Lakimies­matrikkelia tarvitaan yhä

Blogit ja kolumnit
09.04.2019 • Heikki Halila

Lakimiesliiton suuriin saavutuksiin kuului toiminnan ensimmäisen kymmenvuotiskauden aikana lakimiesmatrikkelin ja Suomen laki -teoksen julkaisuoikeuksien hankkiminen. Matrikkelia oli julkaistu vuodesta 1879, ja ensimmäinen Lakimiesliiton julkaisema matrikkeli ilmestyi vuonna 1949.

Matrikkeli oli sotien jälkeisenä aikana merkittävä voimanponnistus. Liitto kehotti jäseniään lähestymään niitä lakimiehiä, joita ei ollut tavoitettu tai jotka eivät olleet reagoineet kehotukseen täyttää matrikkelikaavake. Tulostakin syntyi. Matrikkelista tuli varsin kattava, ja se kertoi ammattikunnan vahvasta yhteenkuuluvuudesta.

Lakimiesmatrikkeli on jatkanut ilmestymistään, nyttemmin neljän vuoden välein. Yhä se myös kiinnostaa. Kun luovutimme vuoden 2003 matrikkelin tasavallan presidentti Tarja Haloselle, tämä totesi ryhtyvänsä katsomaan, mitä vanhoille opiskelukavereille kuuluu. Tästä moni muukin aloittaa. Meistä varttuneista moni lehteilee lakimiesmatrikkelia lähes päivittäin.

Akavalaisten liittojen matrikkeleista on ylivoimainen ykkönen Upseeriliiton upseerimatrikkeli. Se sisältää täydelliset henkilötiedot paitsi elossa olevista myös kuolleista kadettikoulun suorittaneista.

Lakimiesmatrikkeli edustaa hyvää akavalaista tasoa.

Lakimiesmatrikkeli edustaa hyvää akavalaista tasoa, mikä on syytä todeta. Kattavuus on kuitenkin heikentynyt selvästi.

Vuoden 1975 matrikkelin volyymi on suurin piirtein sama kuin viimeksi ilmestyneen, vuoden 2015 matrikkelin, vaikka lakimieskunnan määrä oli kolminkertaistunut. Ilmoitettujen tietojen määrää on karsittu, mutta tämä selittää vain osan muutoksesta.

Opiskeluaikanani moni pohti sitä, ehtiikö suorittaa tutkinnon niin, että saa tietonsa seuraavaan (vuonna 1975 ilmestyneeseen) matrikkeliin. Vuosikymmenten ajan on moni lakimies pitänyt silmällä lakimiesmatrikkelia erilaisia tehtäviä vastaanottaessaan. Miksi tällainen ajattelu on ollut hiipumassa?

Sosiaalinen media on korvannut monien kohdalla itseä koskevien tietojen välittämistä. Linkedin-palvelu ja asianajotoimistojen verkkosivut tarjoavat helposti saatavilla olevaa, ajantasaista tietoa lakimiesten ammatillisesta toiminnasta.

Entistä useammalle lakimiehelle elämä ja ura eivät ole olleet toiveiden tai odotusten mukaisia.

Kipeä asia on, että entistä useammalle lakimiehelle elämä ja ura eivät ole olleet toiveiden tai odotusten mukaisia. Tähän on monia syitä, kuten se, että 20 000 lakimiehen joukossa ei ammatissa eteenpäin pääsy onnistu samalla tavoin kuin silloin, kun lakimiehiä oli 5 000.

Yksityisyyden suojaa korostavana aikanamme moni ei halua antaa tietoja itsestään varsinkaan, jos kerrottavana ei ole vain mieluisia asioita.

Toimintaympäristön muutoksista huolimatta on tärkeää, että myös vuoden 2019 matrikkeli on edustava. Sähköiset palvelut eivät korvaa matrikkelia, jossa on tietoja paljon enemmän ja monipuolisemmin.

Matrikkelit tarjoavat merkittävää henkilöhistoriallista dataa paitsi nykyisille myös tuleville polville. Siksi on syytä kannustaa lakimiehiä ilmoittamaan tietojaan matrikkeliin, niin halutessaan selektiivisestikin, voidakseen kokea olevansa osa yhteistä ammattikuntaa.