Kyllä täti Asessori tietää

Hei kaikki pikku oik-yy-oot. Minä olen Täti Asessori. Serkkuni, Setä Snautseri potee yhä etutassuaan ja minä tuuraan vielä hetken. Kun niitä kysymyksiäkin on vielä vastaamatta. Mutta vain vähän aikaa, sillä tiedän, että teillä on jo kiire työelämään.

“Atso” siis kysyy, miksi linnut eivät putoa nukahtaessaan oksalta. Viimeksi tämä jäi vastaamatta, mutta Täti Asessori on nyt tutkinut asiaa. Katsokaas, lintujen jaloissa on lihas (musculus imsomnia aves), joka kiristää otteen oksasta nukahtamisen ajaksi. Se on siis vähän samanlainen kuin tuomarien silmäluomissa (musculus insomnia judcus), joka estää luomien laskeutumisen loppulausuntojen aikana.

“Humanisti” kysyy, mikä on 100 kuollutta lakimiestä? Täti Asessori vastaa, että päinvastoin kuin jotkut irvileuat väittävät, se ei ole hyvä alku eikä se ole laillinen kaatopaikka, vaan siinä on vain kyse joukosta, jonka muodostavat 100 edesmennyttä oikeustieteellisen loppututkinnon suorittanutta henkilöä, joista, nyt valmistuvista, tilastojen mukaan 62 prosenttia on naisia.

“Einstein” kysyy, miten pitkälle oikeusministeriössä tuottavuusohjelmassa voidaan mennä. No, tämä on helppo. Oikeusministeriön hallinnonala tuottaa oikeutta. Tuottavuutta pitää kasvattaa. Tehtävät jaettuna kuluilla on tulos. Mitä vähemmän kuluja, sen parempi tuottavuus. Ja kun suurin kuluerä ovat palkolliset, sen parempi tuottavuus, mitä vähemmän palkollisia, koska tuloksena on edelleen oikeutta. Eli kyllä tässä voidaan mennä äärettömään tuottavuuteen!

“Utti” puolestaan ihmettelee, mikä olisi paras sijoituspaikka korkeimmalle oikeudelle. Täti Asessori tutki asiaa ja totesi, että Loimaa. Kun laskee, miten yritykset ja väestö on Suomeen sijoittunut, on Loimaan kaunis kaupunki taloudellispopulatiivinen maantieteellinen keskuksemme. Ja mikä parasta, siellä on tyhjä viljasiilo, joka, kunhan se norsunluulla vuorataan, sopii vallan mainiosti tähän korkeaan tehtävään. Siellä sitten sopii jokaisen, maitokauppareissunsa sivussa, piipahtaa murheitaan kertomassa. Eikä kenenkään matka ole sen epäoikeudenmukaisempi kuin toisen!

“Ressu” kysyy, mitä on urakipittäminen, mutta tähän täytyy vastata vasta ensi kerralla, sillä nyt pikkuserkku Dobermannin antama palstatila on lopussa. Hei vaan, ja mitähän kysymyksiä (tati.asessori@lakimiesliitto.fi) saan teiltä ensi kerraksi! n

tati.asessori@lakimiesliitto.fi