Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Tarja Takki

Olen juristivanhempien lapsi, joten uravalintani oli helppo. Halusin­ kuitenkin tehdä juridiikasta oman juttuni ja suuntautua kansainväliselle sektorille. Toivoin, että jonain päivänä saisin tehdä työtä, jolla olisi minulle aivan erityisen tärkeä merkitys.

Olen saanut nähdä juridiikan kenttää laajasti työskentelemällä käräjäoikeudessa, asianajotoimistoissa ja kansainvälisissä suuryrityksissä. Tällä hetkellä toimin englantilaisen luonnonkosmetiikkayrityksen Lushin Suomen toimitusjohtajana. Yrittäjänä toimiminen on ollut parasta, sillä nyt voin yhdistää koulutuspohjani kansainvälisyyden juridiikan taitoihini.

Kansainvälisellä työkentällä toimiminen on nopeatempoista. Päätöksiä pitää tehdä rivakasti, ja kyky erottaa olennainen on erittäin tärkeää. Esimerkiksi sopimuksia tehdessä niitä ei ole aikaa tai järkeä pohtia täydellisiksi, sillä rattaiden on pyörittävä yritysmaailmassa koko ajan. 

Olen tarvinnut kaikenlaisia työkokemuksia, jotta olen saavuttanut sen missä nyt olen. Työtehtävät kuitenkin muokkaavat ihmistä. Ennen saatoin ajatella, että niin kauan kun voin heittää epärehellisesti toimivien kilpailijoiden päälle kiehuvaa öljyä juridiikan taidoillani, homma pysyy mielenkiintoisena. Nykyään pyrin elämälläni ja koulutuksellani luomaan niin paljon hyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta kuin vain mahdollista. 

Minulle oikeus ja kohtuus merkitsee oikeudenmukaisten päätösten tekemistä. Nykymaailmassa raha määrää pitkälti polkan tahdin, mutta omastaan voi antaa myös pois jos se on mahdollista.

Toivoisin näkeväni useampia lakimiehiä yritysjohtajina. Johtaminen on organisaation tärkein tehtävä. Lakimiehillä on hyvä koulutuspohja tähän, mutta yritysmaailmassa se ei riitä. Lakimiehen pitää tuntea yrityksen ­substanssi ja liikeympäristö. Omaa tietotaitoaan pitää päivittää jatkuvasti. Asioita ei pidä myöskään pelätä liikaa, vaan kääriä hihat ja ruveta töihin.

Minulle on aina ollut itsestään selvää, että kuulun Lakimiesliittoon. Lakimiesuutiset-lehti on kolahtanut postiluukusta koko elämäni ajan, koska vanhempani ovat lakimiehiä. Minulle lehden parhainta antia ovat oman erityisalani ulkopuolelta tehdyt haastattelut ja lainsäädäntökatsaukset. Toivon, että lehden monipuolisuus jatkuu tulevaisuudessa ja että uudet lakimiehet kokevat Lakimiesliiton jäsenyyden olevan vahvasti osa heidän identiteettiään.

**

Suositussa juttusarjassa lakimiehet kertovat, mikä johti heidät lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Henkilöt toimivat monenlaisissa tehtävissä ja urapolut eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää ­koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta.

**

Teksti: Alisa Kettunen

Kuva: Vesa Tyni