Loistava lomasyksy

Lappi ja pohjoinen Suomi mielletään erityisesti talviloman viettopaikaksi, mutta pohjoinen tarjoaa elämyksiä myös syksyllä.

Syksy on ainutlaatuinen kokemus mahtavassa väriloistossaan, kun ruska kultaa ja punertaa tunturien rinteet ja jokien varret. Kirpeän viileät yöt muuttavat koivut ja haavat heleän keltaisiksi, marjojen lehdet ja varpujen varret oranssiksi ja punaisiksi. Värit hehkuvat loistavina vielä ennen alkavaa kaamosta.

Raikkaassa syysluonnossa on mukava vaeltaa ja retkeillä pitkin metsiä ja tuntureiden rinteitä, nauttia taukopaikalla eväistä ja luonnon hiljaisuudesta. Onnekas retkeilijä saattaa nähdä vilauksen valkeaan talvipukuun vaihtavasta kärpästä, lumikosta tai metsäjäniksestä, voipa riekko pärähtää lentoon kiven takaa tai kiirunan narina kuulua tunturin laella. Syksyisessä metsässä voi poimia suuhunsa kirpakan puolukan tai suonlaidalta karpalon. Punikkitatit, kangasrouskut ja haperot houkuttelevat keräämään sienisaaliin.

Kun ilta alkaa hämärtää, voi hyvillä mielin lepuuttaa lihaksiaan saunan lauteilla löylyn lämmössä tai istua iltaa takkatulen loimussa. On hyvä hetki lukea pitkään odottanut kirja tai antaa ajatuksen vaellella ja akkujen latautua talven varalle. Reipasta menoa kaipaaville on tarjolla iltarientoja, musiikkia ja tanssia.

Omatoimisen patikoimisen lisäksi voi matkailija kokeilla monenlaisia aktiviteetteja. On mahdollisuus kalastaa, lähteä melontaretkelle tai kanoottisafarille, laskea koskenkuohuja tai pyöräillä maastossa. Itseään voi hemmotella kylpylässä, kokeilla turve- tai hunajasaunan vaikutusta tai nauttia rentouttavista hoidoista.

Unohtaa ei myöskään sovi pohjoisen makuelämyksiä: poroa, riistaa, kalaa, marjoja ja sieniä.

Lisätietoja:
www.levi.fi, www.ruka.fi, www.luontoon.fi

 

Pieni Karhunkierros

Pieni Karhunkierros on Oulangan kansallispuistossa kulkeva 12 kilometrin mittainen vaellusreitti, joka myötäilee Kitkajoen vartta upeiden maisemien keskellä. Reitillä on kolme riippusiltaa, pitkospuita ja portaita. Kierroksen nähtävyyksiä ovat muun muassa Jyrävän luonnontilainen koski ja Kallioportin näköalat. Koko kierrokseen kuluu aikaa 5–6 tuntia, mutta reitistä on mahdollista kulkea myös lyhyempiä osuuksia.

Oulangan kansallispuistossa on myös luontopolkuja ja useita luontonähtävyyksiä muutaman kilometrin kävelymatkan etäisyydellä paikoitusalueista, kuten Kiutakönkään 325 metrin mittainen Suomen suurimpiin ja mahtavimpiin kuuluva putous, Oulangan kanjoni ja Ristikallion jyrkkä kalliomuodostelma. Oulangan kansallispuisto on pääosin yksi Suomen 27 nimetystä kansallismaisemasta.

 

 

Revontulten loimua syystaivaalla

Revontulet näkyvät pohjoisen taivaalla tavallisimmin vihertävänkeltaisena, joskus punaisena, sinisenä tai violettina, nopeasti väriään, voimakkuuttaan ja muotoaan muuttavana valoilmiönä. Revontulia, aurora borealista, kutsutaan myös pohjanpaloksi tai pohjoisen aamu­ruskoksi, ja niitä nähdään Rovaniemen korkeudella eniten syys–lokakuussa ja helmi–maaliskuussa.

Vanhan saamelaisen tarun mukaan revontulet ovat saaneet nimensä siitä, kun kettu pitkin tuntureita juostessaan huiskii hännällään lumikinoksia, joista sinkoaa kipinöitä, revontulia, taivaalle. Aasia­laisen uskomuksen mukaan ihminen, joka on kerran nähnyt revontulet, elää onnellisena koko loppuelämänsä. Innokkaita revontulimatkailijoita saapuukin Lappiin aina Japanista asti.