Lakimiesliiton ensimmäinen mentorointiohjelma käynnistyi tammi–helmikuun vaihteessa pidetyillä mentorvalmennuksella ja kick-off-tilaisuudella. Molempien tilaisuuksien tunnelmasta välittyi osallistujien sitoutuneisuus ja innostus lähteä jakamaan ja kehittämään osaamista juristien kesken.
Ohjelmaan osallistuu 15 mentor-aktorparia. Lakimiesliiton toimistolla tärkeimpiä tehtäviä käynnistysvaiheessa olivat aktoreiden valinta ja mentoreiden rekrytointi.
– Painotimme aktoreiden valinnassa etenkin kahta asiaa. Tärkeää oli, kuinka selkeästi aktorhakija pystyi esittämään motivaationsa ja tavoitteensa mentorointiohjelman suhteen. Toiseksi pohdimme tapauskohtaisesti sitä, kuinka paljon aktor esimerkiksi elämän- tai työuratilanteensa kannalta mahdollisesti hyötyisi ohjelmasta. Kun selkeä motivaatio ja tavoitteet sekä hyötynäkökohta sattuivat yhteen saman hakijan kohdalla, oli hän vahvoilla tulla valituksi, toteaa jäsenpalveluyksikön johtaja Mikko Salo, joka on ollut liiton toimistossa päävastuussa mentorointiohjelman suunnittelusta ja käynnistämisestä.
– Harmillista tietysti oli, ettemme pystyneet ottamaan mukaan kaikkia aktorhakijoita. Hyviä hakemuksia tuli runsaasti. Toiveissamme onkin, että menestyksellinen ensimmäinen ohjelma antaa meille mahdollisuuksia laajentaa mentorointia tulevaisuudessa.
Pareja muodostettaessa pyrittiin mentorin kokemus sovittamaan yhteen aktorin taustan ja toiveiden kanssa.
– Uskon, että meillä on erittäin hyvä joukkue kasassa, Salo iloitsee.
Hyötyä sekä aktoreille että mentoreille
Uudet työtehtävät tai alan vaihto ovat monesti merkittävä kipinä hakea mentoroitavaksi. Vastikään kansainvälisessä lääkeyhtiössä Eli Lillyssä esimiestehtäviin siirtynyt Anna-Maija Heinonen on iloinen mentorointiohjelman tuomista mahdollisuuksista.
– Pääsimme kick-offissa hyvin alkuun mentorini kanssa. Uskon, että kuluvan vuoden aikana käytävät keskustelut auttavat minua tämänhetkisissä työtehtävissäni ja antavat perspektiiviä työuralleni pidemmäksikin aikaa.
Viime syksynä juridisesta koulutusbisneksestä asianajoalalle vaihtanut Tuomas Näsi sai mentorikseen kokeneen asianajajan Antti Sorjosen, joka näkee mentor-aktorsuhteessa paljon mahdollisuuksia myös mentorille.
– Molemmat saavat paljon paritapaamisista. Pääsen auttamaan nuorta kollegaa ja samalla pystyn kuuntelemaan näihin hommiin juuri tulleen juristin pohdintoja siitä, miten hän näkee työuransa, osaamisensa ja koko asianajotoiminnan. Siitä on yli kaksikymmentä vuotta alalla toimineelle vain hyötyä, Sorjonen sanoo.
Muutamilla osallistujilla on aikaisempaa kokemusta mentoroinnista. Amerikkalaisen teollisuusjätti OSI-Systemsin Associate General Counselina toimiva Karita Lassila lähti mielellään mentoroimaan viime vuonna asianajoalalta yritysjuristiksi siirtynyttä Anna-Katariina Storbackaa.
– Kun siirryin teollisuusjuristiksi 1990-luvun loppupuolella, hankin itse itselleni mentorin, josta oli todella suuri apu urani alkuvaiheissa. Mukavaa, että minulla on nyt vuorostani mahdollisuus mentoroida tuoretta yritysjuristikollegaa, Lassila kertoo.
Sitoutuminen tärkeää
Koulutusjohtaja Satu Öystilä Eduta Oy:stä toimi kouluttajana mentorvalmennuksessa ja kick-offissa. Hän oli tyytyväinen molempiin tilaisuuksiin.
– Kaikesta näkee, että sekä mentorit että aktorit ovat sitoutuneet tähän hankkeeseen. Tästä tulee antoisa kokemus meille kaikille.
Lukuisissa mentorointiohjelmissa kouluttajana, mentorina ja aktorina mukana olleen Öystilän mielestä Lakimiesliiton ohjelmalla on erittäin hyvät lähtöasetelmat.
– Onnistuneen mentorointiohjelman tekevät perusteellinen taustatyö ja mentorointiohjelman prosessiluonne, joista Lakimiesliitossa on huolehdittu, sekä aktiiviset, motivoituneet osallistujat, joita liitossa näyttää riittävän.