Ledare: Alla kan gifta sig
Den nya äktenskapslagens största och viktigaste yttring är att alla kan gifta sig. Första mars 2017 går till historien som den dag då finländarnas likställdhet inför lagen tog ett stort steg framåt: Nu kan och får alla vuxna finländare gifta sig. Visst har homosexuella män och kvinnor kunnat ingå äktenskap redan tidigare, men inte med varandra. Juristförbundet och många juridikprofessorer stöder en jämlik äktenskapslag eftersom den främjar jämställdhet och motverkar diskriminering.
Hittills har samkönade par kunnat ingå registrerat partnerskap. Par som lever i registrerat partnerskap kan från och med nu ändra partnerskapet till äktenskap hos den egna magistraten. Man kan även välja att fortsätta leva i registrerat partnerskap.
När det begav sig väckte förslaget till jämlik äktenskapslag starka känslor och barnens ställning togs ofta upp i diskussionen. Motståndarna hävdade att ett äktenskap bör kunna ge upphov till en så kallad biologisk barnfamilj. Andelen barn som lever i kärnfamiljer är inte lika stor som förr: 22 procent av de finländska familjerna är ensamförsörjarfamiljer, 9 procent är ombildade familjer och allt fler barn föds utom äktenskapet. Allt fler finländare gifter om sig och ungefär 20 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet. Detta i kombination med den sjunkande nativiteten kan få motståndet mot en jämlik äktenskapslag att framstå som hämmande av befolkningsutvecklingen.
22 procent av de finländska familjerna är ensamförsörjarfamiljer, 9 procent är ombildade familjer och allt fler barn föds utom äktenskapet.
Den jämlika äktenskapslagen medför vissa förändringar av definitionen partnerförhållande, vilket inverkar på de sociala förmånerna. Målsättningen är och har varit att bemöta och behandla par av olika och samma kön likvärdigt i den sociala lagstiftningen. Samkönade sambor och boende i samma hushåll har tvingats förklara sin situation för FPA för att undvika att bli betraktade som par. Det blir intressant att se hur FPA tillämpar den nya definitionen av partnerförhållande.
Under studietiden flyttade jag in i en hyreslägenhet tillsammans med en manlig vän, vilket ledde till att FPA nekade oss bostadsstöd. Jag författade självmant och på eget initiativ en utredning om att vi inte är ett par. I utredningen nämnde jag bland annat att vi har separat toalettpapper och egna hyllor i kylskåpet och att vi sover i olika sängar. Utredningen som bestyrktes av flera professorer vid Tammerfors universitet godkändes av FPA, vilket ledde till att FPA omprövade sitt beslut.
Den nya äktenskapslagens största och viktigaste yttring är att alla kan gifta sig. Ett stort antal samkönade par runt om i Finland blir äntligen likställda med och får samma rättigheter som andra par. Eftersom jag aldrig har varit gift kan jag inte uttala mig om äktenskapets fördelar, men jag vill önska alla som ingår samkönade och olikkönade äktenskap lycka till på färden!