Lakimiesliitton jäsenyys kannattaa

Suomen Lakimiesliitto palvelee runsaan 15 000 jäsenensä arkea ja juhlaa ympäri vuoden. Jäsenedut voidaan karkeasti jakaa henkilön ammatillisen kehityksen ja työrooliin liittyvien kysymysten edesauttamiseen sekä vapaa-ajan tarjouksiin ja etuisuuksiin. Liiton asiamiehet tekevät jäsenistönsä puolesta myös aktiivista edunvalvontatyötä paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

 

Osaamisen päivittämiseen

Lakimiesliitto järjestää jäsenilleen maksutonta Urakoulutusta. Valmennus soveltuu erityisesti uran alkuvaiheessa oleville juristeille sekä uutta työtä hakeville. Lisäksi liitossa pyörii jatkuvasti juridiikan täydennyskoulutusohjelmia ja -kursseja. Parhaiten tietoa ajankohtaisista koulutustapahtumista löytyy osoitteesta www.lakimiesliitonkoulutus.fi. Jäsenyyttä voi hyödyntää myös Helsingin seudun kauppakamarin, Talentumin, WSOYpron sekä Editan järjestämien koulutusten yhteydessä.

Joka toinen vuosi järjestettävä Lakimiespäivä osuu tälle vuodelle. Kalenteriin kannattaa jo hyvissä ajoin merkitä tapahtuman ajankohta ja paikka: 30.9.2011 Finlandia-talo. Sitä ennen voi saapua viettämään yhteistä aikaa hieman rennommissa merkeissä liiton kesätapahtumaan heinäkuun 9. päivä Turun Ruissalossa.

Omatoimiseen osaamisen ylläpitämiseen ja tiedon hankintaan liitto toimittaa oppaita eri käytännön ja työelämän haasteisiin. Sähköiset versiot ovat ladattavissa liiton jäsensivuilta tai niitä voi tilata jäsenpalvelusta (yksi maksuton kappale vuodessa). Lakimiesliiton Kustannuksen julkaisemista teoksista jäsenet saavat keskimäärin 25 prosentin alennuksen. Myös Talentumin kirjojen hankinnassa jäsenyydestä on etua.

 

Joustavaa maksupolitiikkaa

Lakimiesliitto pärjää hyvin liittojen välisessä jäsenmaksuvertailussa: vuosimaksun hinta suhteessa henkilön keskipalkkaan on juristijäsenillä 0,4 prosenttia, kun se esimerkiksi Toimihenkilöunionissa on 1,2 prosenttia. Alennettuun jäsenmaksuun ovat oikeutettuja ne henkilöt, jotka liittyvät jäseniksi kesken vuoden; ovat äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla; työttömiä tai päätoimisia opiskelijoita; työvuorotteluvapaalla tai yli kaksi kuukautta kestävällä sairauslomalla olevat. Alennuksia lasketaan myös avo- ja aviopuolisoille, professoreille ja assistenteille sekä eläkeläisille.

Vuosittainen jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen ja sen voi maksaa yhdessä tai kahdessa erässä. Mikäli suoraveloitus on kiinnostava vaihtoehto, suoraveloitusvaltakirjan saa Lakimiesliiton jäsenrekisteristä, liiton kotisivuilta tai sopimuksen voi tehdä omassa verkkopankissa.

 

Vapaa-ajan viettoon

Jotta työssä jaksaa ja voi hyvin, balanssi uran ja vapaa-ajan välillä tulee olla kunnossa. Hyvästä fyysisestä kunnosta voi tänä vuonna tulla ottamaan mittaa Lakimiesten Tenniskisoihin Hankoon, Golfkisoihin Naantaliin tai Lakimiesten SM-maratonille Helsinki City Marathonin yhteydessä.

Jos massatapahtumat eivät ole "se juttu", omaa rauhaa löytyy liiton lomamökeiltä. Vuokrattavia kohteita edulliseen jäsenhintaan löytyy Leviltä, Rukalta ja Vierumäeltä. Vaihtoehtoisesti jäsenyyttä voi hyödyntää laivamatkailuun, useiden eri hotellien majoituspalveluissa tai autonvuokraamisen ja matkatoimistoasioinnin yhteydessä. Nämä kuten muutkin palveluntarjoajat löytyvät helposti Etuoikeutesi 2011 -esitteestä tai liiton kotisivuilta.

