Mitä liitot linjaavat? Kisa Akavan puheen­johtajuudesta kiristyy

Lakimiesliitto kannattaa Akavan puheenjohtajakisassa Maria Löfgreniä (kuvassa vas.). OAJ:lla on puheenjohtajakisassa 170 ääntä. Järjestöä johtaa juristitaustainen Katarina Murto.

Akavan puheenjohtajan valitsee keskusjärjestön liittokokous marraskuun puolivälissä. Ehdolla ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtaja OTK Maria Löfgren ja Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen. Lakimiesliitto kannattaa tehtävään Löfgreniä.

Akavalla on 36 jäsenliittoa, ja niillä kaikilla on liittokokouksessa ääniä kokonsa mukaisessa suhteessa. Eniten ääniä on jäsenmäärältään suurimmalla liitolla, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:llä 170. Lakimiesliitto kuuluu jäsenmäärältään Akavan keskikokoisiin liittoihin, ja liittokokousääniä sillä on 24. Yhteensä akavalaisilla liitoilla on jaossa 897 ääntä. Katso jutun lopusta tarkempi lista liittojen äänimääristä.

Maria Löfgren vaatii avoimuutta päätöksentekoon

Lakimiesliiton lisäksi Maria Löfgreniä on ilmoittanut tukevansa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia (52 ääntä).

TEKin toiminnanjohtajaa Jari Jokista ovat ilmoittaneet kannattavansa Tekniikan akateemiset TEK (95 ääntä) ja Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY (21) ääntä.

Useat liitot ovat kertoneet julkistavansa kantansa lokakuussa. Tyypillisesti liittojen lopulliset kannat muodostetaan niiden hallituksissa. Jäsenten kuulemistapa vaihtelee liitoittain.

Velvollisuuteni ehdokkaana on kertoa mielipiteistäni mahdollisimman avoimesti.

– Olen kiertänyt syksyn ajan aktiivisesti liitoissa ja kertonut näkemyksistäni verkkosivuillani, uutiskirjeessäni ja somekanavissani. Velvollisuuteni ehdokkaana on kertoa mielipiteistäni mahdollisimman avoimesti. Tätä avoimuutta toivon akavalaisuuteen laajemminkin. Toivon myös, että liittojen jäsenet ovat aktiivisesti yhteydessä järjestöjensä päättäjiin puheenjohtajakysymyksessä kannattivatpa he minua tai vastaehdokasta, Maria Löfgren toivoo.

– Haluan antaa Akavalle uudet kasvot. Olen poliittisesti sitoutumaton. Minua ohjaava aate on akavalaisuus.

OAJ:lla jaossa 170 ääntä

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n hallitus on ilmoittanut päättävänsä kannastaan lokakuisessa hallituksen kokouksessaan. Jaossa on siis kisan suurin yhden liiton äänipotti, 170 ääntä.

– OAJ:n linjaus puheenjohtajuuteen on tärkeä. Ei vain äänimäärän takia, vaan siksi, että olen korostanut kampanjani aikana koulutuksen ja opetuksen merkitystä. Koko yhteiskuntamme pohjaa laadukkaaseen opetukseen niin varhaiskasvatuksesta aina ylimpiin korkeakoulututkintoihin saakka. Velvollisuutemme on huolehtia opettajien jaksamisesta ja koulutuksen resursseista. Se on meidän kaikkien ammattiryhmien etu.

Yhteistyö OAJ:n jäsenten ja johdon kanssa on Löfgrenille mieluista.

– OAJ:n johdossa on juristitaustainen, raudanluja työmarkkinatoiminnan ammattilainen Katarina Murto. Odotan innolla yhteistyötä hänen kanssaan, joko Akavan puheenjohtajana tai nykyisen tehtäväni puitteissa. Murto kuuluu niihin, jotka ymmärtävät yhteispelin merkityksen.

Samaa uudenlaista orastavaa yhteishenkeä Löfgren kertoo todistaneensa pitkin syksyä kiertäessään kovalla tahdilla akavalaisia liittoja.

Tarvitsemme kyräilyn ja suhmuroinnin sijaan luottamusta, yhteistyötä ja avoimuutta.

– Tarvitsemme kaikenkokoisia liittoja. Tarvitsemme kyräilyn ja suhmuroinnin sijaan luottamusta, yhteistyötä ja avoimuutta. Tätä muutosta todella vaaditaan. Ja tätä muutosta haluan olla mahdollistamassa.

Akavan puheenjohtaja valitaan Akavan liittokokouksessa 14. marraskuuta.

Lue lisää:

www.marialofgren.fi

Maria Löfgren on huippuosaaja Akavan puheenjohtajaksi – Lakimiesliitto