Lakimiesliiton Urakoulutus kiinnostaa Yrittäjyydessä voisi olla HOHTOA

Lakimiesliiton Urakoulutuspäivien sarja jatkui toukokuussa Yrittäjävalmennus-tilaisuudella Helsingissä.

Paikalla oli runsaat 20 yrittäjyyttä harkitsevaa tai yrittäjän taipaleen äskettäin jo aloittanutta juristia. Tietoiskuja yrittäjyyden suloista, saloista ja sudenkuopista oli jakamassa joukko ykkösrivin asiantuntijoita.

Oma juttu on kaiken clue

Organisaatiopsykologi Lilli Sundvik Cresco Oy:stä sanoi heti alkuun, että maailmassa ei ole yhtä ainoaa yrittäjän prototyyppiä. Kukin taaplaa tyylillään.

– Olennaista on löytää se oma juttu, jokin vahva ala, jossa on selvästi muita parempi.

Sundvikin mukaan liian moni pelkää yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa – ihan turhaan. Etenkin yrittäjänuran alussa kannattaa tietysti olla nöyrä.

– Mitä pienemmillä kuluilla pääset liikkeelle, sen parempi. Eivät ne asiakkaat kertarysäyksellä kävele ovesta sisään.

Yrittäjyys on tietoinen valinta. Siinä kannattaa laittaa persoona peliin.

– Ainakin puolihulluudesta on aina hyötyä. Kyky ajatella muista poikkeavalla tavalla raivaa pohjaa uusille asiakassuhteille.

Jäitä lakkiin – ainakin aluksi

Helsingin uusyrityskeskuksen, YritysHelsingin, toimitusjohtaja Timo Onnela korosti, että aloittelevan yrittäjän on syytä harjoittaa pienten askelten politiikkaa.

– Harva pärjää pelkällä intuitiolla. Kannattaa startata suunnitelmallisesti.

– Ilmaista apua yrityskonseptin suunnitteluun ja testaukseen saa nykyisin jo monestakin paikasta. Ottakaa uusyrityskeskusten palveluksista kaikki irti, Onnela usutti.

Aloittelijan ei kannata heti unelmoida miljoonien kassavirroista. Kaikki menestys lähtee realismista, oman kentän tarkasta tuntemisesta.

– Ennen yrittäjäksi ryhtymistä on viisasta hankkia palkkatyökokemusta omalta alalta. Siinä ehtivät jo pahimmat illuusiot karista.

Vakuutusturvassa kitsastelu kostautuu

Vakuutusyhtiö Fennian yhteisöasiakasjohtaja Kari Björklöv esitti katsauksen aloittelevan yrittäjän sudenkuopista sosiaaliturvassa.

– Kun aloittaa yrittämisen, vakuutusasiatkin on pantava kuntoon samassa rytinässä. Peruutusvaihdetta ei ole. Yrittämisen alkuhuumassa laiminlyödyt vakuutusasiat ovat tulleet monelle katkeralla tavalla eteen juuri silloin, kun sitä apua sitten kipeästi tarvittaisiin.

Suurimpana virheenä Björklöv pitää alivakuuttamista.

– Yrittäjän on ostettava oma sosiaaliturvansa. Oman sosiaaliturvan taso kannattaa mitoittaa ainakin samalle tasolle, jonka ensimmäinen firmaan palkattava työntekijä saisi.

– Monet yrittävät painaa esimerkiksi YEL-tuloksi vahvistettavan summan mahdollisimman alas. Kaikki eivät jaksa muistaa, että eläkekertymän lisäksi tuo vahvistettu YEL-tulo vaikuttaa myös työttömyysturvan ja sairausvakuutusturvan tasoon.

Työttömyys riski yrittäjällekin

Myös yrittäjä voi joutua työttömäksi. Useimmiten yrittäjät panevat lapun luukulle, kun asiakaskunta ja firman kannattavuus ovat käyneet riittämättömiksi.

Iän myötä monet kyllästyvät ympärivuorokautiseen raatamiseen. Heiltä vain loppuu virta.

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassan AYT:n kassansihteeri Pirjo Vapola iski kurssilaisten kainaloon nivaskan fakta-artikkeleita yrittäjän työttömyysturvasta.

Yrittäjien työttömyysaste on tätä nykyä 3,9 prosenttia.

– Yrittäjän työttömyysriski on 25-kertainen tulipalon riskiin verrattuna. Yrittäjät muistavat kyllä vakuuttaa kaikki rakennuksensa ja vempaimensa, mutta eivät itseään, Vapola hämmästele.

Kutkuttaa, kutkuttaa

Juridista kirjallisuutta kustantavan yrityksen palveluksessa työskentelevän Panu Pökkylän mieltä yrittäjyys on kutkuttanut jo jonkin aikaa.

– Olemme kaveripiirissä hautoneet lakiasiaintoimiston perustamista. Meillä olisi jo itse kullakin kohtuullinen määrä erityisosaamista, jolla pitäisi kyllä pärjätä.

Yhden miehen yhtiötä Pökkylä ei koe omalla kohdallaan mielekkäänä.

– Sparrauksesta on aina hyötyä. Ja kun on muitakin ihmisiä ympärillä, ei tule mökkihöperöksi sen oman spesialiteettinsa kanssa.

Myös Kaisu Terkki pitää täysin mahdollisena, että hän on yrittäjä muutaman vuoden kuluttua.

– Kiirettä minulla ei ole minnekään. Olen työsuhteessa pankkialalla ja parhaillaan auskultoin Helsingissä.

– Yrittäjyys hyvän kaverin kanssa on yksi kiintoisa tulevaisuuden vaihtoehto. Olen erään kaverini kanssa jo hiljakseen kartoittanutkin sitä, millaisia yrittämisen realiteetit olisivat omalla kohdallamme.

 

Lakimiesliiton suositut urakoulutukset jatkuvat syksyllä

Mukana kurssitarjonnassa ovat
• Hankalien/vaikeiden asiakkaiden kohtaaminen -valmennus (Turku ja Helsinki)
• Oikeussalietiketti-valmennus (Oulu)
• Vakuuttavuus on vaikutelma -jatkovalmennus (Helsinki)
• EU ja kansainväliset organisaatiot työpaikkoina -valmennus (Helsinki)
• Sähköisen viestinnän sudenkuopat -valmennus (Helsinki)
• Työhaastattelussa menestyminen ja työhaku -valmennus (Helsinki).

Lisätietoja Lakimiesuutisten numerossa 5/2008. Kurssit ovat maksuttomia liiton jäsenille. Sama jäsen voi osallistua vain yhteen tilaisuuteen.