 

Tukena arjessa, apuna hädässä

Suomen Lakimiesliitto hoitaa edunvalvontaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Edunvalvonnalla pyritään turvaamaan lakimiehille kilpailukykyinen palkka ja asianmukaiset työsuhde-edut. Liitto on aktiivisesti mukana edunvalvonnassa niin keskusjärjestötasolla, neuvottelujärjestöissä, liittotasolla kuin paikallisella tasollakin.

Koska erityisesti sopimusasioissa yhteistyössä on voimaa, edunvalvontaa tehdään Akava-yhteisössä. Pääasiallisina kumppaneina toimivat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.

Lakimiesliiton työmarkkinarahasto mahdollistaa uskottavan neuvottelutoiminnan ja turvaa jäsenten talouden työtaistelutilanteissa ja sellaisiin valmistauduttaessa.

Liiton sateenvarjon alla

Lakimiesliiton sateenvarjo suojaa jäsentään hädän hetkellä. Liiton neuvontapalveluista on mahdollista saada työ- ja virkasuhdeneuvontaa sekä neuvotteluapua. Esimerkiksi jos jäsenen työsuhde irtisanotaan perusteettomasti, Lakimiesliiton lakimiehet auttavat jäsentä työsuhteeseen liittyvissä neuvotteluissa työnantajan kanssa. Vaikeimpien tapausten varalle kaikki jäsenet kuuluvat ryhmäoikeusturvavakuutuksen piiriin. Vakuutus koskee työ-, toimi- tai virkasuhteesta johtuvia oikeudenkäyntejä.

Liiton neuvontapalvelut ovat paitsi apu vaikeina hetkinä, myös oiva keino saada jäsenmaksulle rahanarvoista vastinetta. Osallistumalla tunnin työ- ja virkasuhdeneuvontaan ja hankkimalla työsuhde-, työttömyysturva- ja yhteistoimintalakioppaan jäsen säästää lähes puolentoista vuoden jäsenmaksut.

Vielä merkittävämmäksi säästö nousee hädän hetkellä. Ongelmia kohdatessasi Lakimiesliitto on vakuuttanut kaikki jäsenensä oikeusturvavakuutuksella. Vakuutuksesta korvataan vakuutustapahtuman aiheuttamat vakuutetun asianajo- ja oikeudenkäyntikulut sekä vastapuolelle maksettavaksi tuomitut oikeudenkäyntikulut 13 500 euroon saakka. Oikeusturvavakuutus kuittaa kerralla kahden työuran jäsenmaksut. Vastaavaa vakuutusta ei ole saatavissa vapailta markkinoilta.

 

Ennalta-arvaamattomiin hetkiin

Juristin koulutus on kattava ja tarjoaa mahdollisuuksia edetä monipuolisesti. Mutta aina parhaatkaan suunnitelmat eivät toteudu ennakoidun mukaisesti. Uuden edessä jäsenet voivat hyödyntää liiton maksutonta Lakimiesrekrytointi-työnvälityspalvelua. Vuosittain yli 300 työnhakijaa löytää itselleen palvelun kautta työpaikan. Mikäli työnhaku venyy odotettua pidemmäksi ajaksi, jäsen voi vakuuttaa itsensä Lakimiesten työttömyyskassassa.

Liiton omat lakimiehet antavat myös työ- ja virkasuhdeneuvontaa tai heillä voi vaikka tarkistuttaa työsopimuksen ehdot. Tiukkojen paikkojen varalta liiton kaikki jäsenet kuuluvat ryhmäoikeusturvavakuutuksen piiriin. Turva kattaa työ-, toimi- tai virkasuhteesta johtuvat oikeudenkäynnit.

Myös liiton ulkopuoliset avut ja palvelut ovat jäsenille mahdollisia. Pankki- ja vakuutusasioissa palvelevat useat toimijat monipuolisine jäsenpalveluineen. Hyödyt konkretisoituvat pääosin taloudellisina etuina.

 

Koko perheen kanssa golfaamaan

Ilmi Korhonen toimii Neste Oil Oyj:ssä lakimiehenä yhdeksättä vuotta. Lakimiesliiton jäsen hän on ollut opiskeluaikojen alusta, vuodesta 1995.

Korhonen myöntää, että alkuvuosina liiton tarjoamat edut menivät häneltä ohi, mutta viime aikoina jäsenyyden tuomat hyödyt ovat alkaneet kiinnostaa aina käytännön tasolle asti. Lakimiesuutisetkin on hänen mielestään vuosien varrella muuttunut paremmaksi.

Jäsenyyteen liittyvää tietoa Ilmi Korhonen hakee jo ajankohtaisuuden vuoksi liiton kotisivuilta.

