Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Iina-Mari Supperi

Päätin Ala-asteen alkupuolella, että minusta tulee isona Suomen presidentti ja nohevana tyttönä päättelin, että suuren osan presidenteistä ollessa juristeja, juristina tämä tavoite olisi parhaiten saavutettavissa. 

Varsin nopeasti poliittiset ambitiot tipahtivat pois, mutta juristius jäi jäljelle. Lopullisesti ”clousasin” ammatinvalinnan yläasteella: juristin ammatti tarjoaa mahdollisuudet toimia laajasti erilaisissa tehtävissä yhteiskunnassa, kuten lainvalmistelijana, tuomarina tai liikejuridiikan ammattilaisena. Juristit eivät ehkä pidä kovin suurta ääntä itsestään, mutta ovat tärkeässä roolissa siinä, että asiat tapahtuvat oikein ja sovittujen sääntöjen mukaisesti.

Opiskelijaelämäni voi tiivistää yhteen sanaan: Pykälä. Kuvaavaa lienee, että huomattavasti nuorempi pikkuveljeni luuli pitkään, että opiskelen Pykälässä.

Juristin ammatti on ollut erittäin onnistunut valinta. Kolmena hyvänä puolena voisi mainita monipuolisuuden, sosiaalisuuden työskennellessä ihmisten kanssa sekä jatkuvan uuden oppimisen ja itsensä kehittämisen. 

Tulevaisuudessa lakimiehet joutuvat kilpailemaan nykyistä enemmän muiden kuin lakimiesten kanssa työpaikoista: jo pelkästään julkishallinnon rakennemuutoksen johdosta lakimiehille korvamerkittyjen työpaikkojen määrä laskee. Tämä vaatii meiltä juristeilta sopeutumiskykyä ja luultavasti osaamisen kartuttamista myös juridiikan ulkopuolelta. 

Lakimiesliitolla on keskeinen merkitys juristi-identiteetin ja juristien arvostuksen säilyttämisessä ja parantamisessa yhteiskunnassa. Kuulun itse paitsi Lakimiesliittoon myös Lakimiesliiton hallitukseen, ja hallituksen jäsenenä olen luottamushenkilönä omalta osaltani edistämässä tätä tavoitetta.

Oikeus ja kohtuus – tähän sanapariin törmää Lakimiesliiton yhteydessä väistämättä ja niin on hyvä. Olaus Petrin viisaus ”Mikä ei ole oikeus eikä kohtuus, se ei saata olla lakikaan” on hyvä ohjenuora kaikessa tekemisessä.

Mieleenpainuvimmat asiat Lakimiesuutisista ovat opiskeluajalta. Vasta opinnot aloittaneelle oli aivan mahtava hetki, kun Lakimiesuutiset kolahti postiluukusta. Lehti itsessään synnytti ylpeyttä ja kasvatti pienen ”oikkarin” ammatti-identiteettiä. 

Miten minusta tuli lakimies? -juttusarja juhlistaa Lakimiesuutisten 70-vuotista taivalta

Suositussa juttusarjassa lakimiehet kertovat, mikä johti heidät lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Henkilöt toimivat monenlaisissa tehtävissä ja urapolut eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää -koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta.