Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Marja-Liisa Rautanen

Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista lukioikäisenä. Halusin jollain tapaa auttaa ja löytää oikeudenmukaisia ratkaisuja. Historian ja yhteiskuntaopin opettajani suositteli minulle lakimiehen uraa, joten hankin tietoa lakimiesammatista, oikeustieteelliseen pyrkimisestä ja valmennuskursseista. Lakiteksti tuntui jämäkältä ja systemaattiselta. Ymmärsin pian, että juristin tutkinto avaisi monia mahdollisuuksia myös muualla kuin perinteisissä lakimiestehtävissä.

Opiskeluaikana tavoitteenani oli löytää joka kesä uusi kesätyöpaikka. Sillä tavoin pääsin näkemään erilaisia lakimiestehtäviä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla.

Nautin akateemisesta vapaudesta, mutta tenttikirjat oli luettava tarkkaan. Opiskelukavereista tuli hyviä ystäviä, joiden kanssa pidän edelleen yhteyttä.

Olen oikealla alalla – ammatin vaihtaminen ei ole tullut kertaakaan mieleen. Olen saanut työskennellä laaja-alaisissa tehtävissä näköalapaikoilla.
Parasta työssä on se vaihe, kun ratkaisun tekemistä varten tarvittava aineisto on koottu ja pääsen kirjoittamaan sekä hiomaan tekstiä.

Joskus mietin, olisiko tuomioistuinura ollut hyvä vaihtoehto. Aioin suuntautua sinne auskultoinnin jälkeen, mutta sainkin vakinaisen viran muualta.

Mielestäni lakimiesten asema on hyvä: uusia tehtäviä tulee jatkuvasti yhteiskunnan ja sääntelyn monimutkaistuessa. Tämän myötä tehtävien sisältö ja ammattietiikka tarvitsevat kuitenkin tukea ja vahvistusta.

Olen kuulunut Lakimiesliittoon työurani alusta asti. Toimin muutamia vuosia Hallintolakimiesten hallituksessa sekä liiton tasa-arvojaostossa. Lakimiesliiton tärkeimpiä tehtäviä ovat tutkinnon sisällön ja täydennyskoulutuksen kehittäminen sekä ihan se perinteinen edunvalvonta.

Liiton tunnuslause ”Oikeus ja kohtuus” on minusta arvo, joka sopii lakimiehen huoneentauluksi.

Miten minusta tuli lakimies? -juttusarja juhlistaa Lakimiesliiton 70-vuotista taivalta

Lakimiesuutisten vuoden 2014 numeroissa esiintyy omilla kasvoillaan ja omalla äänellään lakimiehiä, jotka haluavat kertoa siitä polusta, mikä johti lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Henkilöt toimivat monen­laisissa tehtävissä ja urapolut eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää ­koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta. Juttusarja liittyy Lakimiesliiton identiteettityöhön.

Teksti: Maiju Ristkari
Kuva: Vesa Tyni