön hallituksen ja hallintoneuvoston sihteerin tehtävät sekä yhteydenpidon valtionyrityksen toimintaa valvoviin tahoihin.

Yhtiön johtoryhmässä istuvan Ilmivallan mielestä näköalapaikka on auttanut ymmärtämään vapaan markkinatalouden aikakaudella yhä harvinaisemman monopoliyhtiön asemaa ja yhteiskunnallista vastuuta.

– Toimialana rahapelit ovat varsin poikkeuksellinen ilmiö, sillä toimijoiden määrä on rajoitettu lainsäädännön avulla. Yhteiskunnallisista lähtökohdista tarkasteltuna se on perusteltua pelaamisen hillitsemiseksi ja rikollisen toiminnan rajoittamiseksi, Ilmivalta toteaa.

Hänen mainitsemillaan perusteilla myös EY:n tuomioistuimen hyväksymäksi tullut kansallisten rahapeliyhtiöiden erikoisasema on julkisuudessa pyörivä kuuma peruna, joka herättää voimakkaita näkemyksiä sekä puolesta että vastaan.

– Rajoitettu, mutta kilpailukykyinen tarjonta on parempi vaihtoehto täysin avoimille markkinoille. Tällä tavalla pystytään valvomaan pelitoimintaa, ehkäisemään siihen liittyviä ongelmia sekä tuottamaan samalla varoja suomalaiselle yhteiskunnalle. Viime vuonna Veikkaus tuloutti opetusministeriölle yli 370 miljoonaa euroa, kertoo Ilmivalta.

Mukana murroksessa

Vuonna –95 valmistunut Ilmivalta on ennen Veikkauksen pestiään työskennellyt eri asianajotoimistoissa sekä toiminut Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtajana. Helsingin yliopistossa suoritettujen lakiopintojen ohella Ilmivalta ehti löytää aikaa rakkaalle harrastukselleen jääkiekolle, jonka SM-liiga- ja divisioonatasolla hän pelasi yhteensä neljä vuotta.

Urheilu-uran lopettamisen aikoihin Ilmivalta törmäsi ensimmäisen kerran huippu-urheilun juridisiin kiemuroihin, jotka olivat nostamassa päätään Suomessa. Pelaajien siirtokorvausten ja maksamattomien palkkojen kanssa ilmenneet vaikeudet rasittivat monia liigaseuroja, myös Ilmivallan edustamaa Reipas Lahtea.

– Luonnollisesti omat vaikeudet herättivät kiinnostuksen urheilujuridiikkaa kohtaan. Siihen asti urheilu oli ollut urheilua ja sen parissa oli toimittu alan omien käytäntöjen mukaan. Urheilun muuttuessa entistä enemmän ammattimaiseksi mukaan astuivat kysymykset urheilijan työsuhteesta sekä sosiaali- ja eläketurvasta.

Opiskelun ja harrastuksen yhdistymiseen antoivat panoksensa myös Ilmivallan joukkuetoverit, jotka valtuuttivat silloisen maalivahtinsa hoitamaan palkkarästeihin liittyviä asioita. Loppuen lopuksi jokainen pelaaja sai rahansa ja luistimet naulaan laittanut Ilmivalta keskittyi lakiopintojensa läpiviemiseen. Lisäkipinää urheilujuridiikkaan toi heti valmistumisen jälkeen saatu avustavan lakimiehen paikka 60-luvun maajoukkuejalkapalloilija Olli Heinosen asianajotoimistosta sekä liittyminen Urheiluoikeuden yhdistykseen.

Pelaajien eläketurva parantunut

Ilmivalta on edelleen aktiivisesti mukana urheilujuridiikassa. Muun muassa Suomen Huippu-urheilijat ry:n puheenjohtajana sekä Urheilun oikeusturvalautakunnan ja jääkiekon SM-liigan kurinpitovaliokunnan jäsenenä hänelle on muodostunut kuva siitä, miksi urheiluoikeuden rantautuminen Suomeen venyi 90-luvulle saakka.

