Lex ry:llä aktiivinen juhlavuosi

Lex ry saavuttaa kuluvana vuonna kunniakkaan 50 vuoden iän. Juhlavuotta alettiin valmistella aktiivisesti jo vuonna 2009, jolloin käynnistettiin yhdistyksen historia­teoksen kokoaminen ja perustettiin juhlavuositoimikunta suunnittelemaan vuoden 2011 kuvioita.

Historian havinaa ja ainutlaatuista juhlintaa

Yhdistyksen historian kokoaminen yksiin kansiin oli valtava projekti, joka huipentui Tapani Kuntun kirjoittaman historiateoksen, "Lex – sui generis", julkaisuun Turun kaupungintalolla maaliskuussa. Teos ko­koaa yksiin yhdistyksen historian käsitellen muun muassa yhdistyksen perustamisvaiheita, 1970-luvun poliittisia vääntöjä, Kirkkotien kuuluisaa viinanmyyntikäryä 1982 ja edunvalvontatyötä sekä perinteitä kauttaaltaan. Teoksen käsikirjoituksen pohjana ovat lukuisten alumnien haastattelut, jotka varmistavat, että teoksessa kuuluu lexiläisten ääni. Sui generis ei tyydy vain kertomaan, mitä oli ja tapahtui, vaan siinä pohditaan, miksi ja millä vaikutuksella toimittiin ja miten kaikki tämä näkyi Lexin arjessa.

Vuoden kohokohta oli Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa järjestetyt vuosijuhlat, jotka keräsivät paikalle lähes 900 vierasta. Yli 300 paikalle saapunutta alumnia toimivat esimerkkinä siitä, mitä Lex-henki parhaimmillaan on. Juhliin osallistuikin entisiä lexiläisiä aina ensimmäisestä vuosikurssista lähtien. Juhlapuheen piti ministeri Christoffer Taxell ja tilaisuudessa myönnettiin kunniajäsenyydet AA Mikko Heinoselle ja OTT Mikko Vuorenpäälle kiitokseksi pitkäaikaisesta työstä yhdistyksen eteen. Massiivisten juhlien valmistelussa Lexiä avustivat alumnijärjestö Senilex ry sekä oikeustieteellinen tiedekunta.

Juhlavuotta on tuotu esille voimakkaasti ainejärjestölehti LexPressissä. Juhlavuoteen liittyviä muita tapahtumia ovat muun muassa helmikuussa järjestetyt Valitse puolesi -sitsit ja syksyllä järjestettävä valokuvanäyttely yhdistyksen historiasta. Juhlavuotta varten suunniteltiin myös oma logo.

Juhlavuoden lopussa odottaa vielä Lex 50 -seminaari, joka järjestetään yhteistyössä Senilexin kanssa Helsingissä 29.11. Seminaarin teemana on Oikeudelliset haasteet kestävyysvajeisessa Suomessa, ja ohjelmassa on sekä puheenvuoroja että paneelikeskustelu. Seminaarin yhteydessä järjestetään tapaaminen yhdistyksen hallituksen emeritus/emerita-puheenjohtajille. Alumnitoiminnan kehittäminen on tärkeä tulevaisuuden haaste, jonka puolesta Lex työskentelee myös jatkossa.

Aloitteellista edunvalvontaa

Juhlahumussa myös tavanomaisista tehtävistä on huolehdittu aktiivisesti. Lex toimii aktiivisesti Lakimiesliitossa ja LexPress julkaisi toukokuussa opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työoloja koskevan selvityksen. Lexiläiset edustavat yliopiston hallinnossa laajasti aina hallitustasolle asti. Aktiivisten hallinnon opiskelijaedustajien työn tuloksena tiedekunnan tarjontaan syntyi uusi kurssi, joka mahdollistaa opintopisteiden saamisen muun muassa korkeakouluharjoittelusta sekä itse hankituista oikeustieteellisen alan työpaikoista.

Oma yhtiö Lex Libri Oy huolehti ensimmäistä kertaa opinto-oppaan julkaisemisesta. Tällainen aloitteellisuus on tär­keää edunvalvontatyössä ja toivottavasti vastaavaa nähdään jatkossakin. Vastaantuleviin tilanteisiin reagoinnin lisäksi uudet ideat ovat kallisarvoisia.

Katse eteenpäin

Juhlavuoden ja nostalgian keskellä on tärkeää pohtia Lexin suuntaa tulevaisuudessa. Yhdistys elää aktiivisista ja ennakkoluulottomista ihmisistä sekä kovasta työstä. Uudet lexiläiset ovat osoittaneet, että lexiläisyys elää ja voi hyvin. Osallistumismahdollisuuksia riittää tapahtumien järjestämisestä ja edunvalvonnasta liiketoimintaan sekä oikeusapu- ja julkaisutoimintaan. Kuten Lex – sui generis -teoksessa todetaan, Lex on muuttunut alle sadan lainlukijan kerhosta kymmenen kertaa suuremmaksi, yritysmäiseksi yhdistyk­seksi.

On hyvä muistaa, että yhdistyksen on tarpeellista pystyä vastaamaan aikansa haasteisiin ja kyetä myös muuttumaan; ilman tätä kykyä voi menestyskin haalistua pois. Lexin toiminta on jykevällä pohjalla, joten tästä on hyvä porskuttaa kohti tulevia haasteita ja saavutuksia.

oik. yo. Antti Vaaja
Lex ry:n puheenjohtaja