Lakimiesliiton seniorit vierailivat toukokuussa Turkuun tekemällään kesäretkellä oikeuslaitoksen ja vankeinhoidon historiaan muun muassa Akatemiatalossa ja Kakolassa.
Tämä saattoi olla viimeisiä mahdollisuuksia nähdä Kakola lähes entisessä muodossaan. Suojeltujen rakennusten tuleva käyttö on näet vielä avoin. Turun kaupunki suunnittelee vankilan läheisyyteen uusia asuintaloja ja vankilarakennuksiin virastoja.
Kesällä 2008 Kakola avautui ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle. Kesällä 2011 tätä mahdollisuutta ei enää liene.
Vankeinhoito siirtyi Turun linnasta Kakolanmäelle vuonna 1853. Vankilan vanhat rakennukset ovat pääosin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Graniittista päärakennusta rakennettiin kahdeksan vuotta, ja se valmistui vuonna 1853. Välillä sotaväen kasarmina toiminut laitos otettiin uudelleen vankilakäyttöön vuonna 1859.
Vähitellen rakennuskanta laajeni. Tutkintavankila rakennettiin vuonna 1891 ja vankimielisairaala 1908. Kakolan länsiselliosasto valmistui 1910. Lääninvankilan rakennus valmistui vuonna 1890.
Vankipaikkoja oli noin 350, mutta vankeja laitokseen oli sijoitettu yli 400. Vanhan Keskusvankilan tiloissa vain noin puolessa selleistä oli sisävessa. Lääninvankilan selleissä ei wc:tä ollut.
Vankeinhoito päättyi Kakolanmäellä syyskuussa 2007, jolloin Turun vankilan uudisrakennus otettiin käyttöön Turun Saramäen kaupunginosassa.
Kakolan rakennukset ovat ulkoapäin kauniita ja jyhkeitä. Jokainen vanhoista rakennuksista on erilainen ja edustaa aikansa rakennustaidetta. Sisällä rakennuksissa näkee eri aikakausien vankeinhoitoideologisia aatteita ja niiden eri toteutusmuotoja.
Lakimiesliiton seniorit saivat retkensä yhteydessä tutustua myös Akatemiataloon ja siellä nykyisin sijaitsevaan Turun hovioikeuteen. Turun tuomiokirkko muodosti myös tärkeän osan sukelluksesta Suomen, Turun ja erityisesti oikeus- ja vankeinhoitolaitoksen historiaan.
Teksti: Ritva Juntunen