Työn ja opintojen yhteensovittamiseen liittyy monia puolia aina jaksamisesta käytännön asioihin. Kahden ison kokonaisuuden hoitaminen yhtä aikaa vaatii taitoa organisoida arki sujuvaksi.
– Itsensä johtamisen taidot ja kyky suunnitella omaa tekemistä korostuvat. Täytyy osata miettiä, milloin opiskelee, milloin on töissä ja milloin jää aikaa muulle elämälle ja palautumiselle. On tärkeää, ettei kuluta itseään loppuun, opinto-ohjaaja Piia Aidantausta Helsingin ylipistosta sanoo.
Töiden ja opintojen yhdistämisessä voi käydä niin, ettei lomia juurikaan ole, joten arjen palautuminen korostuu.
On tärkeää, ettei kuluta itseään loppuun.
Huomioi kurssisuoritukset
Työvuoroja sopiessa kannattaa huomioida, että osa kursseista vaatii läsnäoloa.
– Esimerkiksi meillä oikeusnotaarin ohjelmassa kursseja järjestetään vain kerran vuodessa ja niihin sisältyy pakollista pienryhmäopetusta. Jos kurssi jää väliin, täytyy seuraavaa odottaa vuosi, Johanna Joensuu Helsingin yliopistosta kertoo. Hän työskentelee koulutussuunnittelijana oikeusnotaarin ohjelmassa.
– Maisterivaiheessa opintoihin tulee enemmän vapautta, eikä enää mennä samassa putkessa, mutta sielläkin on läsnäoloa vaativaa opetusta, Joensuu sanoo.
Työnantajan kanssa kannattaakin keskustella avoimesti opinnoista ja pyytää esimerkiksi tenttipäiviä vapaaksi.
Työnantajan kanssa kannattaakin keskustella avoimesti opinnoista ja pyytää esimerkiksi tenttipäiviä vapaaksi.
– Välillä opiskelijat harmittelevat, ettei työssäkäynnin suhteen jousteta. Opiskelijamäärät ovat kuitenkin niin suuria, etteivät poikkeusjärjestelyt ole aina mahdollisia. Silloin, kun opinnot eivät pysty joustamaan, olisi hyvä, että työpaikalta tulisi ymmärrystä, Piia Aidantausta sanoo.
Läsnäoleva vai poissaoleva?
Jos työt vievät mukanaan niin tiiviisti, ettei opinnoille jää lainkaan aikaa, voi ilmoittautua poissaolevaksi. Poissa voi olla yhden kokonaisen opintovuoden.
Mikäli opintoihin haluaakin palata kesken kaiken, sekin onnistuu. Sen sijaan kesken lukukauden ei voi ilmoittautua poissaolevaksi työn perusteella.
Yliopistossa kirjoilla olemista ja opintotuen nostamista kannattaa pohtia usealta kannalta. Opintoaika on rajattu seitsemään vuoteen, mikä on hyvä pitää mielessä, jos opinnot uhkaavat venyä. Kurssisuoritukset vanhenevat kymmenessä vuodessa, jonka jälkeen ne pitää suorittaa uudelleen.
Työssäkäynti vaikuttaa myös talouteen. Tulorajat kannattaa tarkistaa Kelalta, samoin esimerkiksi opintolainahyvitykseen liittyvät ehdot.
Yliopistolta tukea myös työssäkäyville
Aidantausta ja Joensuu muistuttavat, että yliopisto kannustaa työkokemuksen hankkimiseen, vaikka valmistumisen tärkeys usein korostuukin.
Yliopisto kannustaa työkokemuksen hankkimiseen, vaikka valmistumisen tärkeys usein korostuukin.
– Töissä käymisestä on mahdollista saada esimeriksi opintopisteitä. Meillä Helsingin yliopistossa työharjoittelut kuuluvat sekä oikeusnotaarin että oikeustieteen maisterin tutkintoihin, Joensuu sanoo.
Aidantausta taas kehottaa hyödyntämään rohkeasti yliopiston palveluja.
– Koulutussuunnittelijat, opinto-ohjaajat, uraohjaajat, opintopsykologit ja opintoneuvojat antavat ohjausta, neuvontaa ja tukea. Me autamme, jos haluaa palautella mieleen, mitä opintoja puuttuu. Neuvomme myös työn ja opintojen yhdistämisessä ja ajanhallinnassa. Uraohjauksesta voi saada apua itsetuntemuksen kehittämiseen ja uratoiveiden ja -mahdollisuuksien pohtimiseen.