Lakimiesliiton asiantuntijat ovat laatineet ohjeistuksen jäsentensä käyttöön. Liiton lakimies Moa Fanta oli mukana laatimassa ohjeistusta.
− Ohjeistuksessa avataan, mitä seksuaalisella häirinnällä voidaan tarkoittaa ja miten ilmiön voi tunnistaa sekä valotetaan eri osapuolten vastuita, Moa Fanta kertoo.
Jäsenkysely johti toimenpiteisiin
Lakimiesliiton vuoden 2018 alussa tekemän jäsenkyselyn mukaan työelämässä häirintää on omakohtaisesti kohdannut 26 % naisista ja 5 % miehistä. Häirintää kokeneista työntekijöistä 60 % oli kokenut häirintää oman työpaikan kollegan ja 30 % esimiehen taholta.
Jäsenkysely osoitti siis, että seksuaalinen häirintä on huolestuttavan yleistä. Lisäksi kysely paljasti, että yli puolet (55 %) häirintää kokeneista ilmoitti, ettei ole ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin seksuaalisen häirinnän johdosta.
Kyselyn mukaan yleisin syy toimenpiteisiin ryhtymättä jättämiselle oli pelko siitä, ettei asiaa otettaisi vakavasti ja että asiaa vähäteltäisiin. Häirintää kohdanneet kokivat, ettei esimerkiksi asiasta ilmoittamisella työnantajalle olisi mitään todellista vaikutusta.
Pyrkimys tasa-arvoon
Toimintaohjeessa Lakimiesliitto tuomitsee seksuaalisen häirinnän ja seksismin ja on huolissaan kaikesta epäasiallisesta käytöksestä. Lakimiesliitto haluaa olla rakentamassa tulevaisuuden tasa-arvoista työ- ja opiskelukulttuuria ja tukea tässä erityisesti nuoria.
Ennaltaehkäisy tärkeää
Paras tapa vaikuttaa seksuaaliseen häirintään on ennaltaehkäisy. Lakimiesliitto rohkaisee toimintaohjeiden luomiseen ja ajan tasalla pitämiseen. Ennaltaehkäisyä ja asenteita voidaan käsitellä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa.
Koulutus koko työyhteisölle, erityisesti esimiehille, henkilöstöedustajille ja työsuojelupäälliköille, sekä yliopistoissa myös opiskelijoille auttaa ymmärtämään asiaa ja sen vakavuutta. Asia on syytä käydä läpi uutta työntekijää tai esimiestä perehdytettäessä. Yliopistoissa ja opiskelijajärjestöissä asiaa on syytä käydä läpi silloin, kun uudet opiskelijat aloittavat opintonsa. Asiasta voidaan kertoa esimerkiksi johdantoluennoilla tai opiskelijajärjestön aktiivien esittäytyessä.
Asianajajaliiton ohjeistus työn alla
Asianajajaliitto käynnisti joulukuussa 2017 #Eimilläänoikeudella-toimintaohjelman, ja varapuheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharjun mukaan myös Asianajajaliitossa on valmisteltu ohjeistusta, joka on tarkoitus julkistaa kesäkuussa.
Asianajajaliiton ohjeistus tarjoaa tukea häirinnän käsittelyyn ja ennaltaehkäisyyn erityisesti työyhteisöjen käyttöön.
− Työryhmässä haluttiin huomioida työyhteisön monenlaiset roolit ja antaa eväitä vaikean aiheen käsittelyyn, avaa Räihä-Mäntyharju luonnosvaiheessa olevaa ohjeistusta. Ohjeistuksessa pyritään lähestymään aihetta usean eri näkökulman kautta. Tarjotaan työkaluja ja vinkkejä työnantajalle, mutta myös neuvoja ja tukea häirinnän kohteeksi joutuneelle. Toisaalta herätellään keskustelua ”minäkö häiritsijä?”-otsikolla. Yksi näkökulmista nostaa esiin sivullisen roolin. Mitä pitäisi tehdä, jos havaitsee häirintätilanteita? Miten tilanteeseen voisi puuttua?
Neuvontaa on tarjolla
On mahdollista, ettei kaikkia tilanteita pystytä ratkaisemaan työyhteisöjen sisällä. Tarvittaessa apua, tukea ja neuvoja saa työterveyshuollolta tai opiskelijaterveydenhuollosta ja työsuojeluviranomaisilta. Lakimiesliiton jäsenet voivat tarvittaessa kääntyä liiton lakimiesten puoleen.
Yhteystiedot:
Lakimies Moa Fanta, puh. 09 8561 0338
Lakimies Petteri Kivelä, puh. 09 8561 0345
Lähde:
Lakimiesliiton toimintaohjeet seksuaalisen häirinnän torjumiseksi
Lue myös artikkeli oikeusministeriön, Lakimiesliiton ja Asianajajaliiton järjestämästä Häirinnästä vapaa -seminaarista.