Kontaktit kantavat pitkälle

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Helsingin seudun kauppakamarin Espoon toimiston johtaja Saija Äikäs-Idänpään-Heikkilä aloitti oikeustieteen opinnot vuonna 1989.

– Siihen aikaan opintosuunnitelmaan ei kuulunut ryhmätöitä emmekä juuri poistuneet luentosalista. Kaipaan sosiaalisia suhteita ja aktiivista puuhaa, joten päätin lähteä mukaan opiskelijatoimintaan. Aktiivisuuden taustalla oli myös tietoisuus siitä, että silloiset opiskelukaverit ovat tulevaisuuden juristikollegoita. Henkilökohtaisten suhteiden merkitystä ei voi koskaan liiaksi korostaa.

Ajankäytön mestari

Järjestötoiminta imaisi pian Äikäs-Idänpään-Heikkilän mukaansa.

– Ensimmäinen etappini oli Pykälän ulkoasiainvaliokunta. Kv-toiminta on aina kiinnostanut minua ja nyt pääsin valiokunnan jäsenenä solmimaan suhteita myös oman tiedekunnan ja kotimaan ulkopuolelle.

Kontakteja syntyi sittemmin lisää.

Äikäs-Idänpään-Heikkilä toimi muun muassa tutorprojektisihteerinä, opintoneuvojana ja valintalautakunnan sihteerinä. Vuodet 1991–93 kuluivat Pykälän valmennuskurssipäällikön tehtävissä. Samoihin aikoihin hän kiinnostui opiskelijapolitiikasta ja sitä myöten aukesi paikka HYY:n edustajistosta.

– Tämä on minun tarinani ja tapani toimia, mutta pointtini on, että nämä yli 20 vuotta sitten solmitut suhteet muihin aktiiveihin kantavat edelleen. Omassa työssäni minulla on ollut suurta apua siitä, että olen voinut lähestyä kollegoitani – asemasta riippumatta – omana itsenäni. Toki asiat ovat aina asioita, mutta vaikeitakin sellaisia on helpompi hoitaa, kun tuntee vastapuolensa.

Äikäs-Idänpään-Heikkilä toivoo, että nykynuorilla olisi enemmän aikaa ja malttia ottaa hyöty ja ilo irti opiskeluajasta.

– Opiskelujen lomassa on erinomaisesti aikaa solmia suhteita ja verkostoitua itselleen tärkeisiin juttuihin. Työn ohessa ja varsinkin ruuhkavuosina aika ei välttämättä enää riitä.

Kokenut verkostoituja muistelee Lakimiesliiton suhtautumista opiskelijajäseniinsä hyvällä. Hän itse sai osallistumis-oikeuden liiton hallituksen kokouksiin Akavan opiskelijavaltuuskunnan jäsenen mandaatilla. Järjestötoiminnasta saamaansa yhteiskunnallista tietämystä Äikäs-Idänpään-Heikkilä jaksaa korostaa.

– Meitä juristeja on valitettavan vähän mukana politiikassa ja yhteiskunnallisissa viroissa. Itse sain opiskeluajan luottamustoimista valtavasti pääomaa nykyistä työnkuvaani ajatellen. Kun tietää, miten yhteiskunta toimii ja mitkä pelisäännöt rulettaa – vaikkapa sitten vain pienessä mittakaavassa – voi turvallisimmin mielin toteuttaa osaamistaan.

Kaiken maailman kontaktit

Verkostoitumista kannattaa Äikäs-Idänpään-Heikkilän mukaan hyödyntää monipuolisesti.

– Epävirallisten kanavien merkitys on kasvussa. Pienten lasten vanhempien verkostot auttavat arjessa selviytymisessä tai vaikkapa harrastusrumban kuskausvuoroja jaettaessa. Koulumaailmassa aktiiviset vanhemmat tietävät asioista eturintamassa ja pääsevät vaikuttamaan asioihin odottelun sijaan. Ja näistäkin suhteista voi olla hyötyä myös henkilökohtaisten juttujen tai bisnesten edistämisessä.

Verkottumisen keinoista puhuttaessa ohittaa ei voi Facebookin ja LinkedInin kaltaisia nettiyhteisöjä.

– Nämä alkavat olla jo melkein pakollisia verkostoitumisen malleja. Facebookia käytän päivittäin jo julkisen asemani vuoksi: välitän tietoa Espoon kaupungin sekä kaupunginhallituksessa käsiteltävistä asioista. Noin yleisesti voisin kommentoida, että suhteiden luomisessa kannattaisi rohkeammin lähestyä myös muita kuin valmiiksi tuttuja.

Vanhassa vara parempi

Äikäs-Idänpään-Heikkilä pitää säännöllisesti yhteyttä opiskeluaikaisiin ystäviinsä. Osa tuli tutuksi nuoren opiskelijan itsensä perustaman hevoskerho Hevoshuijarien kautta, osa Petanque-kerhosta, järjestötoiminnasta tai Domman lukusalista.

– Kontaktien ylläpito on tärkeää. Tulevaisuus voi tuoda eteensä mitä vain, mutta vanhat suhteet ja yhteiset kokemukset säilyvät aina. Kaiken kaikkiaan koen, että laajat verkostoni ovat rikastuttaneet elämääni valtavasti.

Parikymmentä vuotta sitten Äikäs-Idänpään-Heikkilä oli mukana valitsemassa Pykälän vuosijuhlien kunniavieraita. Nyt hän itse on kutsuttavien joukossa.

– Nuorena sitä ajatteli, että oma ilta on pilalla, kun joutuu jonkun vanhan viereen istumaan. Nyt kun itse on kutsuttujen listalla sitä tajuaa, että ehkäpä meillä "vanhoilla" voi olla jotain annettavaa tulevaisuuden tekijöille.

 

 

Sosiaalisia verkostoja on ihmiskunnan historiassa ollut kautta aikojen. Alun perin unkarilaisen Frigyes Karinthyn päätelmien mukaan sosiaalisessa verkostossa jokainen ihminen on enintään kuuden askeleen päässä kaikista muista. Totta tai ei, mutta tämä antaa osviittaa siitä, kuinka tärkeitä – ja helposti toteutettavissa – ihmissuhteet ovat. Keinot sen sijaan ovat viimeisten vuosikymmenten aikana muuttuneet merkittävästi. Perinteisten kohtaamisten rinnalle ovat nousseet ensin kännykkäkulttuuri ja sittemmin verkkoyhteisöt kuten Facebook, MySpace ja LinkedIn. Kaikki tapahtuu tarvittaessa tässä ja nyt.

Verkostoitumisella tarkoitetaan sosiaalisen verkoston laajentamista tutustumalla uusiin ihmisiin. Oma ja toisten sosiaalinen verkosto toimii parhaimmillaan sosiaalisena pääomana. Tarvittaessa "joku tuntee aina jonkun". Jollekin toiselle voi olla hyödyllistä tuntea sinut. Moni ovi aukeaa juuri henkilökohtaisten suhteiden kautta. Niiden hyödyntämisessä ei ole mitään arveluttavaa, päinvastoin. Aikainen lintu nappaa edelleen sen madon.

 

Lakimiesliitto on jäsenilleen erinomainen verkostoitumisen väline: liiton erilaiset tapahtumat kokoavat ympäri vuoden aktiiveja yhteen. Lakimiesliiton kesätapahtuma järjestetään Turussa 9.7., Lakimiespäivä Helsingissä 30.9. Merkitse kalenteriisi jo nyt!