AA Juha-Pekka Hippi,
Asianajotoimisto Hippi Oy:n omistaja ja Seta ry:n puheenjohtaja
Päädyin opiskelemaan oikeustiedettä, kun abikeväänä oikeustieteelliseen pyrkiminen sai viime metreillä voiton psykologiasta. Vain yhteiskuntatieteet olivat aito vaihtoehto, mikä oli loogista, kun ottaa huomioon kiinnostukseni yhteiskuntaan ja siinä toimimiseen. Tuolta kannalta opiskeluvalinta on ollut oikea. Kun päätös syntyi hiihtäessä Kallaveen kevättalven lumilla, samalla päätin pyrkiä Lappiin.
Olin tyytyväinen valintaani jo opiskellessa, koska alan yleistutkinnon luonteen vuoksi ei tarvinnut vielä päättää tarkemmin, mitä minusta tulee isona. Koska tutkintomme avaa ovet oikeastaan minne vain, on se erinomaisen käyttökelpoinen ja vieläpä yksi arvostetuimpia. Siksi se kannattaa edelleen pitääkin yleistutkintona, ainakin nyky-yhteiskunnassa.
Toisaalta tutkinnossa oli myös paljon sellaista, mikä ei aina kovin innostanut, jolloin yksinäinen pänttäyspuurtaminen kulutti ja otti välillä voimille. Sen jaksoi, kun muisti, miten käyttökelpoinen tutkinto oli edessä. Opiskeluyhteisöstä sai myös tarvittaessa tukea, ja olin varsin aktiivinen järjestöelämässä.
Miltä työelämä on näyttänyt valmistumiseni jälkeen? Lakimiesten asema on osin tutkinnon kansallisen luonteen vuoksi edelleen vankka. Jottei sille käy kuten Silja nuorena nukkuneelle, on yhteiskunnan kiihtyvässä tahdissa ja arvojen muutoksessa pysyttävä mukana siinä missä edunvalvonnassakin on oltava alati valpas. Tämän vuoksi vahva Lakimiesliitto ja siihen kuuluminen on kaikkien lakimiesten etu.
Mieleen muistuu vielä eräs yksityiskohta opiskeluajalta. Satuin nimittäin kuulumaan Bolognan prosessin myötä siirtymäkaudella niihin harvoihin valmistuneisiin, jotka ovat samalla niin oikeustieteen kandidaatteja kuin maistereitakin. Ehkä alan käyttää k-kirjaimen sijasta ämmää sitten kun haluan, että minua luullaan nuoremmaksi.
Miten minusta tuli lakimies? -juttusarja juhlistaa Lakimiesliiton 70-vuotista taivalta
Lakimiesuutisten vuoden 2014 numeroissa esiintyy omilla kasvoillaan ja omalla äänellään lakimiehiä, jotka haluavat kertoa siitä polusta, mikä johti lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Henkilöt toimivat monenlaisissa tehtävissä ja urapolut eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta. Juttusarja liittyy Lakimiesliiton identiteettityöhön.