Marika Valjakka: Tavoitteena inhimillisesti ehjiä lakimiehiä

Marika Valjakka ei halua piiloutua strategian taakse vaan olla näkyvissä ja pysyä kartalla Lakimiesliiton jäsenkunnan suunnasta.

Kuinka voit, miten jaksat? Milloin olet viimeksi vastannut kysymykseen tai esittänyt sellaisen kollegallesi? Mielikuva asiakeskeisistä lakimiehistä pitää sisällään työteliäisyyttä, venymistä, ammattiylpeyttä, kunnianhimoa – ja joka suhteessa pitkiä päiviä yli normityöajan.

– Lakimiehen työ tulee voida sovittaa muuhun elämään. Meidän on oltava aina hyvässä vireessä, sillä teemme koko ajan kovaa ja tärkeää työtä: edunvalvontaa, oikeuspolitiikkaa ja lainsäädäntöä.

Lakimiehen työ tulee voida sovittaa muuhun elämään.

Näin paaluttaa yhden Lakimiesliiton tärkeimmistä tavoitteista tämän vuoden alusta liiton hallituksen puheenjohtajana aloittanut Marika Valjakka. Hän korostaa, että lähtökohtana on ihminen, jonka hyvinvointi on tärkeää niin työssä kuin elämässä yleensä.

Työhyvinvointi on yksi kolmesta kärjestä, joita liiton uusi strategia vuosille 2021–25 painottaa. Toinen nostaa esiin paremman ymmärryksen siitä, mitä jäsenet oikeasti tahtovat ja tarvitsevat. Kolmas kärki pureutuu lakimiesten tiiviiseen mukanaoloon oikeusvaltion rakentamisessa.

Valjakka näkee pehmeisiin arvoihin vetoavassa valtuuskunnan linjauksessa tietyllä tapaa rytmikästä draivia.

– Strategia on omanlainen, ei lainkaan paperisen makuinen. Näen siinä tiettyä raikasta rokkia, jossa selkeät kärjet jalostuvat konkreettisiksi toimiksi.

Hyvin valmistautuneena vuorikiipeilyyn

Valjakka on tuntenut pienestä pitäen kiinnostusta vaikuttaa asioihin. Pykälän hallitus, Suomen Kihlakunnanvoutien sihteeri ja puheenjohtaja, Lakimiesliiton valtuuskunta ja julkisen sektorin valiokunta, toimialan luottamusmies. Lista on vaikuttavan pitkä.

Kun eteen tarjoutui tilaisuus tarttua Lakimiesliiton hallituksen nuijaan, nopeita ja harkittuja ratkaisuja tekemään tottunut Valjakka teki sellaisen tälläkin kertaa.

– Näin mielettömän tilaisuuden edustaa koko lakimieskuntaa. Edistää tasapuolisesti tämän monimuotoisen ja laajan tehtäväkentän hallitsevan ammattikunnan asioita.

Näin mielettömän tilaisuuden edustaa koko lakimieskuntaa.

Ulosottolaitoksessa työuransa pääosin tehnyt Valjakka ei toimialalleen tyypillisesti lupaa mitään. Puolittainen vitsi ei tarkoita Valjakan kohdalla suinkaan sitä, ettei hän olisi valmis kantamaan vastuuta. Johtamisessa hän peilaa omaan vahvaan kokemukseensa.

– Ihmiset tekevät työn ja kantavat vastuunsa, kun heihin luottaa ja antaa sitä vastuuta. Pelaamme samaa peliä yhteiseen maaliin selkeällä tavoitteella ja taktiikalla. Minun roolini on näyttää suuntaa ja olla aina käytettävissä.

Minun roolini on näyttää suuntaa ja olla aina käytettävissä.

Mielenkiintoiselle matkalleen Valjakka lähtee omat saappaat jalassa. Hän tiedostaa edeltäjänsä Antero Rytkölän aktiivisen työn ja lähtee jatkamaan sitä valmiina kohtaamaan tilanteet sellaisina kuin ne eteen tulevat. Ennakolta murehtimiseen ei ole tarvetta.

