Koronan pysyvät jäljet

Blogit ja kolumnit
22.09.2020 • Janne Laukkanen

Korona ei ollut vain yhden kevään painajainen. Virus on jättämässä pysyvät jäljet muuttamalla arkeamme pitkälle tulevaisuuteen.

Yksikään organisaatio ei voi jättää huomioimatta koronan vaikutuksia suunnitellessaan tulevaa. Korona-uutiset eivät ole vain tämän vuoden keskusteluaiheita, vaan ilmiö tulee olemaan esillä pitkään. Näin myös Lakimiesuutisissa – tässä ja tulevissa numeroissa.

Samaan aikaan, kun koronan pitkäkestoiset vaikutukset ovat ilmeisiä, on niiden syvyyttä toki vaikea ennakoida. Miten suuria muutoksia korona jättää työelämäämme? Miten vaikutukset heijastuvat juristien tekemään vaativaan asiantuntijatyöhön?

Miten suuria muutoksia korona jättää työelämäämme?

Näiden kysymysten äärellä on syksyn aikana myös Lakimiesliiton valtuuskunta pohtiessaan liiton strategiaa tuleville vuosille.

Valtuuskunnan työ on poikkeuksellisen intensiivistä, koska se kokoontuu syksyn aikana kaksi kertaa. Keväältä siirtynyt kokous järjestettiin syyskuun alussa, ja syyskokous on suunniteltu järjestettäväksi marraskuun lopulla.

Valtuuskunnan haasteena on miettiä, miten Lakimiesliitto valvoo parhaiten jäsenkunnan etuja tässä muuttuvassa maailmassa ja millaisia palveluja juuri liitolta kaivataan. Mitä lisätään, ja voiko jotain karsia?

Millaisia palveluja juuri liitolta kaivataan?

Alan tulevaisuutta ei toki leimaa yksin korona. Oletettavaa kuitenkin on, että jatkossakin etätyö on aiempaa kiinteämpi osa kaikkea asiantuntijatyötä. Niin ikään kohtaamme toisiamme yhä enemmän etäyhteyksin. Myös kynnys uuden oppimiseen tekniikan saralla on meistä monella madaltunut.

Samalla kun opimme uutta, kaipaamme vanhaakin. Odotamme sellaista yhteisöllisyyttä, jota ei koneiden avulla saavuteta. Muistamme myös perinteisten työtapojen vahvuudet silloin, kun yhteydet pätkivät.

Odotamme sellaista yhteisöllisyyttä, jota ei koneiden avulla saavuteta.

Lakimiesuutisissa katsomme muuttuvaa maailmaa journalistisin silmin. Parhaimmillaan ammattilehti ei vain tuota tietoa vaan haastaa keskustelemaan.

Keskustelua syntyy etenkin historian haarakohdissa. Nämä merkkipaalut ovat usein nähtävissä vasta jälkikäteen.

Korona tekee poikkeuksen tässäkin. Voimme jo varmuudella sanoa, että olemme kokeneet historiallisen vuoden. Seuraamme nyt uutisia ja teemme valintoja, joihin tulemme palamaan myöhemminkin.

Kirjoittaja on Lakimiesuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi, @LaukkanenJanne