Kympin tyttö rikkoo rajoja

Fondiaan saapuvat vieraat astuvat suoraan kahvilaan, jossa kupit kilisevät ja nauru raikuu. Juristi­tiimiään voi odotella leppoisasti nojatuolissa elävien kynttilöiden katveessa. Omin voimin suunniteltu toimisto on omannäköinen: Fondialla ei pönötetä.

− Leikkihuoneessa hoidamme rekryt. Jos tätä ei kestä, ei sovellu fondiaaniksi, toteaa yrityksen perustaja Marianne Saarikko Janson lastenhuoneeksi sisustetussa tilassa.

Fondian arvot − avoimuus, rohkeus, yrittäjähenkisyys, huolenpito ja välittäminen – näkyvät, kuuluvat ja tuntuvat. Toimisto on useasti valittu Euroopan parhaaksi lakialan työpaikaksi ja nimetty Suomessakin työpaikkojen eliittiin.

− Halusin luoda fantastisen työ­paikan, jossa pärjätään ja tehdään kunnianhimoisesti töitä keskimäärin 40 tuntia viikossa. Work life balance on Fondian dna ja perustuslaki. Kestävän liiketoiminnan edellytyksenä ovat onnelliset ihmiset. Vapaat kanatkin munivat paremmin.

 

Sydän sanoi, kantti kesti

Kympin tyttö halusi eläintenhoitajaksi, mutta lukiossa äidin aivopesu alkoi jo tuottaa tulosta. Kun elämässä ei pidä haihatella, Saarikko ­Janson lähti lukemaan lakia. Uravalinta ei ole kaduttanut.

Perinteisesti juridisella alalla hankitaan ensin pitkä kokemus ja vasta sitten perustetaan oma yritys. Saarikko Jansonin liikeidea alkoi kuitenkin muhia jo työuran alkumetreillä. Sydän kehotti ottamaan haasteen vastaan, ja Fondia sai alkunsa vuonna 2004.

− Vanhojen, viisaiden partnerien alaisuus ei kehitä innovointia. Oli upeaa luoda itse, vaikka alussa se vaati kanttia. Kotona teimme remonttia ja esikoinenkin syntyi. Usein itketti, kun tunsin olevan kaikessa riittämätön. Onneksi nuorena sinisilmäisenä tyttönä valitsin oikean puolison: hän tuki ja kannusti. Tasa-arvoinen suhde on mahdollistanut kaiken.

 

Tulevaisuuden palvelutalo

Fondia sijoittuu liikeidealtaan yritysten oman lakimiehen ja liikejuridiikkaan erikoistuneen asianajotoimiston väliin.

− Pienillä firmoilla ei ole varaa hankkia omaa juristia, toisaalta taas isommalle yritykselle voi tulla rajoja ylittäviä transaktiotarpeita. Palvelumme yhdistää parhaita elementtejä joustavasti.

Yhteyshenkilöksi nimitetään aina tiimi, joka toimii ostopalveluna kuin asiakkaan oma lakiosasto. Liikejuridiikan osaajat hallitsevat eri toimialat: kauppa, energia, ict, valmistus­teollisuus, kiinteistöt ja rakentaminen, media, viihde ja urheilu, terveydenhoito ja hyvinvointi sekä peliala.

Fondia on niksauttanut alan perinteiset kuviot uusille urille. Se ei kuulu Asianajajaliittoon, jossa vaaditaan jäsenyritysten omistajilta juridista pätevyyttä ja koulutusta.

− Meillä osakkeita voi hankkia koko henkilökunta. Toimitusjohtaja on ekonomi ja hallituksessa on diplomi-insinööri ja viestinnän asiantuntija. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, joten ulkopuolinen näkemys on välttämätöntä. Tarvitaan eri alojen ­renessanssi-ihmisiä.

Tarjontaakaan ei ole rajattu vain lakipalveluihin. Jos asiakas tarvitsee rahoituksen järjestämistä tai HR-palveluita kuten työyhteisösovittelua, homma hoituu.

− Myymme asiakkaille sitä, mitä he haluavat ja tarvitsevat tällä hetkellä ja tulevaisuudessa.

Saarikko Janson näyttää lempikirjansa, Richard Susskindin Tomorrow’s Lawyers. Kirjailijan tavoin hän uskoo enemmän teknologian hyödyntämiseen kuin vanhakantaisiin toimintamalleihin.

− Automatisointi helpottaa: jenkeissä robotit seulovat jo dokumentteja ja generaattorit luonnostelevat sopimukset. Voimavarat voi käyttää luovaan toimintaan: ihmisten kohtaamiseen ja kuunteluun. Alaa mullistavia asioita tulee koko ajan lisää, on hyvä suunnata antennit ulospäin.

 

Esiteini valloittaa

LDaaS:ksi nimetyllä lakiosastolla on 180 asiakasta pienistä kasvuyrityksistä isoihin pörssiyhtiöihin. Kaiken kaikkiaan­ Fondialla on asiakkaita jo 700−800. Henkilöstöä on 108, juristeja 77. Väkeänsä Saarikko Janson ­kutsuu olemassaolon tukipilareiksi ja rohkeiksi edelläkävijöiksi.

− Yritys on esiteini, kohta 13-vuotias. Suomessa on kahdeksan toimipistettä ja yksi sekä Virossa ja Ruotsissa, jossa pistämme ensi vuonna lisää pökköä pesään. Mahdollisia ovat myös muut Pohjoismaat ja vaikka Iso-Britannia. Suomi tarvitsee palveluviennin menestys­tarinoita.

Saarikko Janson on mukana ryhmässä, joka toimii brittihallituksen neuvonantajana. Maassa halutaan uudentyyppisiä toimijoita muuttamaan lakimarkkinoita innovatiivisempaan suuntaan.

Kaupallisen johtajan mukaan yritys ei vain voi, vaan sen pitää kasvaa. Potentiaalia on: Financial Times on palkinnut Fondian yhtenä toimialaa eniten muuttaneista eurooppalaisyrityksistä ja Managing Partners’ Forumin kilpailussa Lontoossa hyvin johdettu asiantuntijayritys ylsi hopealle tienraivaajayritysten listalla.

Maailma valloitetaan kuitenkin maltillisesti. Perheen kolme tytärtäkin tarvitsevat huomiota.

− Vaikka saan työnteosta kiksejä, pidän etä- ja vapaapäiviä. Kun esikoisella oli koeviikko, opettelimme kaikki Suomen puut yhdessä. Ei sekään helppoa ollut, mutta selvittiin siitäkin.

**

 

Marianne Saarikko Janson

  • Fondian perustaja, nykyinen markkinointi-, myynti- ja viestintäjohtaja
  • OTK 1999 (Helsingin yliopisto)
  • Provestum, Venture Cup, McKinsey, Hannes Snellman, Alfred Berg, ABN Amro
  • Naimisissa, kolme tytärtä
  • Harrastukset: kehonpainojumppa, mandariinikiina

**

 

Teksti: Tarja Västilä

Kuva: Vesa Tyni