– Kiipeä vuorelle vasta kun olet sen juurella. Asioita voi tehdä vasta kun ne ovat käsillä. Ennakoi, havainnoi ja ole valppaana toimimaan ja tee se sitten parhaiten.

Harkitseva ja selkeäsanainen Valjakka käyttää mielellään vakiintuneita suomenkielisiä termejä lakimies ja ulosottomies. Ja on mielissään siitä, että hänet on noteerattu positiivisesti ensimmäisenä naisena liiton hallituksen puheenjohtajana. Sen enempää ei aiheesta tarvitse nykyaikana keskustella.

Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Marika Valjakka

Identiteetti näyttää yhteisen suunnan

Lakimiesliiton kasvanut merkitys oikeuspoliittisena vaikuttajana on Valjakan mieleen. Liitto on nähty, kuultu ja noteerattu entistä paremmin lainsäädännön, edunvalvonnan ja työolojen kehittämisen saralla.

Johtamisessaan Valjakka ei piiloudu strategian verhon taakse, vaan hän haluaa olla näkyvissä ja pysyä kartalla monipuolisen jäsenkunnan suunnasta. Hän vierastaa lakimiesten lokeroimista julkis- ja yksityisoikeuden siiloihin.

– Koulutuksemme ja lakimiesidentiteettimme luovat perustan arvomaailmallemme. Katsomme asioita samanlaisten lasien läpi, vaikka asiat koskettavat meitä eri tavalla eri vaiheissa.

Koulutuksemme ja lakimiesidentiteettimme luovat perustan arvomaailmallemme.

Tuottavuuden parantaminen sekä jatkuva muutos ja paine puristavat tiukasti ammattikuntaa sektorista riippumatta. Valjakalla on omakohtaisia kokemuksia kahdeksan vuoden organisaatiotyöstä kohti uutta ja epäselvää. Korkean työmoraalin ja vastuuntunnon omaava jäsenkunta tarvitsee matkalleen kaiken tuen.

– Valmennus tulevaan alkaa jo varhain ja kestää pitkän koulutus- ja opiskeluputken ajan. Avaintehtäviämme on seilata ehjinä ihmisinä ja yhtenä ryhmänä tässä keinuvassa työelämän laivassa.

Avaintehtäviämme on seilata ehjinä ihmisinä ja yhtenä ryhmänä tässä keinuvassa työelämän laivassa.

Ole valmis kaikkeen, on yksi Valjakan elämän ohjenuora. Siihen hän sai parasta oppia Ahvenanmaalla kaksi kuukautta kestäneen julkisen oikeusavustajan pestin aikana. Ainoa vaihtoehto oli näet toimia ruotsin kielellä.

– Silloin opin, että pitää olla aina valmiina käsillä olevaan. Se oli todellinen kielikylpy, joka osoitti minulle asenteen merkityksen.

Kesätyön kautta oikealla polulla

Ulosottomiehen ammatista haaveileva nuori lienee harvinaisuus. Ei se ollut Valjakankaan unelma-ammatti. Vantaalla syntyneen ja varttuneen duunariperheen kasvatin piti kuitenkin kouluttautua johonkin, sillä niin vanhemmat antoivat ymmärtää.

Poissuljentalogiikan tuloksena Valjakka päätyi oikeustieteeseen, joka näytti hänestä monien mahdollisuuksien alalta. Opiskelu ajoittui 1990-luvun laman vuosiin, ja hänellä heräsi kiinnostus insolvenssioikeuteen. Lyhyt kesätyö Helsingin kihlakunnan ulosottovirastossa piteni ja johdatti samalla tulevalle matkalle.

Poissuljentalogiikan tuloksena Valjakka päätyi oikeustieteeseen.

– Sillä tiellä olen yhä, ja valinta on tuntunut oikealta. Toimistotyön kautta siirryin avustavaksi ulosottomieheksi, sen jälkeen erikoisperintään ja vuonna 2007 kihlakunnanvoudiksi.

