Mitä työntekijän tulee tietää kunta-alan lakoista?

Jäsenen pulma

Lakimiesliiton jäsen työskenteli kunta-alalla ja tarvitsi lisätietoa lakoista. Lakimiesliiton virkasuhdeneuvonta auttoi jäsentä lakkoon liittyvissä kysymyksissä.

Virkasuhdeneuvonnan ohjeet

Jäsen otti yhteyttä Lakimiesliiton virkasuhdeneuvontaan ja kysyi, kuuluuko hänen Lakimiesliiton jäsenenä osallistua JUKOn järjestämään kunta-alan lakkoon, kun hän työskentelee kunta-alalla. Lakimiesliiton neuvottelupäällikkö Petteri Kivelä auttoi jäsentä lakkoon liittyvissä kysymyksissä.

Lakimiesliiton neuvottelupäällikkö aloitti käymällä läpi jäsenen työtehtävän ja paikkakunnan. Kevään lakot kohdistuivat tiettyihin kaupunkeihin, työehtosopimuksiin ja työtehtäviin. Lakon piiristä oli rajattu pois esimerkiksi tehtäviä, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Kevään lakkoaallon piirissä oli noin 75 Lakimiesliiton jäsentä. Lakko kohdentui jäseniin sovellettavan työehtosopimuksen perusteella.

Pääsääntönä voidaan pitää, että jos työntekijän tehtävä kuuluu lakon piirissä oleviin tehtäviin, on Lakimiesliiton jäsenenä osallistuttava lakkoon.

Lakko on laillinen toimenpide, josta vastuun kantaa Lakimiesliitto. Työntekijää ei silloin saa painostaa eikä työnantaja saa rajoittaa lakko-oikeutta.

– Lakko on laillinen toimenpide, josta vastuun kantaa Lakimiesliitto, muistuttaa Kivelä. Työntekijää ei silloin saa painostaa eikä työnantaja saa rajoittaa lakko-oikeutta.

Usein ajankohtaisimman tiedon lakkotilanteesta saa omalta luottamusmieheltään, mutta on myös tilanteita, joissa pääluottamusmiehen viestit eivät ole tavoittaneet työntekijää.

– Lakimiesliiton ja JUKOn viestit tavoittavat jäsenemme oikein vain siinä tapauksessa, että jäsenen tiedot ovat jäsenrekisterissä ajan tasalla, painottaa Kivelä. Jäsenrekisteriin onkin tärkeä päivittää ajantasaiset tiedot aina työpaikan vaihtuessa. Tietojen päivittäminen onnistuu kätevästi Lakimiesliiton jäsenrekisterin kautta tai soittamalla liiton jäsenpalveluun.

Jäsenrekisteriin on tärkeä päivittää tiedot aina työpaikan vaihtuessa.

Lakimiesliitto maksaa lakkoavustusta lakkoon osallistuneille jäsenilleen lakon jälkeen, kunhan tiedot työpaikasta ovat oikein jäsenrekisterissä. Lakkoavustusta haetaan lomakkeella, joka on toimitettu lakkoon osallistuneille jäsenillemme lakon jälkeen.