Minna Ruotsalo valmistelee eläin­suojelulain kokonais­uudistusta

– Nisäkkäät voivat tuntea niin iloa, surua kuin pelkoakin. Myös linnuilla on samankaltaisia tunteita. Tämä on tutkittua tietoa, Minna Ruotsalo sanoo.

Viime vuodet Ruotsalo on valmistellut maa- ja metsätalousministeriössä eläinsuojelulain kokonaisuudistusta.

Hän on eläinten hyvinvointia koskevan lainsäädännön ehdoton asiantuntija ja on kouluttanut niin eläinsuojeluvirkamiehiä, syyttäjiä kuin tuomareitakin.

Vapaa-ajallaan hän pitää Elukkajuristi-blogia.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Lapsena haaveilin eläinlääkärin ammatista. Luin sen vuoksi jo yläasteella jopa latinaa.

Onneksi unelmani muuttuivat, sillä jo pelkkä veren näkeminenkin pyörryttää minua. Olen ottanut lukua eläinlääkäriaseman lattialla omaa koiraani hoidettaessa.

2 §. Valaistuminen. Lukiossa äidinkielen opettajani arveli, että minusta tulee tuomari. Itselleni juristin uran hohdokkuus kirkastui vasta hieman myöhemmin. Ensin oli tehtävä retki valtiotieteelliseen.

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Eläinsuojelulaki. Eläimiä on tarpeen suojella meiltä ihmisiltä, me kun keksimme kaikenlaista ikävää. Myös eläinten hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää.

2 §. Kamala laki. Omaan työhöni liittyen julkisuuslaki on, jos ei nyt ihan kamala, niin välillä ainakin hankala laki. Eivät viranomaiset tietoa ilkeyttään pihtaa. Rajanveto julkisen ja salassa pidettävän tiedon välillä on joskus tosi hankalaa.

3. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Taitava juristi hahmottaa kokonaisuuden ja on ratkaisukeskeinen.

2 §. Tomppeli juristi. Tomppeli juristi viilaa liikaa pilkkua eikä näe metsää puilta. Hän puuhastelee omassa pikku kuplassaan.

4. luku: Eläinsuojelulain valmistelusta

1 §. Mukavinta. Uuden lain kirjoittaminen on kuin palapeliä rakentaisi. Luovaa pähkimistä. On ihanaa pohtia hyvässä porukassa eläinten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä aamusta iltaan ja oppia uutta. Välillä koira vetää sikeitä jaloissani työhuoneessa.

2 §. Masentavinta. Se tuskan hetki, kun palaset – tai pykälät – ovat hukassa. Joskus ongelmia on ollut enemmän kuin ratkaisuja.

Eläintä tulisi kunnioittaa tuntevana ja itseisarvoisena olentona.

5. Luku: Eläimistä oikeussubjekteina

1 §. Vallitseva paradigma. Eläin ei ole oikeussubjekti. Esineoikeudellisesti tarkasteltuna eläin on irtain esine, jota kuitenkin tuntevana olentona suojellaan lainsäädännöllä.

2 §. Orastava uusi paradigma. Jotkut haluavat, että eläin tunnustettaisiin jopa oikeussubjektiksi. Minusta tärkeintä olisi kunnioittaa eläintä tuntevana ja itseisarvoisena olentona. Sitä on suojeltava ja sen hyvinvointia on edistettävä. Eläin ei ole ihmisen tavoin oikeussubjekti eikä pelkkä esinekään.

6. Luku: Eläinten tunteista

1 §. Mistä on kyse? Eläin on tunteva olento. Toki meillä on enemmän tietoa joidenkin eläinlajien tunteista kuin toisten. Nisäkkäät voivat tuntea esimerkiksi iloa, surua ja pelkoa. Linnuillakin on samankaltaisia tunteita. Myös kalojen tunteita on tutkittu.

2 §. Mistä ei ole kyse? Eläinten tunteet eivät ole höpö höpöä. Ihminen ei saa sulkea silmiään siltä tosiasialta, että eläinten tunteista on tieteellisen tutkimuksen kautta olemassa jo varsin paljon tietoa.

7. Luku: Eläinsuojelurikoksista

1 §. Hyvät trendit. Uskallus tuomita myös törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Eläinsuojelurikokset ovat – onneksi – suhteellisen harvinaisia, mutta kääntöpuolena on se, että syyttäjillä ja tuomareilla on niistä usein vain vähän kokemusta.

2 §. Huonot trendit. En usko sokeasti ankarien rangaistusten tehoon eläinsuojelurikoksissa, mutta aika lieviä ne rangaistukset ovat etenkin törkeimpien tekojen osalta.

Pitäisi myös muistaa, että laiminlyöntirikos saattaa olla jopa julmempi kuin aktiivisin teoin tehty rikos. Laiminlyönti voi aiheuttaa eläimelle joskus hyvinkin pitkäkestoista ja suurta kärsimystä.

8. Luku: Omasta rauhasta

1 §. Makein voitto. Ne hetket, kun on puhelimitse Helsingin ”norsunluutornista” neuvomalla onnistunut auttamaan hädänalaisen eläimen pelastamisessa.

2 §. Karvain tappio. Riittämättömyys eläinten kärsimyksen edessä toisinaan turhauttaa.

9. Luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Hyvä yrttisekoitus.

2 §. Herkkuruoka. Värikäs ja ruokaisa fetasalaatti.

3 §. Paras juoma. Vesi.

4 §. Kaunein kukka. Pioni.

5 §. Väri ylitse muiden. Valkoinen.

6 §. Rakkain romaani. Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen.

7 §. Esikuva. Pekka Koskinen.

8 §. Elämän tarkoitus. Tehdä jotakin mielekästä, joka tuottaa iloa.

9 §. Motto. Elämä on.