”Meillä on nyt ruuhkaa”

Poliisin resursseja on vähennetty toimistotehtävistä muun muassa sen vuoksi, että osa ajokorttien myöntämiseen liittyvistä tehtävistä on siirretty muulle organisaatiolle. Lisäksi turvapaikanhakijat työllistävät melkoisesti. Tämä tarkoittaa lisääntyviä ruuhkia myös lupahallinnossa.Yksi keskeinen poliisin lupahallinnon tehtävä on passien myöntäminen. Kun matkustus­asiakirjojen luotettavuusvaatimukset ovat vuosien myötä merkittävästi kiristyneet, on myös työmäärä lisääntynyt kutakin myönnettyä asiakirjaa kohden. Passi myönnetään nykyisin enintään viideksi vuodeksi entisen kymmenen vuoden sijaan.

 Tälläkin on tietty turvallisuuteen ja työmäärään liittyvä vaikutus. Passeihin on lisäksi ”otettu” viime vuosina hakijan molempien etusormien sormenjäljet. Tämä estää käytännössä lähes kokonaan passien väärentämisen.

Passeja haetaan Suomessa vuosittain yli 750 000 kappaletta. Ei siis ole ihme, että poliisin lupapalvelun ajanvarauksessa saattaa olla kuukauden jono. Toki siellä käsitellään muitakin lupahallintoasioita kuin passeja.Tänä vuonna vanhenevat viimeiset kymmenen vuoden passit. Sen odotetaan tuovan yli 30 000 lisähakemusta. Poliisi on kuitenkin varautunut tilanteeseen erinomaisesti, kun passihakemuksen on voinut tehdä sähköisesti noin vuoden ajan.

 Tätä mahdollisuutta on jo nyt käytetty kiitettävästi hyväksi, sillä yli puolet viime vuoden passihakemuksista on tehty sähköisesti. Hakemus käsitellään noin viikossa muista ruuhkista huolimatta. 

Jos sormenjälkien antamisesta on alle kuusi vuotta, passi voidaan uusia sähköisesti. Jos sormien kohdalla on tullut jokin vaurio, on otettava uudet sormenjäljet. Myös henkilön nimen muuttuminen edellyttää palvelupisteessä käymistä. Menettely on varsin näppärä. Ensin pitää käydä valokuvaamossa, joka pystyy lähettämään passikuvan sähköisesti poliisin järjestelmään. Tietoa löytyy poliisin verkkosivuilta. Kuvaamosta saa mukaansa kuvan koodin, joka pitää syöttää hakemuslomakkeelle. Tunnistautuminen tapahtuu esimerkiksi pankkitunnuksilla. Lomake on varsin helppo täyttää, sen voin sanoa henkilökohtaisen kokemuksen perusteella. Suosittelen lämpimästi!