Leia Ahlström johtaa mediatalon juridista toimintapartiota

Leia Ahlström on kotonaan MTV:n nykyaikaisen studion tuolissa, onhan takana myös näyttelijäkokemusta. Ihana yhteisö ja vastuullinen työ vetävät puoleensa.

Kulkee omia polkujaan, kuuluvat erään tunnetun mainoksen sanat. Leia Ahlströmin kohdalla iskulause todella pätee. Hän on valinnut oman polkunsa, on kyse ollut sitten urheilusta, opiskelusta tai työurasta. Sattumallakin on ollut sijansa siinä, että hän on päätynyt mainosten maailmaan.

– Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tulin MTV:lle töihin vuonna 2014, ja minusta tuli lakiasiainjohtaja neljä vuotta myöhemmin ollessani 26-vuotias. Maikkari on superihana paikka työskennellä, pöllöjengin ihmiset muodostavat hyvän työyhteisön.

Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Lakialalla on harvinaista edetä vaativiin tehtäviin noin nuorena. Ahlström näkee taustalla maikkarilaisen vahvuuden: omia uskalletaan nostaa rohkeasti vastuuseen. Hänen kohdallaan erityistä oli sekin, että hän oli nimityksensä aikaan äitiyslomalla. Tosin hän teki samalla joitakin projekteja.

Ahlström on MTV:n johtoryhmän jäsen ja vastaa lakiasioista. Hän toimii liiketoiminnan ytimessä ja antaa strategista juridista tukea yritysjohdolle kaikessa MTV:n toiminnassa. Siis mitä?

– Tehtäväni on huolehtia siitä, että asiat menevät juridisesti oikein ja riskit minimoidaan. Yksi iso työkokonaisuus on Telia-kaupan myötä tullut kilpailunvalvonta. Missä talossamme tarvitaan juristia, siellä minä ja tiimini olemme.

Missä talossamme tarvitaan juristia, siellä minä ja tiimini olemme.

Kulttuuri ja liiketoiminta yhdistyvät

Kahden pienen lapsen perhearkea elävä Ahlström herää aamuun ”nahkavekkareilla” eli lasten toimesta. Ensimmäiseksi hän käy läpi sähköpostit ja pyrkii pitämään ne jatkuvasti ajan tasalla. Työviikosta kaksi päivää sujuu tyypillisesti etänä kotona ja kolme toimistolla.

Toimistopäivät sisältävät paljon tapaamisia, jotka ovat pääosin konsernin sisäisiä mutta myös ulkoisia neuvotteluja. Ahlström osallistuu myös operatiivisiin palavereihin, sillä on helpompi antaa tukea, kun tietää, mitä talossa tapahtuu.

– Ketteryys, ennakointi ja ohjaava toiminta on työssäni olennaista. Asioiden pitää edetä ja optimoinnin tulee olla tarpeeksi hyvää. Paine on kova, mutta minä tykkään vauhdista.

Paine on kova, mutta minä tykkään vauhdista.

Ahlströmillä on vain yksi asiakas eli MTV. Se ostaa paljon ohjelmia tuotantoyhtiöiltä, ja Ahlströmin rooli on tarkistaa keskeiset asiat, kuten tekijänoikeudet.

– Mitä kannattaa ylipäänsä ostaa ja mitä siitä maksaa. Taide ja kulttuuri yhdistyvät liiketoimintaan kivalla tavalla tässä työssä.

Tämä pätee myös käsikirjoituksiin, joita Ahlström lukee silloin tällöin. Tositapahtumiin perustuvat tuotannot sisältävät purtavaksi juridisia pähkinöitä sananvapauden ja yksityisyyden suojan osalta.

Ahlström kuvaa tiimiään eränlaiseksi siivouspartioksi, joka tulee paikalle, kun ohjeita ei ole noudatettu tai ei ole oltu ajoissa liikkeellä.

– Tätä voi kuvata terapeuttiseksi toiminnaksi. Meihin luotetaan, meitä voi lähestyä matalalla kynnyksellä ja meiltä voi pyytää ”äidillisiä” ohjeita.

Meihin luotetaan, meitä voi lähestyä matalalla kynnyksellä ja meiltä voi pyytää ”äidillisiä” ohjeita.

Leia Ahlström istumassa MTV:n studiossa korkealla jakkaralla.

Lapsiperheen arkea elävä Leia Ahlström tykkää vauhdista, viihtyy paineessa ja antaa tarvittaessa ”äidillisiä” neuvoja.

Vaikuttamista joka kulmassa

Ahlströmin tiimissä työskentelee kaksi muuta juristia, joista toinen on erikoistunut tietosuoja-asioihin. Kolmen naisen tiimi hyödyntää tarvittaessa ulkoista apua.

Ahlström pitää työpäivät normaalin mittaisina.

– Pidän tehokkuutta yllä koko työajan. Elämässä on paljon muutakin kuin työ.

Elämässä on paljon muutakin kuin työ.

Oman talon väen lisäksi Ahlström tapaa tuotantoyhtiöiden ihmisiä ja mainostajia sekä muita MTV:n sidosryhmiä. MTV:n henkilöstö käsittää 400 ihmistä. Heistä hän on tavannut jo noin puolet ja kontaktoi viikoittain 40–50 henkilöä.

– Tiiminä haluamme olla läsnä ja vaikuttamassa joka paikassa ja kulmassa.

Ahlström on myös Mainonnan eettisen neuvoston varsinainen jäsen. Hän pitää pestiä näköalapaikkana, jossa tapaa uusia ihmisiä ja saa asioihin virkistäviä näkökulmia.

Uratoiveiden ympyrä sulkeutui

Ahlström muutti neljävuotiaana Espoosta isän työkomennuksen myötä Atlantaan Yhdysvaltoihin. Reilun vuoden aikana tarttunut englannin kielen taito jalostui myöhemmin LLM-tutkinnon suorittamisella Columbian yliopistossa 2021.

Englanninkielinen luokka, musiikkiluokka, urheilulukio: siinä koulupolku, jota siivitti unelma ammattilaisurasta ja Wimbledonin mestaruudesta. Tennisura loppui kuitenkin vuosi ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

– Tennis oli opettavainen maailma, jossa ihmisellä on omistajuus omasta tekemisestään. Opin voittamaan, ja mikä tärkeintä, häviämään.

Tennis oli opettavainen maailma, jossa ihmisellä on omistajuus omasta tekemisestään.

Jatko-opintoja silmällä pitäen Ahlström kahlasi eri alojen pääsykoekirjat läpi ja löysi äidin ympäristöoikeuden kirjan, jota hän piti hauskana. Mielessä oli myös Taidekorkeakoulun ohjelmatuotantolinja, mutta häntä kehotettiin tulemaan viiden vuoden päästä uudestaan.

– Nyt teen töitä tuotantoyhtiöiden kanssa eli ympyrä on tältä osin sulkeutunut.

Ensimmäinen työpaikka silloiselle oikeustieteen opiskelijalle järjestyi tenniksen kautta asianajotoimistoon, jonka asiakkaana oli MTV. Ahlström alkoi ratkoa tämän sopimushallintoon liittyvää ongelmaa ja tutustui Teemu Kallialaan, edeltäjäänsä lakiasiainjohtajana. Tämän tekemästä työtarjouksesta ei voinut kieltäytyä.

– Mediamaailma vei mennessään jo silloin. Muutoksia on ollut koko ajan: kauppoja, liiketoimintasiirtoja ja erilaisia projekteja. Nyt eläkkeellä oleva Teemu on alan vanha kettu ja yhä minun mentorini, paras mentori ikinä.