Maanviljelys on tuurissaan

Blogit ja kolumnit
10.11.2021 • Poliisipäällikkö

Moni on varmaan jo unohtanut tämän vanhan sanonnan, sillä todella pitkään aikaan ei ole ollut tällaista kesää kuin tänä vuonna. Ympäri Suomea on ollut erittäin haasteellisia olosuhteita hyvän viljelyssadon saamiselle. Itse en tällaista tilannetta edes muista.

Toki eri vuosina on ollut paikallisesti hankalia olosuhteita, yöhallaa vielä kesäkuussa, kovia sateita tai ankaraa kuivuutta, jne. Mutta koko valtakunnan alueella tämän kesän kaltainen tilanne on todella harvinainen.

Koko valtakunnan alueella tämän kesän kaltainen tilanne on todella harvinainen.

Tilanteet ovat vaihdelleet todella nopeasti. Keväällä näytti vielä varsin hyvältä. Hyvä lumitilanne turvasi oivallisen kevätkylvöjen tekemisen maan ollessa sopivan kosteaa. Äkisti alkoi kovien sateiden jakso. Pellot muuttuivat liejuisiksi ja hankalasti käsiteltäviksi. Sitten seurasi ennennäkemätön hellejakso, joka koetteli kasvuston alkuun lähtöä ja kasvua.

Ja sadonkorjuun aikaan osuneet uudet sateet hankaloittivat sen vähäisenkin sadon talteen saamista. Määrä ja laatu olivat paikoitellen tosi surkeita. Jossakin päin Suomea perunoita ei saatu lainkaan nostettua märkyyden ja niiden huonon laadun vuoksi.

Eikä tässä vielä kaikki koettelemukset. Monin paikoin valkoposkihanhet tyhjensivät matkaevääkseen laajat viljapeltoalueet.

Yllätys oli melkoinen, kun eräänä aamuna menin puutarhaa kastelemaan.

Itsekin olen harrastanut maanviljelystä, tosin niin pienissä puitteissa, että EU-rahoitusta ei ole ollut mahdollista hakea, nimittäin muutamilla kymmenillä neliömetreillä. Punajuureni eivät ole pitkiin aikoihin olleet niin hyvässä kasvussa kesäkuun alkupäivinä kuin tänä vuonna. Varret olivat hyvin tuuheat ja juuret alkoivat jo turvota.

Yllätys oli melkoinen, kun eräänä aamuna menin puutarhaa kastelemaan. Kaikki punajuurien varret oli syöty ja taimet revitty irti maasta. Myöhemmin selvisi, että alueella oli liikkunut nälkäinen peura, joka oli aiheuttanut tuhoa myös naapureissa.

Ei käy maanviljelijöitä kateeksi. Jotenkin heidän satonsa ja toimeentulonsa pitää jatkossa voida turvata, sillä kotimainen ruoka on todellista ykkösruokaa. Julkisuuden tietojen mukaan ruoan varsinaiselle tuottajalle jää normaalistikin varsin pieni osa kaupan kokonaishinnasta.