– Urheilua pidettiin pitkään autonomisena osana yhteiskuntaa, eräänlaisena vero-, sosiaali- ja muun lainsäädännön ulkopuolisena saarekkeena, jota kaikki rajoitteet ja velvoitteet eivät koskeneet. Lakeihin ja normeihin suhtauduttiin torjuvasti, koska ne nähtiin urheilutoiminnan omaa päätösvaltaa uhkaavina tekijöinä. Muutos tuli lopulta välttämättömäksi huippu-urheilun kasvaessa vakavasti otettavaksi bisnekseksi.

Angloamerikkalaisen mallin mukaiseen sopimuspainotteiseen urheilujuridiikkaan verrattuna Suomessa tehdyt uudistukset ovat olleet suhteellisen maltillisia. Suomen Jääkiekkoilijat ry:n aktiivisuudella saavutetut tärkeimmät tulokset koskevat urheilijoiden tapaturma- ja eläketurvaa. Esimerkiksi vielä vuonna –94 jääkiekkoilijoita turvasi pelkkä lisenssivakuutus, joka korvasi vain pienten loukkaantumisten aiheuttamat kulut ja kuolemantapauksen. Tuolloin myös eläketurva oli olematon ja tulojen jaksottaminen mahdotonta.

– Nykyisin tilanne on paljon parempi. Tapaturmaturvaa on laajennettu, pelaajille kertyy vanhuuseläkettä ja urheilija voi rahastoida tulojaan tulevaisuuden varalle. Yksittäisen joukkueurheilijan kohdalla muutos on ollut merkittävä, sanoo Ilmivalta.

Keskitie on löydettävä

Urheilujuridiikan roolin nykyaikaisessa huippu-urheilussa ja sen kehittämisessä Ilmivalta kertoo näkevänsä eri tavalla kuin kymmenisen vuotta sitten.

– Lakimiesurani alkuaikoina olin vahvasti sitä mieltä, että urheilu kuuluu yksiselitteisesti normaalien lakien piiriin. Vuosien saatossa näkemykseni on kuitenkin lieventynyt. Urheiluun liittyy tiettyjä ominaispiirteitä, taustoja ja perinteitä, joiden vaalimiseksi tarvitaan omaakin sääntelyä ja urheilulle ominaista tulkintaa. Suuri haaste on sovittaa yhteiskunnan lait ja normit järkevällä tavalla urheilun maailmaan.

Esimerkkinä Ilmivalta mainitsee työaikalainsäädännön, jonka ilta-, viikonloppu- ja sunnuntaityötä koskevien säännösten kirjaimellinen soveltaminen pahimmillaan seitsemänpäiväistä viikkoa tekevän huippujääkiekkoilijan työhön ei ole järkevää. Urheilun ominaispiirteiden tunteminen on Ilmivallan mukaan välttämätöntä urheiluun liittyvien oikeudellisten asioiden ratkaisemisessa. Tätä varten Suomeen aikoinaan perustettiin Urheilun oikeusturvalautakunta, joka pyrkii päätöksissään huomioimaan lain kirjaimen ohella muun muassa fair playn eli reilun pelin hengen. Pykälien tulkinnassa tilaa jätetään myös urheilussa vakiintuneille toimintatavoille.

– Siitä ei päästä eroon, että juridiikka on juurtunut osaksi huippu-urheilua. Sen tulee kuitenkin olla vain apuväline, ei itsetarkoitus, Ilmivalta muistuttaa.

Nykyisessä toimessaan Ilmivalta myöntää olevansa aikaisempaa vähemmän tekemisissä urheilun kanssa, mutta uskoo sen tuntemuksesta olevan hyötyä erityisesti sponsori- ja yhteistyösopimusten solmimisessa sekä niitä koskevien standardien asettamisessa. Erilaiset urheilutapahtumat ovat merkittäviä vedonlyöntikohteita ja niiden luotettavuus on tärkeää myös tilaisuuksien taustavoimille. Dopingin ja vuoden –98 pesäpallon sopupelivyyhden kaltaisten uhkien heijastuminen markkinointiyhteistyöhön on Ilmivallan mukaan tosiasia, joka pakottaa kehittämään valvontaa ja sopimusteknisiä ratkaisuja.

Kuka?

