Kotoisasti lomalla

 

Intervac on kansainvälinen lomapalvelu, joka toimii kaikissa maanosissa ja yli 50 maassa. Sen perusidea on, että lomalaiset, perheet tai yksin matkustavat vaihtavat kotejaan lomiensa ajaksi.

– Monet kertovat tavanneensa ihania ihmisiä ja viettäneensä upean kodinvaihtoloman Intervacin kautta, sanoo toiminnanjohtaja Mervi Luostarinen A-lomat ry:stä.

Intervac sai alkunsa vuonna1953, kun hollantilaiset ja sveitsiläiset opettajat tapasivat toisensa kansainvälisessä seminaarissa. Puheeksi tulivat lomanviettomahdollisuudet; opettajien lomat olivat pitkät, mutta palkat pienet. Syntyi ajatus vaihtaa erimaalaisten, tutuksi tulleiden opettajien kanssa koteja loman ajaksi. Hyvä ja toimiva idea sai nopeasti kannatusta ja laajentui vähitellen kansainväliseksi järjestöksi Intervac Internationaliksi. Suomeen Intervac tuli 25 vuotta sitten, ja lähes alusta alkaen Suomen asiamiehenä on toiminut A-lomat ry.

– Jos suomalainen perhe haluaa lomallaan vaikka Irlantiin, ottaa se itse yhteyttä sopivaan, kotiaan vaihtoon tarjoavaan irlantilaiseen perheeseen. Vaihtomahdollisuudet ja yhteystiedot löytyvät Intervacin verkkosivuilta. Ilmoituksessa on tavallisesti kuva kodista, tiedot sen varustuksesta, ympäristön palveluista sekä perheestä, kertoo Luostarinen.

Kun sopiva vaihtokohde löytyy, pidetään ennen lomaa yhteyttä sähköpostitse, kirjeitse ja puhelimitse. Tutustutaan puolin ja toisin sekä sovitaan yhteisistä säännöistä ja esimerkiksi auton käytöstä.

– Intervac ei sido ketään, vaan sopimuksen ehdoista päättävät vaihtoperheet keskenään, kertoo Luostarinen.

Jäsenille maailma avoinna

Intervac tarjoaa kodinvaihdon lisäksi muitakin lomamahdollisuuksia. Sen kautta voi lähteä johonkin perheeseen maksavaksi vieraaksi tai itse ottaa maksavan vieraan kotiinsa. Mahdollista on myös antaa kaupunkiasunto tai mökki vuokralle tai vuokrata loma-asunto käyttöönsä kotimaasta tai ulkomailta. Erikoisempi tapa viettää lomaa on toimia talonvahtina. Vuokraa ei tarvitse maksaa, kunhan huolehtii talosta isäntäperheen poissa ollessa. Kaikki mahdollisuudet ympäri maailmaa ovat käytettävissä, kun liittyy Intervacin jäseneksi.

Jäseneksi pääsee täyttämällä liittymislomakkeen esimerkiksi Intervacin verkkosivuilla. Liittymismaksu on 80 euroa – siis vähemmän kuin yksi hyvätasoinen hotelliyö. Liittymismaksu sisältää jäsenmaksun, kuvallisen ilmoituksen Internetissä sekä yhden kotiin toimitetun painetun luettelon kodinvaihtoilmoituksista. Jäseneksi voi liittyä milloin tahansa, ja jäsenyyskausi kestää kerrallaan 365 päivää. Kauden aikana voi tehdä niin monta vaihtoa kuin kukin haluaa.

– Suurin osa jäsenistä on korkeasti koulutettuja, kielitaitoisia ihmisiä, joilla on intoa ja rohkeutta viettää erilainen loma, sanoo Luostarinen.

Paikallisten tapojen eksotiikkaa

Monet ovat innostuneet kokemuksistaan niin, että ovat käyneet usealla kodinvaihtolomalla.

– Erään perheen äiti ei päässytkään lähtemään matkaan, mutta isä lähti pienten lasten kanssa aivan ummikkona Ranskaan. Hän ihastui maahan ja kulttuuriin niin, että alkoi matkan jälkeen opiskella ranskaa. Ja nyt on perhe käynyt monella kodinvaihtolomalla useassa eri maassa, kertoo Luostarinen.

Parhaimmillaan Intervac avaa uusia ulottuvuuksia ja mahdollistaa kokemuksia, joita ei tavallisella hotellilomalla pääse kokemaan. Puhumattakaan monista hyvistä ystävyyssuhteista, jotka ovat joko lomamaassa tai vaihtoperheen kanssa syntyneet. Eksoottinen kokemus ranskalaisperheelle Suomessa voi olla niinkin arkinen asia kuin pussilakana.

– Alkuihmettelyn jälkeen perhe oli kyllä keksinyt, että se laitetaan peiton ympärille, nauraa Luostarinen.

– Kodinvaihtoloman periaate on ”tervetuloa meille”, eli vieraat voivat asua kuin kotonaan ja käyttää kodin varustelua. Jos on arvokkaita tai tunnearvoa sisältäviä astioita tai muita särkyviä tavaroita, kannattaa ne kuitenkin siirtää syrjään vierailun ajaksi, Luostarinen neuvoo.

Jos vahinkoja sattuu, kodinkone menee rikki tai autoon tulee lommo, sopivat perheet korvauksista keskenään.

– Autoon kannattaa ottaa kasko-vakuutus vierailun ajaksi. Kodinvaihtoon löytyy netistä sopimuslomake, jossa määritellään loma-aika ja se, mitä vaihto sisältää. Usein suomalaiset lähettävät sopimuksesta kopion meille tänne A-lomiin. Mitä tarkemmin asioista sovitaan etukäteen, sitä paremmin vaihto sujuu, Luostarinen opastaa.

Lisätietoja Intervac-lomapalvelusta löytyy osoitteista www.a-lomat.fi ja www.intervac.com.