Kaijus Ervasti tunnetaan loistavana ruoanlaittajana ja huomaavaisena, seurallisena isäntänä. Juuri ilmestynyt Juristi liemessä – Lakimiehen keittokirja paljastaa Ervastin salaiset reseptit mainioilla tarinoilla maustettuina.
Kaamospizzan aika alkaa olla käsillä, mutta vain hetki sitten Kaijus Ervastin puutarhassa Helsingin Torpparinmäessä vietettiin vielä yltäkylläistä sadonkorjuun juhlaa. Keittiötä koristavat lasipurkit ovat täynnä kuivattuja yrttejä, ja isäntä antaa kurkistaa jääkaapin komeita etikkasäilykerivistöjä: siinä on tomaatteja ja sipuleita, pikkelssejä koko talveksi.
– Innostuin pari vuotta sitten lehtikaalista, mutta tänä vuonna sen kasvatuksen kanssa kävi köpelösti, sillä Venäjän aroilta tuulten mukana tulleet kaalikoit söivät koko sadon. Niinpä aikomani ohje jäi kirjastakin, Ervasti harmittelee.
Aikoinaan perheenisän roolista lähtenyt ruoanlaittokokeilu on vähitellen muuttunut mielipuuhaksi ja sittemmin vähän hifistelyksikin.
– Nykyisin kasvatan itse chilit ja yrtit ja poimin niin kevään nokkoset kuin syksyiset suppilovahverotkin. Pakastimeni on pieni, joten kuivuri käy ahkerasti.
Lipstikalle ja muille yrteille on käyttöä muun muassa keitto- ja kastikepohjissa, jotka Ervasti keittää luista ja juureksista alusta alkaen. Liemikuutioita hyvin varustetusta keittiöstä on turha etsiä.
– Väittäisin, että siskonmakkarasoppani maistuisi ronkelillekin kulinaristille,
hän naurahtaa.
Millintarkkaa studiotyöskentelyä
Aika moni Kaijus Ervastin herkkuja syönyt oli jo ehtinyt ehdottaa reseptien jakamista tavalla tai toisella, mutta ystävä ja työtoveri Suvianna Hakalehto-Wainio tarttui toimeen.
– Hänellä oli yhteyksiä Lakimiesliiton Kustannukseen, ja yhtäkkiä huomasin olevani neuvottelemassa kirjaprojektista ja laatimassa ideamuistioita.
Talven aikana Ervasti teki ja testasi reseptit.
– Olen aina valmistanut kaiken luovasti maistelemalla, joten nyt oli pakko tehdä kaikki annokset niin, että ohjeetkin tulivat kirjoitetuiksi ja kokeilluiksi samalla.
Hän on vieläkin vähän hämmentynyt siitä, kuinka mainiosti kaikki sujui. Juridiikan ammattilaiselle kustannusalan osaaminen ja tiimin aito innostus oli uutta. Kirjan tuottajana toimi Tia Tuominen, graafikkona Ea Söderberg ja kuvaajana Sanna Peurakoski.
– Vietimme kesällä puolitoista viikkoa studiossa, ja kaikki meni aivan nappiin.
Ervasti kertoo raahanneensa studiolle valtavan määrän tavaraa ja seuranneensa ihaillen kuvaajan ja graafikon yhteistyötä.
– Opin, että ruokakuvaus on aivan oma lajinsa. Rekvisiittaa siirrettiin milli sinne ja toinen tänne, ja välillä tuntui, että Sannalla ja Ealla oli aivan oma salakielensä, kun he puhuivat kiilloista ja kuplista.
Kaikki vaiva kannatti, sillä lopputuloksena on ruokakirjaksikin poikkeuksellisen houkuttelevan ja herkullisen näköinen teos.
Maistuisiko laamannin lammascurry?
Kirjan rakenne seuraa juristin urapolkua: fuksin fetakanasta edetään laamannin lammascurryyn. Jokaiseen ruokalajiin liittyy kutkuttava tarina tai oikeudellinen tietoisku. Moni ruokalaji on kunnianosoitus ystäville, kuten esimerkiksi toveri Viljasen vorschmack.
– Ritva Viljanen kehui omaa vorschmackiaan, joten pyysin häneltä reseptin.
Ja mahtavan hyvää se onkin.
Sattumoisin vorschmack oli myös Mannerheimin lempiruoka. Juristi liemessä -teoksen monikerroksisuudesta on hauska esimerkki annoksen kuvassa, jossa marsalkan patsas vahtii toveri Viljasen versiota.
– Ihmiset kuvittelevat, että hyvä ruoka on monimutkaista valmistaa. Ei välttämättä, Ervasti muistuttaa.
Hän itse järjestää mielellään ruokajuhlia ja teemaillallisia suurelle joukolle.
– Nykyään järjestetään aivan liian harvoin juhlia!
Arjen piristykseksi Kaijus valmistaa pojalleen Luukakselle naamaruokaa.
– Rakennan annoksen, joka näyttää kasvoilta. Silmät kurkuista, korvat melonista, hiukset porkkanaraasteesta ja suu tai nenä vaikkapa perunasta.
Kodikkaassa keittiössä kaikilla tavaroilla on oma paikkansa, mutta kotona
Kaijus ei fileoisi lohta muuhun käyttöön tarkoitetulla Japanista tuomallaan
veitsellä.
Tyylikkään kirjan ulkoasun – eli onnistuneiden ruokakuvien – luominen oli millintarkkaa studiotyötä.
Ystävät ovat oppineet vaatimaan Kaijus Ervastin lohipastramin kanssa taivaallisen hyvää seesami-soijakastiketta, jonka isäntä alun perin kehitti sashimeille.
KUKA
KAIJUS ERVASTI
- 48-vuotias oikeustieteen tohtori ja dosentti
- Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen hallintopäällikkö ja erikoistutkija. Suomen Akatemian hankkeen vuoksi osan työajastaan nykyisin yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopistossa.
- Ominta alaa oikeussosiologinen ja prosessioikeudellinen tutkimus. Kirjoittanut yli 20 tutkimusraporttia ja toistasataa artikkelia. Ollut mukana tekemässä myös Lakimiesliiton 50-vuotishistoriikkia.
- Eronnut, kolme lasta.
- Harrastaa golfia, lukemista ja käy ahkerasti 5-vuotiaan poikansa kanssa judotreeneissä.
- Luki viimeksi Sakari Okan runoteoksen Punainen varis.
Teksti: Marja Sulin
Kuvat: Risto Laine ja Sanna Peurakoski