Helsingin hallinto-oikeus, markkinaoikeus ja työtuomioistuin muuttivat keväällä 2012 Helsingin hovioikeuden entisiin tiloihin. Talon virallinen nimi, Tuomioistuimet – Domstolarna, löytyi kilpailulla, joka järjestettiin kaikkien kolmen tuomioistuimen henkilökunnan kesken.
Avajaisissa 2.10. vieraita vastaanottamassa oli kaikkien kolmen tuomioistuimen henkilökuntaa ylituomari Marjatta Mäenpään, ylituomari Kimmo Mikkolan ja presidentti Jorma Saloheimon johdolla.
Ratkaisulla saattaa kolme tuomioistuinta saman katon alle saavutettiin monta päämäärää. Niistä yksi oli saada kaikille kolmelle tuomioistuimelle toimivat, niiden käyttöön suunnitellut ja tarkoitetut toimitilat. Toinen oli toimitilastrategian mukainen tavoite siirtää oikeushallinnon virastoja pois Helsingin ydinkeskustasta ja yksityisiltä vuokratuista tiloista valtion vuokralaisiksi.
Projekti jatkuu avajaisissa puhuneen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan edelleen siten, että hallinto-oikeudelta vapautuneisiin tiloihin sijoitetaan seuraavassa vaiheessa oikeusministeriön muita ydinkeskustan alueella sijaitsevia virastoja, muun muassa vakuutusoikeus.
Toimivat ja kustannustehokkaat toimitilat ovat Henrikssonin mukaan tärkeitä oikeuslaitokseen parhaillaan kohdentuvien suurien säästöpaineiden vuoksi. Onnistuneet ja edulliset tilaratkaisut vähentävät tarvetta henkilöstövähennyksiin.
Ritva Juntunen
Kuva: Suvi Trabelsi, Helsingin hallinto-oikeus
Markkinatuomioistuimeen myös IPR-asiat
Tuomioistuimet-talon käyttäjistä suurimman muutoksen edessä lienee markkinaoikeus. Hallitus on eduskunnalle 4.10. antamassaan esityksessä (HE 124/2012) toteuttamassa lainsäädäntöä niin sanotusta IPR-tuomioistuimesta.
Sen mukaan markkinaoikeuteen keskitettäisiin muutoksenhaku teollisoikeuksia myöntävien rekisteriviranomaisten päätöksistä sekä kaikkien teollis- ja tekijänoikeudellisten riita- ja hakemusasioiden käsittely. Teollisuusoikeuksia ovat muun muassa patetti, mallioikeus, tavaramerkki ja toiminimi.
Lisäksi markkinaoikeuteen ohjattaisiin valitukset Viestintäviraston verkkotunnuslain nojalla tekemistä päätöksistä.
Teollisuus- ja tekijänoikeusasioiden eli niin sanottujen immateriaalioikeudellisten asioiden keskittämisellä yhteen paikkaan tavoitellaan ratkaisutoiminnan tehostumista ja nopeutumista. Uudistus merkitsee myös tuomioistuimen asia- ja henkilöstömäärän lisääntymistä.
Markkinaoikeuden toiminnan IPR-tuomioistuimena olisi tarkoitus alkaa 1.9.2013.