Koko lakimieskunta samassa keskustelussa

Lakimiespäivää vietetään jälleen vuoden tauon jälkeen Finlandia-talolla 4.10. Viime kerralla ohjelmassa korostuivat lakimies­identiteettiin, johtajuuteen ja työhyvinvointiin liittyvät asiat.

Tapahtumassa kuultiin muun muassa Kesko Oyj:n toimitus­johtaja Matti Halmesmäkeä aiheesta, miten portsarista yletään toimitusjohtajaksi, sekä siitä, ”onko johtaminen juridiikkaa vai saako juridiikasta apua johtamiseen” ja ”kuinka hyvä johtaja sytyttää kipinän asiantuntijaorganisaatioon”.

Siitäkin puhuttiin, kuinka lakimies saattaa joskus olla terapian tarpeessa työstään.

– Juristien henkinen työsuojelu nousi hyvin esille myös kahvipöytäkeskusteluissa ja mielipiteitä aiheesta virisi päivän jälkeenkin, kertoo liiton viestintäjohtaja Juhana Harju.

Harju kommentoi aiheen vähäisen käsittelyn julkisuudessa ihmetyttävän. Juristin työ, etenkään raskaissa rikosasioissa, ei ole henkisesti kaikkein helpointa.

– Eivät lakimiehet ole tunteettomia, puvuissaan pöyhisteleviä kieroilijoita, jollaisiksi heidät elokuvissa ja julkisuudessa usein mielletään, vaan aivan tavallisia ihmisiä iloineen ja asuntolainoineen.

Lakimiespäivän järjestelyistä vastaava Juha Mikkonen kertoo, että ensi syksyn ohjelma vahvistuu lähi­aikoina.

– Seuraavassa lehdessä on lisä­informaatiota, Lakimiesuutisten toimitus­päällikkönäkin toimiva Mikkonen lupaa.

Erityiseksi liiton jäsenille Lakimiespäivän tekee se, että Lakimiesliitto tukee jäsenosallistujia huomattavalla satsauksella.

– Jäsenelle jää vain murto-osa todellisista kuluista maksettavaksi, Mikkonen huomauttaa.

Osallistumismaksu kattaa niin päivä- kuin iltaohjelman sisältäen kaikki ruokailut.
Mikkonen kehottaa osallistumistaan harkitsevia miettimään, missä muualla pääsee samaan hintaan perehtymään yhtä laadukkaaseen ja ajankohtaiseen alan tietouteen.

– Moni näkee päivän virkistäytymisenä ja mahdollisuutena sosiaalisen verkoston ylläpitoon, mitä se toki myös on. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin täydennyskoulutuksesta ja uuden oppimisesta, hän toteaa.

Elävän elämän kokemukset kiinnostavat

Viestintäviraston erityis­asiantuntija Laura Kiviharju kertoo osallistuvansa Lakimiespäivään tavatakseen opiskeluaikaisia ja muita juristi­tuttuja. Tänäkin vuonna hän on tulossa tilaisuuteen, jos se vain aikatauluihin sopii.

Edellisestä kerrasta Kiviharjun mieleen jäivät omakohtaiset kertomukset siitä, kuinka lakimieskoulutuksesta voi saada hyvät eväät myös johtajuuteen. Yleensähän juristeja tavataan nähdä vain perinteisissä lakimiestehtävissä.

– Yllätti kuulla, miten paljon lakimiehiä toimii johtajina. Ennen nykyistä tehtävääni toimin esimiesasemassa, joten siinäkin mielessä aihe osui sopivasti kohdalleen, hän toteaa.

Syksyn Lakimiespäivältä Kiviharju toivoo koko lakimieskuntaa kiinnostavia puheenvuoroja.

– Kansainvälisiin suhteisiin tai uravalintoihin liittyvät aiheet voisivat olla mielenkiintoisia. Lisäksi voitaisiin enemmän korostaa nuoria lakimiehiä koskettavia teemoja.

Yhä useampi vastavalmistunut päätyy nykyään muuhun kuin asianajotyöhön. Kiviharju työskentelee Viestintävirastossa erityisasiantuntijana ja hoitaa lakimiestehtävien lisäksi tieto­turvallisuuteen ja tarkastustoimintaan liittyviä asioita.

– On aina mielenkiintoista kuulla eläviä arkipäivän kokemuksia siitä, millä aloilla juristeja työskentelee ja millaista tämä työ on, Kiviharju ­kertoo.      

Suunnitelmissa osallistua myös tänä vuonna

Helsinkiläisessä Bird & Bird asianajotoimistossa työskentelevä partneri Jori Taipale kehuu viime Lakimiespäivän antia tasokkaaksi ja on suunnitellut osallistuvansa tapahtumaan tänäkin vuonna.

– Se on hyvä mahdollisuus tavata suuri joukko kollegoja yhdellä kertaa sekä nauttia samalla mielenkiintoisesta ohjelmasta.

Etenkin esitykset lakimiehistä johtajina erilaisissa organisaa­tioissa kiinnostivat.

Lakimiespäivälle Taipale osallistui ylläpitääkseen verkostojaan ja kuullakseen koko lakimies­kuntaa kiinnostavista aiheista.

Tapahtuman hintaa hän pitää edullisena suhteessa päivän ohjelmaan ja iltajuhlaan.

Kysyttäessä millaisista aiheista Taipale haluaisi kuulla tänä vuonna, hän kertoo, ettei varsinaisesti kaipaa minkään tietyn oikeuden­alan esityksiä.

– Koska kohderyhmä on varsin laaja, aiheiden pitää olla kaikkia kiinnostavia, eli aika yleisellä tasolla liikutaan.

 

Päivä täynnä tietoa

Lakimiespäivän yhteydessä pidetään Lakimiesmessut. Messuilla pääsee tutustumaan muun muassa alan kustannustoimintaan, järjestöihin sekä julkaisuihin. Esillä on myös pankki-, ­vakuutus- ja sijoitustoimintaa sekä muita alan tuotteita ja palveluita.