Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Jorma Tilander

Vaihtoehtoja oli kaksi, joko poliisi tai lakimies – sen ­jälkeen kun lukioaikainen ajatus ammattisotilaaksi ryhtymisestä oli haihtunut.­ Pääsin samaan aikaan opiskelemaan molempia, mutta Tampereelle lähtö jäi sitten ­kuitenkin väliin. Isoisäni oli aikoinaan nimismies, ja siitä kiinnostus alaan on saanut alkunsa. 

Koulutusvalinnassa ei mikään ole jälkeenpäin kaduttanut. ­Lakimiestutkinto on erittäin käyttökelpoinen yleisluontoisuutensa ­johdosta. Kaikkeen on annettu mainiot valmiudet tarttua. Jälki­viisaasti todettuna opiskeluaikana olisi voinut panostaa hieman ­aktiivisemmin kielten opiskeluun.

Opiskeluajoista päällimmäisin muisto on vuosi Pykälän hallituksessa. Olemme ensi keväänä kokoontumassa 25-vuotiskaronkkaan. Muutenkin­ noista ajoista parhaiten mieleen ovat jääneet opiskelujen­ ulkopuoliset sosiaaliset harrastukset: ylioppilaskunta- ja osakunta-aktiviteetit sekä työpaikat. Näistä on jäänyt elinikäisiä ja tärkeitä ­ystävyyssuhteita.

Uskon, että lakimiesprofession arvostus tulee tulevaisuudessakin olemaan erittäin korkealla tasolla. Tiedekunnissa opiskelee ­parhaillaan korkealuokkaisia ja erittäin motivoituneita tulevaisuuden lakimiehiä.­ Tutkintoja tulee tiedekunnissa kehittää jatkuvasti, jotta ne voivat ­vastata tulevaisuuden lakimiesten ammatillisiin vaateisiin.

Meillä kaikilla on yhteinen koulutustausta, ja sitä kautta myös yhteinen identiteetti. Siksi Lakimiesliiton tärkeänä tehtävänä on ­toimia meidän kaikkien lakimiesten omana yhteisönä ja oman ­identiteetin ylläpitäjänä.

Olen itse kuulunut Lakimiesliittoon valmistumispäivästäni lukien. Liittyminen omaan koulutuspohjaiseen yhteisööni oli minulle jo ­tuolloin itsestäänselvyys.

Oikeus ja kohtuus on erinomainen mantra Lakimiesliitolle. Se ­juontaa juurensa pitkälle historiaan, aina Olaus Petriin saakka, ja on edelleen täysin kurantti tämän päivän lakimiesten tehtävissä.

Miten minusta tuli lakimies? -juttusarja juhlistaa Lakimiesliiton 70-vuotista taivalta. Lakimiesuutisten vuoden 2014 numeroissa on esitelty lakimiehiä, jotka ovat omalla äänellään ja kasvoillaan kertoneet siitä polusta, joka johti lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Urapolut ovat vaihdelleet, mutta kaikkia yhdistää ­koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta. Suosittu juttusarja jatkuu myös ensi vuonna.

Teksti: Minna Rinne

Kuva: Vesa Tyni