Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Tuula Linna

Tuula Linna, prosessioikeuden professori, Lapin yliopisto

Lukion viimeisellä luokalla ajatus oikeustieteellisestä vain putkahti mieleeni, ja tunsin heti tietynlaista intuitiivista varmuutta ammatinvalinnasta. Minua kiinnosti se, miten lainsäädännöllä ohjataan yhteiskuntaa ja ihmisten elämää. Tosin ei minulla kovin selkeää käsitystä oikeustieteestä ja lakimiesammateista tässä vaiheessa ollut. 

Aloitin Turun tiedekunnassa vuonna 1977. Silloin oli juuri saatu valmiiksi tutkinnonuudistus,  ja ensimmäistä vuosikurssia pidettiin kuin kukkaa kämmenellä – tiedekunta antoi hyvät eväät tulevaisuutta varten. 

Opiskeluajoista on jäänyt mieleen erityisesti opettajien aito innostus ja vuosikurssin hyvä opiskelijameininki. Turku oli kaikin puolin mukava opiskelukaupunki. Opiskelijakämppä oli Kerttulinkadulla, ja Kupittaan puiston lenkkipolut tulivat tutuiksi. Lexin laskiaisillasta löytyi myös aviomies.

Ammatinvalinta meni aivan nappiin, enkä ole koskaan katunut. Toimin noin 20 vuotta lainsäädäntöneuvoksena oikeusministeriössä. Se oli erittäin kiintoisa, mutta vaativa työ, jossa kiehtoi mahdollisuus kehittää isänmaan oikeusjärjestelmää. 

Kolmisen vuotta sitten siirryin prosessioikeuden professoriksi Lapin yliopistoon. Tutkijan työ tarjoaa pohjattoman mahdollisuuden uuden oppimiseen. Opettajan työssä saan olla mukana kasvattamassa uusia juristipolvia. Pidän sitä vastuullisena ja tärkeänä työnä, sillä nuorissa on tulevaisuus.

Lakimiesammatit hajaantuvat tulevaisuudessa monelle alalle, mutta lakimiesidentiteetti on ja pysyy – siitä huolehtivat osaltaan Lakimiesliitto ja jäsenyhdistykset. Jäsenyhdistysten julkaisemat aikakauskirjat ovat merkittäviä oikeudellisen tiedon, keskustelun ja myös lakimiesidentiteetin kannalta.

Olen kuulunut liittoon ensimmäisestä työpäivästäni alkaen ja pitänyt sen toimintaa tärkeänä; ei ole liittoa ilman jäseniä, eivätkä lakimiehet ole vahvoja ilman liittoaan. Lakimiesliitto ei kuitenkaan ole vain edunvalvontaorganisaatio. Se on juristien yhteinen foorumi, joka on huolehtinut myös yleisemmän oikeudellisen näkökulman tuomisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Miten minusta tuli lakimes? -juttusarja juhlistaa Lakimiesliiton 70-vuotista taivalta.