Letkeä loma ruuhka-ajan ulkopuolella

Lakimiesuutisten pakinoitsija Jukka Varviala on ehtinyt hyödyntää Lakimiesliiton tarjoamaa mökkeilymahdollisuutta useaan otteeseen – toistakymmentä kertaa. Ei ihme, sillä liittoon hän on kuulunut jo vuodesta 1970. Ensimmäistä kertaa Varviala oli liiton Tuomarintupa -mökillä kesällä 2000, ja viime heinäkuussa auton nokka suuntasi jälleen kerran kohti Rukaa.

– Mökin varaaminen on ollut helppoa, varsinkin kun on voinut esittää useampia vaihtoehtoja, Varviala kertoo.

Eläkkeelle jäätyä varaaminen on ollut entistäkin helpompaa, ja Varviala sanookin ottavansa niin sanotusti äkkilähdön utelemalla vapaita viikkoja. Hän pitää mökkihintoja edullisina ja niiden varustetasoa jopa ällistyttävän hyvänä. Lisäksi arjesta on tehty mökkiläiselle helppoa. Esimerkiksi kesken loppunutta tiski­pesuainetta saa lisää soittamalla huoltoon.

– Olen jo aiemmin todennut, että se, mitä Tuomarintuvalla ei ole, sitä ei ihminen tarvitsekaan. Joku lomalainen oli vieraskirjaan kurillaan merkinnyt, että keittiökapineista puuttuu kaulin. Liekö parisuhde ottanut lujille hiljaisuudessa? Varviala naureskelee.

Vieraskirjan teksteistä voi kaulimenpuutteen lisäksi päätellä, että Tuomarintuvalla ovat viihtyneet niin kesänviettäjät, ruskasta nauttijat kuin talviurheilijat. Lapin mökit ovat erityisen suosittuja hiihtolomien ja kevättalven aikaan, mutta niille on mahdollista mennä myös muulloin nauttimaan luonnon rauhasta.

– Loka-marraskuussa harva nyt viihtyy Suomessa missään, paitsi peiton alla, Varviala sutkauttaa.

Mökeillä kuitenkin riittää virikettä vuodenajasta riippumatta, jokaiselle tarpeensa mukaan.

– Parempihan se on, kun ei ole mitään tekemistä, Varviala toteaa.

Hänestä on mukavaa viettää pienimuotoista elämää: tepastella luonnossa, kirjoittaa, lueskella ja piirrellä, hakea ­aamulla lehdet, käydä Kuusamon torilla kahvilla. Pakinoitsija on mökkilomillaan tehnyt myös autoretkiä Sallaan, Posiolle ja Kemijärvelle.

Varviala kertoo nauttivansa elämän pienistä asioista eikä kaipaa ympärilleen markkinakuhinaa. Kirjallisuuden ystävälle mökkimatkat suovat leppoisia lukuhetkiä – mutta myös muunlaista iloa.

– Koillismaan ja Kainuun koluaminen on tällaiselle Kalle Päätalon tuotannon ihailijalle aina elämys, Varviala kertoo.

Hän on ollut tyytyväinen lomiinsa – ja toteaa Tuomarintuvan mökillä olevan yksi erityisen hyvä puoli:

– Se on kumma juttu, kun siellä ylhäällä, tunturintapaisen juurella, eivät itikatkaan ole pahemmin olleet riesana.

 

– Talon alla olevassa halkovarastossa, kellarissa, on noin kahdeksan kilon kivi. Olen nyt 68-vuotias, ja tuo kivi on ollut ystäväni jo kymmenen vuoden ajan. Ei siinä kuntosalia tarvita – heittelen kiveä vasemmasta kourasta oikeaan kuin sirkuksen jonglööri. Kivi on parempi kuin hautakivi, siihen naputan ensi kesänä kirjoituksen: "Tämä on asianajaja Jukka Varvialan kivi".

 

Loma mielessä?

Lakimiesliitolla on kaksi mökkiä Levillä ja Rukalla sekä kolme Vierumäellä. Jos mökkeily kiinnostaa, kannattaa harkita liiton palvelun hyödyntämistä.

– Liiton mökit pärjäävät hyvin hintavertailuissa yksityisten vuokraamien mökkien kanssa, kertoo Hannele Törni Lakimiesliitosta.

Kohtuuhintaiseen mökkivuokraan sisältyy Lapissa kaksi laskettelulippua per tupa, ja Vierumäellä lomailijat saavat nauttia golf-eduista – mökistä riippuen joko neljästä ilmaisesta pelioikeudesta tai kahdesta pelioikeudesta alennetulla green feellä.

Törni toteaa mökkien hakemisen ja varaamisen olevan helppoa.

– Kaksi kertaa vuodessa järjestetään arvonnat, joihin voi osallistua liiton jäsensivujen sähköisellä lomakkeella tai Lakimiesuutisten paperilomakkeella. Arvonnassa vapaaksi jääneitä viikkoja voi varata puhelimitse tai sähköpostitse.

Lomakkeeseen merkitään toivotut vuokraviikot. Törni painottaa, että arvonnassa ovat etusijalla hakijat, joita arpaonni ei ole aiemmin suosinut. Niin jokaisella on tasapuoliset mahdollisuudet päästä esimerkiksi sesonkina mökille. Lapin sesonki on kevättalvella, ja Vierumäelle suunnataan nimenomaan kesäisin.

Usein vapaaksi jää loppusyksyn ja alkuvuoden viikkoja. Vapaat mökkiviikot listataan aina liiton nettisivuilla ja Lakimiesuutisten Mökit-sivuilla, ja niiden varaaminen onnistuu yhdellä puhelinsoitolla tai sähköpostilla.

Liiton mökeistä on pidetty: Törni on saanut kiittelevää palautetta niin itse mökeistä kuin niiden sijannista ja mökkipaikkojen tarjoamista harrastusmahdollisuuksista.

www.lakimiesliitto.fi­/palvelusi/mokit