Lakimiesliitto jalkautui Rovaniemelle vastavalmistuneita onnittelemaan

Lakimiesliitto järjestää totutusti tilaisuuksia vastavalmistuneille juristeille Helsingissä noin kerran kuukaudessa ja Turussa kerran lukukaudessa. Rovaniemelläkin tapahtumia on järjestetty, mutta toiminta on ollut Helsinkiä ja Turkua epäsäännöllisempää. Tämä on johtunut siitä, että Lapin opiskelijat ovat hakeneet tutkintotodistuksensa pitkin vuotta tiedekunnan kansliasta ilman erillistä publiikkitilaisuutta, jonka yhteyteen Lakimiesliiton oma tapahtuma on Helsingissä ja Turussa luontevasti sopinut. Tänä vuonna Lapin tiedekunta aloitti publiikkiperinteen ja 13.5. pidetyn juhlallisen tilaisuuden jälkeen Lakimiesliitto järjesti vastavalmistuneille oman tapahtumansa Hotelli Pohjanhovissa. Paikalla oli joukko hyväntuulisia tuoreita oikeustieteen maistereita kuuntelemassa Lakimiesliiton Mikko Salon viestiä liiton toiminnasta ja ajankohtaisista kysymyksistä.

– Lakimiesliittoon liittyy noin 80 prosenttia valmistuvista oikeustieteen maistereista. On erittäin tärkeää tavata mahdollisimman suuri osa heistä kasvokkain ja kertoa toiminnastamme, kertoo liitossa oikeuspoliittisena asiamiehenä ja Jäsenpalveluyksikön vetäjänä työskentelevä Mikko Salo.

– Kun olemme heti opiskeluajan päätyttyä ja työuran alkaessa läsnä vastaamassa kysymyksiin ja tarjoamassa apuamme, luo se korvaamatonta luottamusta jäsentemme ja liiton välille, lakimiesten omaa yhteishenkeä, hän toteaa.

Lakimiesliiton opiskelijavaliokunnan jäsen ja Lapin ainejärjestö Artiklan puheenjohtaja Laura Aaltonen oli tyytyväinen uuden perinteen aloittamiseen.

– Haluamme Artiklassa ehdottomasti auttaa liittoa järjestämään ja markkinoimaan tilaisuuksia Lapista valmistuneille, koska mielestämme on tärkeää, että Pohjois-Suomessa työskentelevät lakimiehet ovat liiton ajankohtaisista asioista tietoisia ja toiminnassa aktiivisesti mukana, hän sanoo.

Auskultointiuudistus puhutti

Tilaisuudessa keskusteltiin paljon muun muassa auskultointiuudistuksesta ja tuomioistuinlaitoksen tulevista rekrytointipaineista tuomareiden kovan eläköitymistahdin seurauksena. Mikko Salon mielestä kiinnostus auskultointia kohtaan ei ole vähenemässä, mutta auskultointipaikkojen vähentäminen huolestuttaa.

– Oikeusministeriö on valtion säästöohjelmien takia vähentänyt auskultointipaikkoja 40 prosentilla viimeisen kuuden vuoden aikana samalla, kun tuomarikunnasta eläköityy 60 prosenttia vuosina 2009–2019. Nuorilla juristeilla on kyllä kiinnostusta auskultointia ja tuomioistuintyöskentelyä kohtaan, mutta valtio on viime vuosina heikentänyt mahdollisuuksia siihen. Toivottavasti tämä ei koidu tuomioistuinlaitoksen tappioksi tulevina vuosina, kun rekrytointitarve edelleen kasvaa, Salo toteaa.

Lakimiesliitto on valmistujaistilaisuuksissaan tarjonnut myös jäsenjärjestöilleen mahdollisuuden esitellä tuoreille juristeille toimintaansa. Rovaniemellä jäsenyhdistyksistä paikalle oli saapunut Nuoret Lakimiehet ry. NuLan hallituksen ja Lakimiesliiton oikeuspoliittisen valiokunnan jäsen Laura Kiviharju pitää aluetoimintaa tärkeänä myös jäsenyhdistyksille.

– NuLan tavoitteena on alueellisen toiminnan vahvistaminen ja yhteistyö kattojärjestön kanssa on tehokas tapa aktivoida myös oman jäsenjärjestön toimintaa, Kiviharju toteaa.

Vilkkaan keskustelun merkeissä sujuneen Lakimiesliiton tapahtuman jälkeen ilta jatkui riemukkaasti, kun osa seurueesta siirtyi paikalliseen ravitsemusliikkeeseen kannustamaan kiekkoleijonia MM-semifinaalissa Venäjää vastaan. Ja mehän kaikki tiedämme, kuinka siinä lopulta kävi…