Kimmo Hakolan La Fenice -ooppera tilattiin Oopperajuhlille niiden 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Lakimiesliitto on järjestänyt kesätapahtuman Savonlinnassa vuodesta 2000 lähtien joka toinen vuosi, ja tänä vuonna osallistujat näkivät juurikin La Fenice -oopperan kantaesityksen. Esitys huipentuu vapauden, veljeyden ja modernia yhteiskuntaa symboloivan sähkön ylistykseen.
Samoin termein voisi kuvata myös liiton kesätapahtumaa, joka keräsi satakunta osallistujaa. Vapautta tapahtumassa edustivat Savonlinnan rento tunnelma sekä liiton järjestämät, osallistujille maksuttomat oheisohjelmat kuten risteily, yhteinen illallinen ja käynti Retretin taidennäyttelyssä. Veljeyttä ilmensivät taas liiton seminaari sekä eri tapahtumien mahdollistamat kohtaamiset ja tutustumiset, ja sähkövoimaa on usein oopperaesityksissä yleensä sekä tänä vuonna erityisesti.
Kimmo Hakolan tragikoominen ooppera pureutuu tekijänsä mukaan aikamme ongelmiin: hengen ja materian ristiriitaan sekä sokean materialismin aiheuttamaan itsekkyyteen.
Esityksen jälkeen katsojaa jää mietityttämään Hakolan oopperassa esittämä haaste: jos meidän olisi valittava vapaudesta, veljeydestä ja sähkövoimasta vain yksi, mikä se olisi?
Perinteinen osa omaa kesäohjelmaa
Oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Pertti Luntiala ja hänen puolisonsa Helena Vuorela istuvat Lakimiesliiton järjestämässä seminaarissa Savonlinnassa jo seitsemättä kertaa. Molemmat tekevät muistiinpanoja.
– Olemme osallistuneet vuodesta 2000 alkaen jokaiseen Lakimiesliiton Savonlinnassa järjestämään kesätapahtumaan. Olemme olleet joka kerta niin tyytyväisiä, että siitä on tullut osa kesäohjelmaamme, Luntiala kertoo.
– Ohjelmatarjonnasta olemme valinneet kulloiseenkin kesäohjelmaamme parhaiten soveltuvat osat. Tänä vuonna ne olivat seminaari ja Taidekeskus Retretissä käynti, hän jatkaa.
Aikaisempina vuosina pariskunta on yleensä mennyt myös oopperaan, jonka liput saa edullisemmin liiton kautta, mutta tänä vuonna perheen koiravanhuksista huolehtiminen oli etusijalla.
– Mutta Lakimiesliiton seminaariin haluamme aina osallistua. Se on hyvin mielenkiintoinen, ajankohtainen ja yleissivistävä näin maallikollekin, Helena Vuorela toteaa.
Hänen mukaansa Savonlinnan kesätapahtumaperinnettä voidaan hyvin jatkaa samaan hyväksi osoittautuneeseen tapaan. Seminaariin hän toivoisi kuitenkin jotain maallikollekin sopivaa, yleissivistävää luentoa, joita tapahtuman alkuaikoina oli enemmän. Tämänkertaisen seminaarin sisältöä Vuorela piti kuitenkin hyvin ajankohtaisena ja mielenkiintoisena myös ei-juristille.
Myönteinen kokemus ensikertalaiselle
Varatuomari Taina Hakkarainen, joka on Lakimiesliiton hallituksen jäsen ja järjestövaliokunnan puheenjohtaja, osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa Lakimiesliiton kesätapahtumaan Savonlinnassa. Aikaisemmin hän on ollut mukana muissa liiton järjestämissä kesätapahtumissa.
– Savonlinnan Opperajuhlilla en ole aiemmin ollut, ja liiton kesätapahtuma tarjosi helpon tavan osallistua. Tapahtuma oli mielestäni onnistunut niin järjestelyiltään kuin tunnelmaltaankin. Ooppera Olavinlinnassa oli upea kokemus ja liiton järjestämä kesätapahtuman muu ohjelma antoisaa, Hakkarainen kehuu.
