Lottaliina Pokkinen on luovan alan puolustaja

Alun perin Lottaliina Pokkisesta piti tulla opettaja. 

– Juristin ammatti ei ollut koskaan lapsuudessa haaveeni.

Mutta niin vain kävi, että musiikinopettajakoulutuksen saaneiden vanhempien tytär, viisivuotiaasta viulua soittanut Pokkinen pyrki ja pääsi Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiede­kuntaan. Samaan aikaan hän opiskeli viulistin ammattitutkintoa Turun konservatoriossa. 

Jonkinlaisen teorian Pokkinen on kuitenkin kehittänyt juristiksi päätymisestään.

– Olen aina ollut hyvin oikeudentuntoinen. Jo lapsena suhtauduin epäoikeudenmukaisuuteen vahvasti, suorastaan fyysisesti. 

Pokkinen arvelee asemansa perheen esikoisena vaikuttaneen taustalla, sillä hän huolehti aina asioiden oikeudenmukaisesta jaosta sisarusten kesken.

– Olen itse asiassa huomannut, että monet juristituttavistani ovat perheen esikoisia. Tosin tämä on vain omaa keittiöpsykologiaani, Pokkinen toteaa ja naurahtaa.

 

Musiikkia ja oikeustiedettä

Lottaliina Pokkinen työskentelee lakiasiainpäällikkönä Muusikkojen liitossa. Hän avustaa ja neuvoo muusikkoja ja artisteja alan sopimusasioissa, kuten levytys-, kustannus- ja keikkasopimusten teossa.

– Olen erikoistunut musiikki­bisneksen henkilökohtaisiin sopimuksiin, kollegani hoitaa enemmän työehtosopimuspuolta, Pokkinen valottaa työnjakoa liitossa.

Muusikkona hän osaa asettua jäsenien asemaan, sillä monet tilanteet ovat tuttuja oman viulistiuran varrelta. 

Pokkinen kuvitteli pitkään, ettei musiikkia ja oikeustiedettä voi yhdistää luontevasti. Hän rahoitti opiskelunsa viulistin työllä, teki keikkaa ja soitti eri orkestereissa muun muassa Turun kaupunginteatterissa. Vasta opintojensa loppuvaiheessa hän tajusi, että juuri Muusikkojen liitossa huolehditaan muusikkojen oikeudellisesta turvasta. 

– Otin selvää liitosta ja kysyin kesätöitä. Olin yhden kesän täällä ja innostuin tosissani.

Valmistumisensa jälkeen vuonna 2001 Pokkinen sai liitosta vakituisen työpaikan. Sillä tiellä hän on yhä. 

– On huikeaa, millaisia luovan alan ihmisiä tässä työssä tapaa. Ihailen etenkin sitä intohimoa ja rohkeutta, joilla töitä tehdään – vaikka aina ei toimeen­tulosta olisi takeita.

 

Luovuutta neuvotteluihin

Pokkinen sparraa jäsenistöä neuvottelutaidoissa. Hän kertoo, että luovan alan ammattilainen on turhan usein liian nöyrä puhuessaan rahasta.

– Se johtuu varmasti siitä, että tälle alalle ajaudutaan harrastuksen kautta. Kun harrastuksesta tulee ammatti, ei rahasta puhuminen oikein sovi kuvioon luontevasti, Pokkinen arvelee ja kaipaa tilanteeseen parannusta.

– Monessa alan oppilaitoksessa ei puhuta rahasta lainkaan. Esimerkiksi kukaan ei kysynyt minulta, miten aion elättää itseni viulistina. Muusikkojen pitää itse ottaa näistä asioista selvää, ja tätä on helppo käyttää hyväksi.

Parhaillaan Pokkinen kirjoittaa luovalle alalle suunnattua neuvottelu­opasta. Edellinen tietokirja koski muusikkojen sopimuksia. Hän kannustaa ammattilaisia käyttämään omaa luovuuttaan hyväksi myös neuvottelutilanteessa.

– Tiukkis ei tarvitse olla. Tärkeintä on, että tarpeet kohtaavat ja ihminen ymmärtää, mihin on sitoutumassa.

 

Tekijänoikeuksien puolesta

Luovan alan erityispiirteenä on, ettei tuottoa voida aina – ainakaan alussa – mitata euroissa. 

– Tuntuu, että nykyään kaikki työ pitäisi pystyä laskemaan rahassa. Aika ajoin luovat alat ovatkin uhattuina, kun esimerkiksi julkista rahoitusta vähennetään. Tämä on iso kysymys.

Toinen alan huolenaiheista liittyy tekijänoikeusasioihin. Pokkinen uskoo, että yleisesti ihmiset ovat tietoisia tekijän­oikeuksista.

– Töitä on tehty kovasti sen eteen, että tekijänoikeuksia kunnioitettaisiin. Tämän ajan ominaispiirre on kuitenkin se, että meistä jokaisesta on tullut sisällöntuottaja. Monet rikkovat siksi tekijänoikeuksia vähän puolivahingossakin. 

Pokkinen kertoo, että EU-tasolla on menossa erityinen Fair Internet ­-kampanja, jonka avulla artisteille pyritään saamaan kohtuulliset korvaukset verkon sisällöstä.

 

Yrittäjän roolissa

Lottaliina Pokkinen antaa työviikostaan siivun myös omalle yritykselleen, Lehtinen Legal Oy:lle. Entisen sukunimensä mukaan nimetyssä yrityksessä Pokkinen hoitaa lähinnä kirjailijoiden sopimusasioita. Hän huolehtii Sofi Oksasen sopimusasioista Suomessa ja on tehnyt yhteistyötä muun muassa Juha Vuorisen ja Hanna Gullichsenin kanssa. Yrityksensä välityksellä Pokkinen tekee myös puhuja- ja koulutuskeikkoja.

– Nautin niistä suuresti. Näin minusta on sittenkin tullut se opettaja, joksi luulin aikoinaan aikovani, hän naurahtaa.

 

**

Lottaliina Pokkinen, 42

Suomen Muusikkojen Liitto ry:n lakiasiainpäällikkö 2001–
Oma yritys, Lehtinen Legal Oy 2011–
Suomen Tekijänoikeudellinen Yhdistys ry:n hallituksen jäsen
OTL, 2008 (Turun yliopisto)
LL.M. in European Intellectual Property Law, 2003 (Stockholms Universitetet)
OTK, 2000 (Turun yliopisto)
Muusikko, pääaine viulu 1998 (Turun konservatorio)
Perhe: aviomies, 2-vuotias tytär
Harrastukset: Lukeminen, konsertit, kuntosali sekä rentoutuminen Yrjönkadun uimahallissa

**

Teksti: Nina Björklund

Kuvat: Roope Permanto