“ Pekka Tuomas Ilmivalta
“ Syntynyt 9.1.1970 Lahdessa
Koulutus: Ylioppilas 1990, OTK 1995, Helsingin yliopisto, Auskultointi Lahden käräjäoikeudessa 1995–96, Varatuomari 1996
Työura: Asianajotoimisto Olli Heinonen Ky, avustava lakimies 1995, Asianajotoimisto Oy Huhtamäki Ab, avustava lakimies 1996–98, Suomen Jääkiekkoilijat ry, toiminnanjohtaja 1998–2001, Asianajotoimisto Saloranta Oy, avustava lakimies 2000–2001, asianajotoimisto Bützow Nordia, lakimies 2001–2003, Veikkaus Oy, lakimies 2003–.
Luottamustoimet: Suomen Jääkiekkoilijat ry:n puheenjohtaja 2001–2004, Suomen Huippu-urheilijat ry:n puheenjohtaja 2002–, Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CAS:n välimies 2002–, Urheilun oikeusturvalautakunnan jäsen 2004-, SM-liigan kurinpitovaliokunnan jäsen 1999-, Urheiluoikeuden Yhdistyksen hallituksen jäsen 2001-.
Perhe: Vaimo Pauliina ja 2-vuotias poika Topias
Harrastukset: Urheilu (jääkiekko, golf, lenkkeily ym.) ja mökkeily

 

Mies maskin takana

Edustustasolla vuosina 1990–94 jääkiekkoa pelanneen Ilmivallan ura alkoi juniorina Lahden Kiekkoreippaassa, josta hän lukion päättymisen jälkeen ponnisti liigajoukkueisiin. Lupaavan maalivahdin aloittaessa lakiopinnot Helsingin yliopistossa vuonna –91 vaihtui kasvattijoukkue ykkösdivisioonassa pelaavaan Vantaan Hockey Teamiin. Sen riveissä Ilmivalta vietti kaudet 1991–92 ja 1992–93. Kolmantena opiskeluvuotenaan hän siirtyi SM-liigajoukkue Reipas Lahden riveihin, missä hän pelasi viimeisen edustuskautensa.

– Vuosi oli kaikin puolin ikimuistettava. Joukkue oli talousvaikeuksissa ja lähes koko kauden rästissä olleet palkat vaikuttivat joukkueen otteisiin jäällä. Tsekkiläinen ykkösmaalivahtimme häipyi kesken kauden ja tehtailimme kyseenalaisia ennätyksiä. Valmentajat ja pelaajat vaihtuivat tiheään tahtiin. Itse matkustin jatkuvasti Helsingin ja Lahden väliä onnistuen kuin ihmeen kaupalla saamaan kasaan 40 opintoviikkoa.

Kivinen kausi oli sinetti sille, että Ilmivalta päätti riisua maskinsa ja keskittyä opiskeluun.

– Olihan se sellainen kokemus, että siitä olisi saanut kasaan surkuhupaisan dokumentin. Jo pitkään ennen runkosarjan loppua tiesimme joutuvamme karsimaan sarjapaikasta ja joukkueen huuliveikot kannustivat muita muun muassa ennustamalla alle kaksinumeroisia tappioita. Helpotus oli suuri kun kausi lopulta saatiin päätökseen.

Pukukoppielämästä Ilmivallalle jäi kuitenkin kultaisia muistoja ja vastoin monien muiden pelaajien kohtaloita hän vetäytyi ammattilaisjäiltä ilman fyysisiä vammoja. Veri vetää edelleen kaukaloon, mutta ei enää niin vakavassa hengessä. Ilmivalta onkin silloin tällöin nähty hyväntekeväisyysotteluistaan tunnetun Pietarinkadun Oilersin maalilla.

 

Lakimiesurheilijoita vuosikymmenten varrelta

Ylivoimaisesti menestyksellisin suomalainen lakimiesurheilija kautta aikojen on kiekonheittäjä Armas Taipale. Hän voitti lajissaan kaksi kultamitalia Tukholman olympiakioissa vuonna 1912 ja sai vielä hopeaa Antverpenissa vuonna 1920. Hänellä oli aikanaan nimissään myös lajin maailmanennätys. Moni urheilun historiaa tunteva muistaa kuvan Taipaleesta heittämässä kiekkoa ylioppilaslakki päässä, mutta vain harva tietää hänen suorittaneen lakimiestutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 1921. Kahta vuotta myöhemmin hän siirtyi Yhdysvaltoihin ja ryhtyi siellä yrittäjäksi.