– Olen osallistunut muutamiin Lakimiesliiton järjestämiin koulutuksiin, mutta muut tapahtumat ovat vielä jääneet väliin. Matkailuun liittyvät edut tulivat viime kesänä mukavana yllätyksenä. Olimme perheen kanssa lähdössä Ruotsiin pidemmälle kesälomamatkalle ja harkitsimme matkustusmuotoa laivan ja lentokoneen välillä. Kun huomasin, että Lakimiesliiton jäsenet saavat TallinkSiljan ClubOne -silvertason jäsenyyden veloituksetta ja sitä kautta merkittävän alennuksen TallinkSiljan-matkahinnoista, vaaka kallistui laivamatkan puoleen.

Korhonen on ollut hyödyntämiinsä etuihin erittäin tyytyväinen.

– Olen vuokrannut liiton mökkejä hyvinkin usein. Perheemme ehdoton suosikki on Vierumäen Golf Resort -huoneisto, jossa pyrimme vierailemaan muutaman kerran sekä syksyllä että keväällä, lähes kuukausittain siis. Golf Resortin sijainti ja varustelu vastaavat tarpeitamme täydellisesti ja on kaikkien perheenjäsenten ehdottomasti mieluisin matkakohde, Ilmi Korhonen kertoo ja toteaa, että erilaisia matkailuun liittyviä etuuksia voisi jopa hyödyntää nykyistä enemmän.

 

Arpaonnea matkassa

Osa-aikaeläkkeelle vuonna 2009 vakuutusyhtiö IF:stä jäänyt Virpi Antin on ollut Lakimiesliiton jäsen vuodesta 1974. Kaikki nämä vuodet Antin on ollut liiton toimintaan ja Lakimiesuutisten antiin tyytyväinen.

– Kävin etenkin urani alkuvaiheissa monessakin Lakimiesliiton järjestämässä koulutuksessa. Lisäksi hankin osaamista vakuutusalan oman koulutuskeskuksen järjestämiltä kursseilta, Antin tiivistää.

Erityistä kiitosta Antinilta saa Lakimiesliiton mökkien vuokraus- ja käyttömahdollisuudet.

– Laitoin viime keväänä arvontaan hakemuksen vuokramökistä – ihan vain huvikseni – ja sitten tärppäsikin. Voittoni vei minut ja matkaseurani Rukan hangille ja liiton Vuosselin mökille! Olimme todella tyytyväisiä mökkiimme, meillä oli siellä hulppeat tilat käytössämme. Tulen varmasti vastaisuudessakin osallistumaan näihin "arvontoihin".

Antin mainitsee, että Vuosselin mökki sijaitsi hieman syrjässä Rukan keskustasta, joten kauppareissut mietittiin tarkkaan, porukka kun oli liikenteessä ilman autoa. Kaikki kuitenkin sujui hyvin ja rauhallinen sijainti sai loppujen lopuksi vain positiivista palautetta.

– Mökin varustelu oli hyvä: ruoanlaitto onnistui täysin varustellussa keittiössä, iso sauna lämpeni joka ilta ja uni maittoi päivän päätteeksi.

Virpi Antin on viettänyt loman myös liiton Vierumäen mökillä.

– Ensi alkuun hieman huolestuimme, kun emme löytäneet CD-soitinta ja meillä oli mukana monta levyä. Liekö sillä ollut merkitystä, että juristit ottivat asiasta yhteyttä huoltoon, mutta ei mennyt aikaakaan, kun meille jo tuotiin soitin ja musiikki alkoi soida. Niin tai näin, palvelualttius teki meihin suuren vaikutuksen. Muutenkin Kuntorinteen mökistä jäi hyvät muistot mieleen ja vain puolentoista tunnin matka Helsingistä on jo etu sinänsä.

Eläkkeelle Antin jää tammikuussa. Lakimiesliitolla on Virpi Antinin kaltaisille aktiivisille tuleville ja nykyisille eläkeläisille, senioreille, paljon ohjelmaa ja tapahtumia tarjolla.

– Ajattelin ruveta aktiiviseksi senioriksi, joten matkat ja retket kiinnostavat myös jatkossa, Antin suunnittelee.

 

Lisätietoja

Etuoikeutesi 2011 -esitteestä, liiton kotisivuilta www.lakimiesliitto.fi, Lakimiesuutiset-lehdestä sekä Lakimieskalenterista. Muistathan pitää omat yhteystietosi ajan tasalla!

Päivittäminen sujuu helposti netissä jäsensivujen omat tiedot -osiossa.