Lakimiespäivä antoisa sekä ensikertalaiselle että konkareille

Tapahtuma jakaantui kolmeen eri osioon: seminaari luentoineen, lakimiesmessut ja rekrytointimessut opiskelijoille, jotka järjestettin nyt toista kertaa.

Ensikertalaiselle myönteinen kokemus

Karoliina Rantanen, joka on hallintotieteen kandidaatti ja oikeustieteen opiskelija Lapin yliopistolla, seurasi tapahtumaa Lakimiespäivän opiskelijoiden rekrytointimessuilta käsin. Hän on tällä hetkellä ns ryhmätraineena Asianajotoimisto Boreniuksella ja oli heidän standillään vastaamassa opiskelijoiden kysymyksiin.

“Kaiken kaikkiaan tunnelma oli juhlallinen. Oli hienoa saapua Finlandia-talolle tapahtumaan lippujen liehuessa. Tilaisuus oli myös yhteisöllinen, kun niin suuri määrä saman ammattikunnan edustajia oli kokoontunut yhteen”, muistelee Karoliina elämänsä ensimmäistä Lakimiespäivää.

Rekrytointimessuille pääsivät myös osallistumaan opiskelijat, jotka eivät osallistuneet itse Lakimiespäivään.

“Mukavaa oli nähdä kuinka runsaasti messuilla oli ihmisiä ja miten aktiivisesti opiskelijat tutustuivat eri yritysten pisteisiin, tulivat keskustelemaan ja esittivät kysymyksiä. Mukana oli ensimmäisen vuoden opiskelijoita, jotka tutustuivat ensimmäisiä kertoja yrityksiin ja niiden tarjoamiiin harjoitteluohjelmiin sekä keskivaiheen opiskelijoista ihan graduvaiheen opiskelijoihin, jotka olivat kiinnostuneita opiskeluvaiheen jälkeisistä työmahdollisuuksista. Keskustelua heräsi paljon myös esimerkiksi työhakemuksista ja niiden muotoilusta”, Karoliina kertoo.

Karoliina Rantanen ei päässyt itse saliin kuuntelemaan luentoja, koska hänen piti työskennellä Rekrytointimessuilla. Se ei estänyt tutustumasta myös luentojen anteihin, koska niitä pystyi seuraamaan myös monitorien kautta. Monet opiskelijat, jotka osallistuivat Lakimiespäivään, kehuivat Karoliinalle muun ohella varsinkin puhujia.

“Opiskelijoiden puheista päätellen messuihin oltiin tyytyväisiä. Jään odottamaan millaisilta ne näyttävät ensi kerralla. Toivon mukaan messut kasvavat niin edustajien kuin osallistujien määrässä vielä enemmän. Pyrin ehdottomasti osallistumaan ensi kerran Lakimiespäivään”, Karoliina suunnittelee.

“Pelkästään opiskelijapainotteisiin tapahtumiin verrattuna tämä tapahtuma oli erinomainen siinäkin mielessä, että opiskelijat pääsivät samalla tapaamaan ja näkemään eri ikäisiä juristeja eri työtaustoilla”, Karoliina kiteytti päivän annin.

Lakimiespäivä vahvistaa ammatti-identiteettiä

Lainsäädäntöneuvos Ulla Mohell oikeusministeriöstä on osallistunut jo useampana vuonna Lakimiespäivään.

”Pidän osallistumista tärkeänä paitsi sisällöllisesti myös ammatillisen identiteetin vahvistajana”, Ulla kertoi.

”Edellisen Lakimiespäivän aikana sain tilaisuuden itsekin päästä lavalle Lakimiesliiton kuoron, Lain Huudon riveissä”, Ulla muisteli.

”Päivien järjestelyt – ruokailuineen – sujuivat Finlandia-talolla juohevasti ja paljon tuttujakin käveli vastaan. Käteen tarttui myös herkullinen kirja: Juristi liemessä”,

”Tänä vuonna ohjelma oli totuttuun tapaan tasokas. Ammatillisessa mielessä minua eniten kiinnostivat iltapäivän todella vaikuttavat esitykset Pahan kosketus- jaksossa. Myös Tuija Braxin esitys EU:sta oli todella kiinnostava ja selkeä”, Ulla kertasi Lakimiespäivän muistoja .

Tulevaisuudessa mahdollisuus tehdä kysymyksiä

Pahan kosketus luentoteema jäi myös kihlakunnansyyttäjä Otto Jämsenin mieleen. Erityisesti häntä kosketti asianajaja Lippestadin kertomus siitä miten hän itse ja norjalaiset kansakuntana selvisivät Breivikin murhan jälkeisestä tilanteesta.

Tärkeässä roolissa Lakimiespäivässä on myös mahdollisuus tavata vanhoja kavereita. Tällä kertaa Tasavallan presidentti Niinistön paikallaolo juhlisti tunnelmaa.

Tulevaisuuden Lakimiespäivien suhteen Otto Jämsen toivoisi, että yleisö saisi tehdä luennoitsijoille kullekin kolme kysymystä.

Otto Jämsen olisi halunnut kysyä Tuija Braxilta pari kysymysta.

“Kun EU maat säästävät ja ilmasto lämpenee niin miten on linjassa, että EU-maiden poliitikot ja virkamiehet lisääntyvässä määrin lentelevät kokouksiin ympäriinsä. Ottakaa videokokoukset käyttöön”.

Toinen kysymys olisi ollut: “Voisiko kreikkalaiset EU:lle taloustilastoja väärentäneet virkamiehet ja poliitikot saada rikosoikeudelliseen vastuuseen väärennyksistään.?”

 

Haastateltavat:

Karoliina Rantanen
hallintotieteiden kandidaatti, oik.yo Lapin Yliopisto
Asianajotoimisto Borenius Group Trainee

Ulla Mohell
Lainsäädäntöneuvos, Oikeusministeriö

Otto Jämsen
Nimismies, kihlakunnansyyttäjä
Helsingin syyttäjänvirasto