Markku Tyynilä tuntee Suomen pykälämerenLakien tarkkakynäinen laadunvalvoja

Markku Uolevi Tyynilä, 65, on pitkääkin pidemmän linjan lainvalmistelija ja -tarkastaja. Ennen äskettäistä eläkkeelle jäämistään hän ehti palvella oikeusministeriötä 35 vuotta.

Tyynilän silmien editse on virrannut valtava määrä lakiluonnoksia. Kun laintarkastustoimiston päällikkö Tyynilä luki pöydälleen kannettuja tekstejä, häntä välillä itketti ja välillä nauratti. Pykäläntekeleistä toiset olivat susia, toiset eivät.

Pykälöikäämme.

1 luku. Juristiksi ajautumisesta

1 §. Miksi juristiksi? Aluksi ajattelin hakeutua kauppakorkeakouluun. Yksi järkyttävä kesä harjoittelijana pankissa muutti kaiken. Vaihtoehdoksi jäi vain oikeustieteellinen.
2 §. Juridiikan tenhovoima? Se on kovaa kamaa.

2 luku. Juridiikasta ja juristeista

1 §. Kiva laki? Paha – olen syynännyt lakitekstejä äärettömän määrän. Pidän kamalasti vanhasta rakennuskaaresta, ja olen yrittänyt puolustaa sen säilyttämistä. Se pykälä sikojen päästämisestä terhometsään… Ei kaiken tarvitse aina niin tosikkomaista olla.
2 §. Karmea laki? Voi, voi. Hallinnon pykälätehdas tuottaa kamalia lakeja jatkuvalla syötöllä. Jättiläispitkiä virkkeitä, valtava määrä pykäliä, liikaa viittauksia, logiikka puuttuu.
3 §. Fiksu juristi? Hän osaa lukea ja kirjoittaa. Huumorintajusta on etua.
4 §. Tomppeli juristi? Uusiutuva luonnonvara. Niitä näkee vähän väliä. Viisastelijat ovat masentavimpia.

3 luku. Työstä laintarkastuskunnassa

1 §. Suomalaisen lakitekstin taso? Liian kirjava. On tunnollisesti tehtyjä lakeja, ja on hutaistuja lakeja. On selkeitä lakeja, ja on sotkuisia lakeja.
2 §. Opettavainen anekdootti? Muuan edeltäjäni sanoi jo vuosikymmeniä sitten, että imperatiivimuotoja -koon ja -köön käytettäköön lakiteksteissä harkiten.
3 §. Lakikielenhuoltajan suurin murhe? Sekava laki. Joskus pykälät ovat sikin sokin, ja niiden sisältö on ainakin ulkopuoliselle lukijalle silkka mysteeri. Kerran päätin purkaa edessäni olleen eläkepykälän mahdollisimman pieniksi palasiksi ja selvittää sen ydinsisällön. Kävi niin, että ajatuksellisiksi elementeiksi purkamani pykälä tarkoittikin päinvastaista, kuin mitä oli aiottu!

4 luku. Elämäntyöstä

1 §. Suurin voitto? Olen ylpeä kirjoittamastani Lainlaatijan oppaasta. Sitä ennen pykälänikkareiden apuna oli vain edeltäjäni Evert Raunetsalon ohut moniste. Myös lakikielen kurssien pitäminen oikeustieteen opiskelijoille oli antoisaa ja palkitsevaa. Kursseja ehti muuten kertyä kaikkiaan 49.
2 §. Katkerin tappio? Joskus minunkin ylitseni on kävelty. Olen pakon edessä joutunut tekemään sellaista, jota en pitänyt oikeana. Oikeusministeriökin on päällikkövirasto.
3 §. Se toinen ura…? Niin, aikoinaan minua pyydettiin kirjoittamaan lainvalmistelukunnan 100-vuotishistoriikki. Siitä syntyi väitöskirja vuonna 1984. Samalla alkoi antoisa – ja hengissä pitänyt – historiantutkijan ura.

5 luku. Harrastuksista

1 §. Olisiko jo muistelmien aika? Ei ole tullut mieleenikään. Olen kirjoittanut aina jonkun pyynnöstä ja annetusta aiheesta. Historiikkeja ja artikkeleita on syntynyt paljon.
2 §. Lempiharrastus? Erityistä hinkuharrastusta minulla ei ole.
3 §. Lempikirja? Seitsemän veljestä. Ehdottomasti. Se kestää aikaa.

6 luku. Ihmisestä

1 §. Elämisen tarkoitus? Elämä. Elämä on itse kunkin vain elettävä. Välillä se on kivaa, välillä ei. Itselleni on osunut mielekäs elämä. Olen saanut tehdä asioita, joista olen aidosti pitänyt.
2 §. Inhottava ihminen? Läpeensä inhottaviin ihmisiin törmää onneksi harvoin. Vastenmielisiä ihmisiä kylläkin on riittämiin. Sopimuksista lipsujat ärsyttävät minua suuresti.
3 §. Ihanneihminen? Apua! Sellainen mahtaisi olla kauhea ihminen – jos siis sellainen jossakin olisi. Mielikuvitusolio. Se tästä vielä puuttuisi, että tapaisi täydellisen ihmisen.

7 luku. Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste? Kaneli joulupuuron päällä.
2 §. Herkkuruoka? Graavattu lohi.
3 §. Paras juoma? Kahvi.
4 §. Kaunein kukka? Kevätesikko.
5 §. Väri ylitse muiden? Virkamiesaikanani se oli harmaa. Nyt kun olen eläkkeellä, rakastan useita värejä.
6 §. Salainen pahe? Se pysyköön salaisena.
7 §. Mietelause? ”Moni kakku päältä kaunis” – ja niin edelleen.

 

 

Markku Tyynilä

• s. 1943 Vanaja
• OTK 1969
• OTL 1983
• OTT 1984
• Ylioppilaslehden korkeakoulupoliittinen toimittaja 1967–1969
• Helsingin yliopiston hallinnon selvitysryhmän tutkija 1969–1970
• OPM nuorempi hallitussihteeri 1970–1973
• OM lainvalmistelukunnan lainsäädäntöneuvos 1973–1975
• OM tarkastustoimiston lainsäädäntöneuvos 1975–1984
• OM tarkastustoimiston toimistopäällikkö 1984–2006
• Hallintohistoriakomitean tutkija (Senaatin historia) 1987–1989
• Helsingin yliopisto, lakikielen opettaja 1983–2001
• Helsingin yliopisto, oikeushistorian dosentti 1987–
• Suomen historiallisen seuran tutkijajäsen 1987–
• Suomen Kirjallisuuden Seuran jäsen 1996–
• Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen 2005–
• Kansallisbiografian toimituskunnan jäsen (suuriruhtinaskunnan ajan toimituksen päätoimittaja) 1993–2007
• Eduskunnan kirjaston hallituksen jäsen 1995–2003
• Perhe: vaimo ja kolme tytärtä
• Kymmeniä artikkeleita ja muita julkaisuja