Valjakka oli auskultoimassa käräjäoikeudessa ja painottaa, että jokaisen alalle tulevan kannattaa tutustua myös tähän puoleen.

Ulosottovaiheessa voi vielä korjata vahinkoja

Ikänsä pääkaupunkiseudulla vaikuttanut Valjakka muutti vuoden 2020 lopulla Tampereelle. Sinne hänet vei uusi työ Ulosottolaitoksen Sisä-Suomen toimintayksikön johtavana kihlakunnanvoutina.

Tehtävä tarkoittaa Pirkanmaan, Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Keski-Suomen maakuntien alueella tapahtuvaa laajan täytäntöönpanon johtamista.

Alkuajat Tampereella ovat sujuneet tehtäväkuvan tutkimisessa, yhteyksien luomisessa ja monissa tapaamisissa. Valjakka muistuttaa, että ulosottolaitoksen rooliin on aina kuulunut täytäntöönpanotuomarin tekemä puolueeton ratkaisu vastapuolten välillä.

Tärkeä periaate on, että yksi ulosottomies käsittelee kaikkia asiat ilman välikäsiä.

– Aiemmin puhuimme hyvästä ulosottotavasta, nykyisin nämä menettelysäännökset on kirjattu lakiin, ulosottokaareen. Velallisella on aina vain yksi nimetty asiainhoitaja. Tärkeä periaate on, että yksi ulosottomies käsittelee kaikkia asiat ilman välikäsiä.

Valjakka pitää hyvänä viimeaikaista kehitystä, jossa erilaiset velkaneuvontapalvelut ovat yleistyneet. Ulosottolaitoksen rooliin ne eivät silti vaikuta.

– Me voimme neuvoa ja ohjata velallista näiden palveluiden piiriin, mutta avustajina emme toimi.

Koko taloudenpidon saaminen kuntoon on avaintavoite velallisen asioiden hoitamisessa. Valjakka on nähnyt läheltä syrjäytymiskehityksen, missä koko elämänhallinta on karannut käsistä.

Ulosottovaiheessa voi Valjakan mukaan vielä korjata tapahtuneita vahinkoja ja virhearvioita sekä näyttää suuntaa. Itse talouskasvatuksen pitää tapahtua aiemmassa vaiheessa.

Tekemisen mallin taloudenpitoon tulee lähteä kotoa.

– Tekemisen mallin taloudenpitoon tulee lähteä kotoa. Me muut eri toimijat voimme kuitenkin koota voimamme yhteen ja päästä ongelmiin kiinni ennen kuin ne paisuvat liian suuriksi.

Pyynikin harjulla koirien kanssa

Joitakin vuosia sitten hevonen merkitsi Valjakalle valtavan paljon aktiivisen ratsastusharrastuksen myötä. Nyt hän on hevosen osaomistaja ja käy silloin tällöin katsomassa ratsastuskisoja. Aikoinaan aamusta iltaan tallissa touhunneelle elämäntapaharrastajalle kaikki vähempi maistuu silti laihalta kahvilta.

Eläimet kuuluvat kuitenkin yhä kiinteästi Valjakan elämään. Hevoset ovat vaihtuneet kahteen villakoiraan, jotka saavat omistajaltaan riittävästi huomiota ja huolenpitoa.

Valjakka on kotiutunut Tampereelle oikein hyvin. Vapriikin alueen korkeasta kulmahuoneesta avautuu hulppea historiallinen näkymä, ja Pyynikin harjulle kihlakunnanvoudin on kiva kirmaista koirien kanssa lenkille.

Marika Valjakan viesti nuorille:

Riittävän hyvä riittää. Täydellisyyttä ei tarvitse eikä kannata tavoitella, se ei johda parhaaseen lopputulokseen. Hyvä ja tasapainoinen työelämä on parasta elämää. Ole itsellesi inhimillinen, sillä sinä teet työn. Superihminen meistä ei ole kukaan, on sitten opiskelija, nuori tai kokenut lakimies.