Harvoin on lakimieskoulutuksessa vastassa oltu verkkariasuissa, istuttu lattialla lampaankarvataljan päällä ja käyty pitkälleen valmiina vaipumaan unen ja tajunnan rajatilaan. Helsingin seudun kauppakamarin koulutussuunnittelija Pia Fazer naurahtaakin, että tässä on nyt otettu iso askel rennon puolelle. Yleensä ”casual friday” tarkoittaa juristeille, että kravatti jää kotiin.
Samaan hengenvetoon hän tähdentää, että puitteiden tarkoitus on mahdollistaa olennainen eli keskittyminen omaan mieleen ja tuleviin harjoituksiin.
Juristi, johdon ja työyhteisöjen valmentaja sekä mindfulness-ohjaaja Antti-Juhani Wihuri toteaa, että kyseessä on juristien osalta pioneeriryhmä.
– Tietoisuustaidot eivät kysy titteliä tai asemaa. Tärkeintä on löytää eväät omaan menestykseen ja onnistumiseen.
Asia kerrallaan
Täyteen tulleen kurssin osallistujia yhdisti lähtökohtaisesti halu hallita kiireen ja työpaineiden täyttämää arkea sekä mahdollisuus löytää keinoja rentoutumiseen. Myös työyhteisön kehittäminen ja vastuu henkilöstöasioista nousivat esille. Osalle mindfulness oli entuudestaan tuttu termi, osalle se kaipasi selvennystä. Lakimiehille tärkeää oli, että kurssin vetäjä oli niin ikään juristi, sillä ”millekään hörhölinjalle” halukkuutta ei tuntunut löytyvän.
Runsaan kolmituntisen valmennuksen aluksi ryhmä tutustui kehomeditaation kautta omassa kehossa vallitseviin tuntemuksiin. Wihuri korostaa, että rentoutuminen sekä utelias ja valpas asenne lisäävät tietoisuutta ja vapauttavat energiaa kulloiseenkin tilanteeseen.
– Tutkimukset osoittavat, että tietotyöläinen käy tarkistamassa sähköpostiaan 50–100 kertaa päivässä. Jokainen näistä kerroista tekee keskeytyksen silloiseen tekemiseen, Wihuri huomauttaa.
– Tutkijat ovat myös huomanneet, että nykyiset työyhteisöt synnyttävät ADHD-piirteitä, ylivilkkautta ja tarkkaavaisuushäiriöitä. Yhden asian parissa on mitattu pysyvän vain kolmen minuutin ajan, kunnes joku toinen asia vie huomion. On selvää, että hajautuneella huomiolla on vaikutuksensa työntuottavuuteen. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omaan läsnäoloon ja tapaan tehdä töitä.
Tuloksia jo parissa viikossa
Ensimmäisen osion jälkeen Wihuri antoi osallistujille kotiläksyksi meditaatio- ja vapaamuotoisia keskittymisharjoitteita, joita ainakin osa ryhmästä oli noudattanut kiitettävästi ja oman aikataulun puitteissa. Osallistujien kokemukset olivat odotusten mukaisia: usko parempaan keskittymiseen ja sitä kautta asioiden priorisoimiseen oli vahva.
– Toistuvat harjoitteet vaikuttavat aivojen rakenteeseen, ja vaikutukset näkyvät jo muutaman viikon jälkeen, Wihuri lupaa.
– Minun tavoitteenani on antaa osallistujille keinoja kohti parempaa keskittymis- ja havaintokykyä, luovuuden ja ajattelun vapautta, tunneälyä ja avointa vuorovaikutusta. Kaikki nämä ja monet muut tietoisuustaidot johtavat lopulta merkitykselliseen ja tuloksekkaaseen työn tekemiseen sekä oman elämän hallintaan.
Mindfulnessin juuret ovat idän viisauksissa tuhansien vuosien takaa. 1970-luvun Yhdysvalloissa opit jatkoivat uutta kulkuaan ilman uskonollista kontekstia. Länsimaista tulkintaa hyödynnettiin ensin stressinhallinnassa, kognitiivisessa terapiassa ja viimeisessä aallossa myös työorganisaatioiden parissa.
Helsingin seudun kauppakamarin järjestämä kolmiosainen Juristin tietoisuustaidot -valmennus pidettiin kahden viikon välein alkaen 26.10. hotelli Aleksanterin tiloissa. Aamupäivän kestävän koulutuksen pelisäännöt olivat yksinkertaiset ja selvät: Tee olosi mukavaksi ja liiku vapaasti. Antaudu ja ole avoin, keskustelut ovat luottamuksellisia.