Lakimiesliiton edustajat tyytyväisiä JUKOn valtionsektorin lakkoharjoitukseen

V aikka Lakimiesliitto on pystynyt vuosikymmenien kuluessa suurimmaksi osaksi neuvotteluteitse välttämään työtaistelutilanteet jäsenistönsä osalta, on yksi työmarkkinatoiminnan olennaisista toiminnoista työtaisteluvalmiuden ylläpitäminen siltä varalta, että tosipaikka tulee eteen. Yksi tapa pitää valmiutta yllä on konkreettisesti harjoitella tositilanteita.

Tositilannetta simuloitiin kesäkuussa Helsingissä järjestetyssä päivän mittaisessa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn valtiosektorin lakkoharjoituksessa, jossa Lakimiesliiton edustajat olivat merkittävissä rooleissa. Lakimiesuutiset tapasi Lakimiesliiton lakko­harjoittelijat harjoituksen päätyttyä. 

– Työtaistelutilanteiden toiminta­ohjeet ja ohjesäännöt ovat meillä luonnollisesti olemassa, mutta niiden kehittäminen on parasta tehdä tositilannetta simuloimalla, ei vain istumalla pöydän ympärille ja pohtimalla, mitä toimintamalleja voitaisiin kenties parantaa, sanoo Lakimiesliiton varatoiminnanjohtaja Mikko Salo, joka toimi lakko­harjoituksen vetäjänä ja kuuluu harjoituksen suunnitelleeseen JUKOn valtiosektorin viestintä- ja koulutusryhmään. 

– Löysimme harjoituksen edetessä useita kohtia JUKOn lakko-ohjesäännöstä, joita tulemme lähitulevaisuudessa hiomaan ja parantamaan, Salo kertoo.

Toimintaohjeet parhaaseen terään

Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jorma Tilander toimii JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtajana ja osallistui tässä roolissa myös harjoitukseen.

– Tämä oli todella hyödyllinen sessio. Ei näitä asioita tule muuten kunnolla myllättyä, ellei oteta hetki aikaa ja tehdä tositilanteen simulaatio. Eri liittojen ihmiset olivat minusta todella hyvin mukana harjoituksessa ja puhalsivat yhteen hiileen. Töitä tehtiin tosissaan ja pyrittiin aidosti toimimaan niin kuin olisi tilanne päällä. 

Lakimiesliiton neuvottelu­päällikkö Kirsi Venäläinen on JUKOn valtiosektorin lakkopäällikkö ja keskuslakkotoimikunnan jäsen. 

– Tärkeää on kartoittaa parhaita käytäntöjä ja mahdollisia sudenkuoppia erityisesti JUKOn omien ­toimielinten, kuten valtion neuvottelukunnan, keskuslakkotoimikunnan ja JUKOn hallituksen yhteistyössä. Tässä mielestäni onnistuimme tänään. Toimintaohjeemme ovat hyvin mietittyjä, mutta aina löytyy kehitettävää. Tästä on hyvä jatkaa, Venäläinen sanoo. 

Kaikkeen on varauduttava

Syksyllä JUKOn valtiosektorin viestintä- ja koulutusryhmän työ jatkuu lakkopäällikköjen koulutuspäivien organisoinnilla. 

– Tulemme siellä käyttämään hyväksi tästä harjoituksesta heränneitä ajatuksia ja kehitysideoita. Jos nyt trimmattiin kuntoon työtaistelun­ kokonaisvaltaista johtamista ja siihen liittyvää päätöksentekoa, syksyllä trimmataan kuntoon seuraava porras eli kenttäjohto, Mikko Salo kertoo. 

Vaikka työtaisteluihin ei lähes koskaan ole Lakimiesliiton piirissä jouduttu, Tilander muistuttaa heikon taloustilanteen luomista säästö­paineista, jotka koskevat myös oikeushallintoa. 

– Emme voi varmasti tietää, millaisia leikkauksia tässä vielä on tulevaisuudessa oikeuslaitoksenkin­ osalle suunnitteilla. Täytyy olla valmiina kaikkeen. Jos poliittiset päättäjät eivät ymmärrä, että oikeudenhoito on valtion ehdoton ydintoiminto, jonka toimintamahdollisuuksien rapauttaminen johtaa koko yhteiskunnan rapautumiseen, meidän tehtävämme on muistuttaa heitä siitä, Tilander sanoo.