Malin Persson Giolito: Juridiken är min passion

Malin Persson Giolitos första roman Dubbla slag byggde på hennes egna erfarenheter av svårigheterna i att kombinera en karriär som advokat på affärsjuridikbyrån Mannheimer Swartling med barn och familjeliv.

– Jag hade trott att boken främst skulle väcka debatt inom juristvärlden. Jag blev förvånad över att det mest var vanliga medier som uppmärksammade boken medan den bransch jag skildrade länge försökte tiga ihjäl den, berättar Malin på telefon från Bryssel där hon numera bor med sin franske man och tre döttrar.  

Hon konstaterar att debatten om kvinnors karriärsmöjligheter pågick redan innan boken kom ut. Medierna hade väntat på att någon från näringslivet skulle våga berätta hur det egentligen såg ut.

– Man kan inte vara så frispråkig när man är mitt uppe i det för då blir man svartlistad. Men jag hade inte längre någon orsak att hålla tyst. Jag hoppas att boken lett till att fler kvinnor vågar säga ifrån. Men jag tror inte att några större förändringar kommer att ske förrän näringslivet i övrigt förändras så att fler kvinnor når maktpositioner.  

En styrka att kunna skriva om sin egen bransch

Persson Giolito vill inte säga att det var tack vare att hon fick sparken från Mannheimer Swartling som hon fick tid att satsa på skrivandet. Men visst är hon nöjd med hur hennes liv har blivit. Hon varvar en halvtidstjänst som jurist på EU-kommissionen med sitt författarskap. I höstas gavs hennes tredje roman ut, den andra i serien om försvarsadvokaten Sophia Weber.  

– Man kan säga att min första roman handlade om den advokat jag blev medan de två andra om Sophia Weber handlar om den advokat jag hade velat bli. När jag pluggade juridik var jag som många andra studenter på den tiden idealist. Jag ville förbättra världen genom att arbeta med viktiga problem som brott och mänskliga rättigheter. Men ödet ville annorlunda. När jag slutade arbeta som advokat var jag 37 år och i den åldern är det svårt att helt sadla om. Så man kan säga att jag förverkligar min ungdomsdröm via min romankaraktär.

Malin Persson Giolito tillägger att hon särskilt fascineras av advokatens roll i rättsprocessen och hur de sina möter klienter som oftast kommer från en helt annan samhällsklass. Hon ser det som sin främsta styrka att kunna skriva om sin egen bransch.

– Juridiken är ett område som jag behärskar och det jag inte kan förstår jag tillräckligt mycket av för att kunna ta reda på hur det verkligen förhåller sig. Juridik är inte bara mitt yrke utan också min passion.

Förutom passionen för juridik tycker inte Persson Giolito att hon och romanhjältinnan Sophia Weber har särskilt mycket gemensamt.

– Hon är ensamstående, jobbar jämt och har en dålig relation till sin mamma. Ingen av de yttre omständigheterna stämmer in på mig. Men jag kan känna igen mig i hennes sätt att känna och agera. Jag kan också bli helt uppslukad av det som intresserar mig. Och på sätt och vis jobbar ju också jag jämt.

För- och nackdelar med att vara Leif GW:s dotter

Eftersom Malin är dotter till den kände svenske deckarförfattaren och kriminologiprofessorn Leif GW Persson blir hon ofta jämförd med honom.

– På ett sätt är det positivt eftersom jag får mer uppmärksamhet. Men på ett annat sätt är det lite tråkigt eftersom jag tycker mina böcker är värda uppmärksamhet på egna meriter. Vi är väldigt olika som författare. Det finns en risk för att folk blir besvikna om de läser mig och förväntar sig en Leif GW Persson-roman.

Malin Persson Giolito betecknar sina böcker om Sophia Weber som socialrealistiska. Hon intresserar sig för konsekvenserna av att samhället ser ut som det gör och mekanismerna bakom brott. Den första Sophia Weber-deckaren Bara ett barn handlade om barnmisshandel. I Bortom varje rimligt tvivel är temat rättssäkerhet. Hon har delvis inspirerats av Catrine da Costa-fallet, som hon beskriver som Sveriges största rättsskandal.

– Jag ville skriva om hur det är när rättsväsendet havererar på alla plan. Men boken bygger inte på något visst fall. Jag har till exempel hämtat detaljer från olika rättsutredningar genom att läsa om verkliga fall i USA. Kommer man på en tillräckligt bra historia så har det troligen redan hänt i verkligheten.

 

VEM

Malin Persson Giolito

  • Född: 1969.
  • Bor: Bryssel.
  • Familj: Maken Christophe och tre döttrar i åldrarna 6, 10 och 12 år.
  • Bakgrund: Arbetade tio år på advokatbyrån Mannheimer Swartling. Arbetar numera halvtid som författare och halvtid som jurist vid EU-kommissionen.
  • Favoritförfattare som skriver om brott: Åsa Larsson, Dennis Lehane, Margaret Atwood, Ferdinand von Schirach.
  • Fritidsintressen: matlagning, läsning, träning.
  • Oväntad talang: ”Om jag har en talang så brukar alla få höra om den.”