Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Lari Tiikasalo

Teksti: Minna Rinne

Lakimiehen tutkinto oli neljäs tutkintoni. Olen putkiasentaja, isännöitsijä, terveystaloustieteilijä ja sittemmin myös juristi. Taidan olla Suomen ainoa putkiasentaja, joka tekee lakimiehen työtä. Jostain syystä tämä näyttää herättävän hilpeyttä lakimiesten ja erityisesti asianajajien keskuudessa. 

Kun hain opiskelemaan oikeustieteelliseen, työskentelin talouspäällikkönä ja vastuullani oli yli 200 miljoonan euron budjetti. Katsoin, että opinnot oikeustieteellisessä tukisivat silloista tehtävääni. En ollut väärässä, vaikka olenkin mennyt urallani eteenpäin ja tehtäväni ovat vaihtuneet monta kertaa sen jälkeen. Lakimiehen tutkinto avaa monta ovea työelämässä. Koulutus on antanut hyvät valmiudet tehdä eri tehtäviä erilaisissa organisaatioissa. Jokaisen omat kyvyt, mieltymykset sekä työhistoria muokkaavat sitten omaa suuntautumista uran edetessä. 

Erikoisesta taustastani on ollut tavattomasti hyötyä lakimiehen työssä. Rakennus- ja kiinteistöalan koulutus on ollut eduksi erityisesti kiinteistöjä koskevissa riita-asioissa. Talouspäällikön taustan ansiosta pidän myös julkisiin hankintoihin liittyvästä ongelmatiikasta.

Opiskeluajoista mieleen jäivät erityisesti hyvät puhujat – hyvä puhuja pitää kuulijan otteessaan ja vakuuttaa yleisönsä. Halttunen, Karhu, Huhtamäki ja Mikkola olivat loistavia puhujia. Haasteita opintoihin toi työelämän, perhe-elämän sekä opiskelun yhteensovittamisen ongelmat: kaksi alle kouluikäistä lasta, vaimon opiskelu oikeustieteellisessä työn ohessa sekä oma työni talouspäällikkönä. Siitä selvittiin kuitenkin vahingoitta, tosin kaksi viimeistä opiskeluvuotta menin noin neljän tunnin yöunilla.

Uskon, että tulevaisuudessa lakimiehet tulevat työskentelemään usein muissa kuin perinteisissä lakimiehen tehtävissä. Tämä saattaa vaikuttaa lakimiesidentiteetin muodostumiseen. Tulevaisuudessa lakimiesidentiteetti on moninaisempi. Lakimiesliiton tulee olla tulenkantajana monimuotoiselle lakimieskunnalle vastaisuudessakin. 

Minulle oikeus tarkoittaa kunnioitusta yhteiskuntaa ja sen sääntöjä kohtaan. Kohtuus taas viisautta nähdä asiat myös laajemmin kuin vain juristin näkökulmasta. Kaikki ei ole mustavalkoista, ja asioiden tulee olla oikeassa suhteessa toisiinsa.