Merioikeutta

Isä rakensi Haminan Lakulahden sataman. Sitä tehdessä kaatui sukeltajan lautta. Lainoppineet ymmärsivät, että se on alus ja isä aluksen päällikkö. Niinpä hän antoi meriselityksen, ilman merikapteenin tutkintoa. Meriselityksen oli kirjoittanut sukeltaja.

Ulkomaan alus murjoi Haminan satamassa purjevenettä. Koska alus oli lähdössä, purren omistaja tuli asianajotoimistooni kello 21 saadakseen korvauksen vahingostaan. Otin jutun. Kirjoitettiin haaste- ja aluksen takavarikkohakemus. Niin kuin ei isä, en minäkään sitä itse tehnyt: asianajaja Armas Syrén saneli sen puhelimessa.

Merilain alalla näkyy perinnöllisyydellä olevan vahva vaikutus.

Soitin pormestari Seppo Joukahaiselle. Hän kehotti soittamaan kanslistille Eva Tedeschille, että toisi tullessaan kahvia. Juttu käsiteltiin ja päätös annettiin yhdeltä yöllä. Pormestari soitti satamamestarille: hae lokikirja pois siitä laivasta.

Tapaus oli toki harvinainen, mutta ei poikkeuksellinen. Vanhan oikeudenkäyntijärjestyksen aikana 85 prosenttia rikosjutuista ratkaistiin yksin tein, samana päivänä kuin ne tulivat tuomioistuimeen. Maalla oli kyllä haittana käräjärytmi: niitä istuttiin kuukauden välein eikä heinä-elokuussa olenkaan. Seuraavaa käräjäpäivää saattoi joutua odottamaan. Kauko Kuisma (meidän koulun poika) oli tuomiokunnassaan ottanut käyttöön säännölliset välikäräjät tämän epäkohdan poistamiseksi.

Kaupungissa tätä ongelmaa ei ollut. Pienissäkin kaupungeissa istuttiin joka maanantai ja torstai, isommissa joka arkipäivä.

Kun juttu nyt tulee asianajajalle kello 21, sitä ei aleta käräjäoikeudessa käsittelemään kello 24 eikä päätöstä saada yhdeltä yöllä. Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja, käräjätuomari Asko Nurmi kirjoitti, että ”käsittelyajasta murto-osa kuluu asian käsittelyyn. Suurimman osan ajasta asia odottaa, että joku ehtisi käsitellä sitä.”

Miksi pormestari Joukahainen ehti ja nykyiset tuomarit eivät? Välitön syy on menettelyn byrokratisoiminen. Byrokratia on joissakin asioissa tarpeen, mutta ei oikeudenkäynnissä. Niissä se on yleensä turhan työn tekemisen synonyymi. Oikeudenkäynnissä kun ei ole muuta periaatetta kuin että se on järjestettävä niin että oikeus toteutuu. Oikeus ei toteudu jos se on kuin juna, joka on aina myöhässä, niin kuin Fjodor Dostojevski asian ilmaisi.

Perimmäinen syy on pitempi juttu.

Matti Norri