– Tulen varmasti vielä uudestaan, hän toteaa.
Lakimiesliiton seminaari Savonlinnassa kiinnosti myös maallikoita.
Varatuomari Taina Hakkarainen oli ensimmäistä kertaa mukana Savonlinnan-retkellä.
Varatuomari Pentti Luntiala ja puolisonsa Helena Vuorela valitsivat tänä vuonna ohjelmatarjonnasta muun muassa retken Retrettiin.
Run Vierumäki toi juoksuun puhtia
Lakimiesliitto järjesti jäsenilleen toukokuun lopussa kolmen päivän juoksuleiritapahtuman Vierumäen urheiluopistolla. Leiriläisille oli järjestetty huippuolosuhteissa monipuolinen ja asiantunteva ohjelma.
Osallistujat saivat tietoiskut sekä juoksuvalmennuksen teoriasta että käytännön harjoittelusta. Yksilölliset sykerajat juoksuharjoittelun perustaksi selvitettiin testeillä, palauttavaa lihashuoltoa opeteltiin sekä tutustuttiin erilaisiin harjoittelumuotoihin.
Ohjelma ja harjoitteet oli suunniteltu niin, että kuntotasosta riippumatta ne voitiin toteuttaa yhdessä ja kunkin oman tason mukaisesti. Olennainen osa tapahtuman antia oli leiriläisten ja ohjaajien innostuneet keskustelut ja kokemusten vaihdot juoksemisesta ja juoksuharjoittelusta. Kotiinviemisinä oli myös henkilökohtaiset harjoitteluohjelmat juoksukunnon parantamiseksi.
Ohjaajana leirillä toimi muun muassa Pekingin olympiamaratonilla Suomea edustanut Francis Kirwa. Mukana leiritapahtumassa oli yhteensä yhdeksän juoksusta kiinnostunutta lakimiestä, jotka toiveikkaina odottavat juoksuleirin uusimista ensi vuonna.
Francis Kirwa luotsasi juoksuharrastajia Vierumäellä.
Presidenttien jalanjäljissä
Lakimiesliiton senioreiden perinteinen kesäretki tehtiin toukokuun lopulla Suomen presidenttien historiaan liittyviin maisemiin. Kesäretken aluksi vierailtiin Askaisissa Ritaripuistossa, joka on perustettu Mannerheim-ristin ritarien sekä sotiemme veteraanien kunniaksi. Puistosta löytyi varatuomari Osmo Laakson (ritari numero 61) muistokivi.
Louhisaaren linnassa tutustuttiin presidenttinäkin toimineen marsalkka C.G.E. Mannerheimin lapsuudenkotiin.
Louhisaareen liittyy myös monen lakimiehen elämä 1400-luvulta alkaen. Ensimmäinen Louhisaaren lakimies oli kihlakunnantuomari Peter Fleming (k. 1519). Sittemmin sen kolme omistajaa – Herman Fleming (k. 1583) Claes Fleming (k. 1644) ja Herman Fleming (k. 1873) – toimivat eteläisen Suomen laamannikunnan laamannina. Laamannin tehtävänä oli esittää, selittää ja kehittää lakia sekä toimia maakuntakäräjäin puheenjohtajana.
Viimeisin Louhisaaren lakimiehistä oli Carl Gustav Mannerheim (1797–1854), marsalkka Mannerheimin isoisä.
Kultarannassa retkeläiset löysivät kaikkien Suomen 12 presidentin jalanjäljet vuodesta 1922 alkaen, jolloin paikasta tuli tasavallan presidenttien kesäasunto. Heistä yli puolet on ollut lakimiehiä: K. J. Ståhlberg, P. E. Svinhufvud, Risto Ryti, J. K. Paasikivi, Urho Kekkonen, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.
Mainioina oppaina Kultarannassa toimivat ylipuutarhari Matti Tuominen sekä entinen linnanvouti ja varatuomari Erkki Ahokas, joka kesät hoiti virkaansa Kultarannassa myös asuen siellä.
Senioreiden perinteisellä kesäretkellä asteltiin presidenttien jalanjäljissä.