Yleisurheilussa ovat kunnostautuneet merkittävät suomalaiset urheilujohtajat, korkeushypyn Suomen mestari Urho Kekkonen ja kolmiloikan Suomen mestari J.W.Rangell. Valtiomiestason lakimiesurheilijoihin on luettava myös ammunnassa veteraanisarjassa voittoja niittänyt P.E.Svinhufvud. Moninkertainen ministeri J.O.Söderhjelm oli hyvä kilpapurjehtija. Aikamme merkittävimpiin urheilujohtajiin kuuluva Carl Olaf Homen on ollut kansallisen tason keskimatkan juoksija. Vahva järjestötausta on yhdellä harvoista menestyneistä naisjuristiurheilijoistamme Lempi Hartikalla, joka oli 1930-luvulla Suomen parhaita naisyleisurheilijoita.

Lauri Kalima oli Euroopan ensimmäisiä kahden metrin ylittäjiä korkeushypyssä. Hän sijoittui Berliinin olympiakisoissa kuudenneksi vasta 19-vuotiaana. Hugo Vainio oli keihäänheitossa vuonna 1939 maailman kaikkien aikojen tilastossa kymmenes. Hän oli myös edustustason uimari. Pertti Tiainen oli EM-kisoissa maratonilla neljäs vuonna 1982. Maajoukkuetasolla olivat 1990-luvulla pikajuoksijat Hannu Kalkas ja Pertti Purola sekä kävelijä Risto Nurmi. Lauri Tarastilla on pikaviestin Suomen mestaruus vuodelta 1965. Vuonna 1931 110 metrin aitojen maailmanennätystä sivunnut Bengt Sjöstedt oli suorittanut alemman oikeustutkinnon.

Jääkiekossa kuului maajoukkueen vakiokalustoon Juha Rantasila. Hyvää liigapelaajatasoa olivat myöhemmin mm. Henry Saleva ja Jarmo Muukkonen. 1960-luvulla pelasivat jalkapallon maajoukkueessa Lahden Reippaan Olli Heinonen ja HIFK:n Stig Holmqvist, jonka seuratoveri Pekka Hämäläinen, Palloliiton nykyinen puheenjohtaja, oli mukana Suomen mestrauusjoukkueessa. Huipputason käsipalloilijoita olivat Rolf Schönberg, Nils-Johan Rosenbröjer ja Juhani Kaivola. Uimarina ja vesipalloilijana kunnostautui Veijo Ollikainen. Maajoukkuetason jääpalloilijoita oli sotavuosina Mika Tiivola ja 1960-luvulla Sakari Pihlamo. Suomen parhaita pesäpalloilijoita oli Pasi Harvela silloin, kun laji oli vielä nuori.

Maajoukkuetason uimareita olivat Juhani Wacker ja Esa lepola, joista jälkimmäinen osallistui Tokion olympialaisiin. Olympiakävijöitä olivat myös pujottelija Ulf Ekstam (1964) ja taitoluistelija Pekka Leskinen (1976), joka oli lajissaan parhaimmillaan maailman kymmenen parhaan joukossa. Maajoukkeutason koripalloilijoita olivat Kari Laento ja Eddie Surojegin. Suomen parhaita tennispelaajia oli 1960-luvulla Sten Ståhle. Arttu Mentula pelasi squashia ammattilaisena 1990-luvulla. Suomalaista kärkeä olivat ratsastajana Christoffer Wegelius ja Tom Gordin. Rolf Koskinen voitti vuonna 1963 suunnistuksen Pohjoismaiden mestaruuden ja oli tuolloin lajissaan maailman paras.

Urheilijasuvuista voidan mainita Salmenkylän perhe. Anto Salmenkylä (Husgafvel) oli 1920-luvulla pikajuoksijana hyvää kansallista tasoa. Hänen poikansa Juhani Salmenkylä oli suunnistuksessa maailman valioita ja kansallisen tason koripalloilija, ja tämän tytär Hilkka Salmenkylä on ollut kilpatason suunnistaja.

Heikki Halila