Kiitos siitä, että käytät suunnanosoitinta!

Tämä lakitekstistä, tieliikennelain 35 pykälästä kopioitu substantiivi­ on meille nykypäivän autoilijoille ­hivenen vieras. Enemmän puhutaan suuntamerkin antamisesta, vilkun käytöstä tai vilkuttamisesta. Tällä ­viimeksi mainitulla on muitakin merkityksiä.

Asuinalueeni vilkkaimmassa risteyk­sessä on liikennevalot, ihan ­aiheesta. Pääväylän suuntaisesti ­liikkuvilla on vasemmalle kääntymistä­ varten erillinen valo-ohjaus, joten siinä­ ei ole mitään ongelmaa. Sen ­sijaan lännestä, ostoskeskusalueelta ja idästä, valtatien suunnasta tulevilla­ sellaista ei ole, ja valot palavat yhtä aikaa molemmille.

Molemmista suunnista saapuvilla ajoneuvoilla on kaksi ajokaistaa. Lännestä tultaessa oikealta kaistalta käännytään vain oikealle ja vasemmalta ajetaan suoraan tai käännytään vasemmalle. Idästä tultaessa vasen kaista on vain vasemmalle kääntyville ja oikealta kaistalta ­ajetaan suoraan tai käännytään oikealle.­ Risteävällä ajoradalla on kaksi kaistaa suuntaansa. Lännestä tulevat pääsevät kääntymään vaivattomasti oikealle, mutta heidän tulee tietenkin käyttää risteävän ajoradan oikeaa kaistaa.

Liikennevalosuunnitelman ideana on, että lännestä tulevat, vasemmalle kääntyvät ja idästä tulevat, vasemmalle ja oikealle kääntyvät voisivat kääntyä yhtä aikaa. Suunnitelma toimii teoriassa ihan hyvin. Mutta käytännössä sitä sotkevat lännestä ja idästä tulevat suoraan ajavat.

Kun lännestä suoraan risteyksen yli aikovat ovat samalla kaistalla kuin vasemmalle kääntyvät, he joutuvat odottamaan, että edellä oleva kääntyy. Sen sijaan idästä tulevien, suoraan ajavien edessä jono liikkuu paremmin, koska samalta kaistalta käännytään vain oikealle. Sitä hidastaa vain pääväylää samanaikaisesti ylittävä kevyt liikenne.

Kun tulen ostoskeskusreissulta tähän risteykseen ja aion kääntyä vasemmalle, niin tiedän, että ehdin tehdä sen varsin turvallisesti, jos kaksi peräkkäistä idästä tulevaa autoa kääntyy oikealle. Ongelma on vain siinä, että minäkään en ole ajatustenlukija, en varsinkaan tuntemattomien autoilijoiden.

Kun sitten näen, että kaksi peräkkäistä autoa kääntyy oikealle antamatta siitä muille tielläliikkujille mitään merkkiä, joudun toteamaan, että heidän piittaamattomuutensa heikensi taas liikenteen sujumista. Jos lännestä tulevien, suoraan aikovien jono etenee hitaasti, näyttää joillakin olevan kiusaus ohittaa kääntyvät ajoneuvot oikealta kaistalta koukaten. Tämä aiheuttaa vastakkaiselta suunnalta tuleville, vasemmalle kääntyville ikäviä yllätyksiä. Mahdollisen kolarin syyllisyyskysymys olisi kyllä selvä.

Jos kaikki toimisivat liikenne­sääntöjen mukaisesti ja hyvissä ajoin, niin liikenne­ sujuisi tässäkin risteyksessä ruuhka-aikoinakin ihan joustavasti.