Muistilistat työnhakijalle ja työnantajalle

Lakimiesliiton koostama työnhakijan muistilista on tarkoitettu tarjoamaan tukea työnhakijalle työhaastatteluun, työsopimusneuvotteluun valmistautumiseen tai itse neuvottelutilanteeseen. Lista sisältää asiat, jotka on hyvä muistaa ottaa esille työsopimusta laadittaessa.

Työnantajan huoneentaulussa taas on lueteltu asiat, joista kannattaa sopia työntekijän kanssa työsopimusta tehdessä. Tyytyväinen työntekijä on tehokkaampi ja sitoutuneempi työntekijä! Työsuhteen ehdoista on hyvä sopia avoimesti ja reilusti etukäteen. Näin vältetään myöhemmin mahdollisesti syntyvät epäselvyydet ja erimielisyydet.

Listat ovat nähtävillä myös Lakimiesliiton kotisivuilla.

Työnantajan huoneentaulu

Tyytyväinen työntekijä on tehokkaampi. Turhat riidat ja epäselvyydet heikentävät työn tehoa ja työpaikan ilmapiiriä. Erimielisyyksiltä välttyäkseen on hyvä sopia työsuhteen ehdoista avoimesti ja reilusti etukäteen. Seuraavassa listassa on lueteltu asiat, joista kannattaa sopia työntekijän kanssa työsopimusta tehdessä, jotta erimielisyyksiltä vältytään. Lisäksi kannattaa tutustua Lakimiesliiton suosituksiin työsuhteen vähimmäisehdoista, jotka perustuvat työelämässä yleisesti vakiintuneisiin työehtoihin. Asiallisista ja oikeudenmukaiseksi koetuista ehdoista sopiminen hyödyttää myös työnantajaa – työsuhteeseensa tyytyväinen työntekijä on tehokas ja sitoutunut työntekijä.

1. Kirjallinen työsopimus
Työnantaja on velvollinen antamaan työntekijälle kirjallisen selvityksen työnteon keskeisistä ehdoista. Tekemällä työsopimuksen kirjallisena täyttää työnantaja tämän velvollisuutensa. Kirjallinen sopimus on selkeä ja sillä voidaan luotettavasti todistaa, mitä on sovittu.

2. Työsuhteen laatu
Määräaikaiselle työsuhteelle tulee aina olla lainmukainen peruste, joka on mainittava työsopimuksessa. Jos työsopimus solmitaan määräaikaiseksi, tulee lisäksi mainita työsopimuksen päättymisaika tai sen arvioitu päättymisaika. Määräaikainen työsopimus voidaan lisäksi sopia irtisanomisenvaraiseksi.

3. Työaika
Liukuva työaika mahdollistaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen joustavalla tavalla sekä tehostaa ajankäyttöä työpaikalla. Liukuvasta työajasta ja liukuman rajoista on hyvä sopia yhdessä henkilöstön kanssa. Työaikalaki on pakottava lainsäädäntöä ja sitä tulee soveltaa, ellei kysymys ole työstä, jota on pidettävä yrityksen, yhteisön tai säätiön taikka sen itsenäisen osan johtamisena tai siihen välittömästi rinnastettavana. Normaalissa asiantuntijatehtävässä työskentelevään lakimieheen tulee soveltaa työaikalakia, jolloin esimerkiksi ylityö tulee korvata työaikalain mukaisesti.

4. Palkka
Lakimiesliitto vahvistaa vuosittain vastavalmistuneiden vähimmäispalkkasuositukset sekä tekee vuosittaisia palkkatutkimuksia. Palkkatutkimukset perustuvat todellisiin palkkoihin. Katso Lakimiesliiton palkkasuositukset ja palkkatutkimukset osoitteesta www.lakimiesliitto.fi. Palkan määräytymisen perusteet tulee yksilöidä ja kirjata sopimukseen mahdollisimman tarkasti. Kannustava palkka motivoi ja sitouttaa työntekijöitä.

5. Tulospalkkio
Kiinteän palkan lisäksi maksettava tulos- tai suorituspalkkio voi toimia kannustimena parempiin, yhteisesti sovittuihin tuloksiin.

6. Luontoisedut
On tavanomaista sekä suotavaa, että luontoisedut kuten lounassetelit ja puhelinetu tulevat palkan lisäksi. Puhelin on työntekijälle välttämätön työväline. Tarjoamalla työntekijöilleen liikuntaedun kannustaa työnantaja työntekijää pitämään huolta terveydestään. Terve työntekijä on tehokas työntekijä.

7. Etätyöskentelyn periaatteet
Etätyömahdollisuuden tarjoaminen työntekijöille lisää työn tehokkuutta ja joustavuutta sekä edistää työssä jaksamista. Lisäksi etätyö helpottaa työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Etätyötä koskevat periaatteet tulee sopia mahdollisimman selkeästi. Kaiken etätyön edellytyksenä ovat kunnolliset työvälineet kuten puhelin ja työtietokone.

8. Palkallinen loma
Ansaitut lomapäivät eivät seuraa työpaikasta toiseen. Myös kesken lomanmääräytymisvuotta työpaikkaa vaihtavalle työntekijälle on hyvä suoda mahdollisuus kesälomaan ja kunnolliseen työstä palautumiseen. Kesäloman tarjoaminen uudelle työntekijälle edistää työssä jaksamista.

9. Lomaraha
Lomaraha on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa työelämässä. Lomarahan maksaminen työntekijöille kertoo työnantajan halusta noudattaa näitä yleisesti vakiintuneita työsuhteen ehtoja.

10. Matkakustannukset ja matka-ajan korvaaminen
Työnantajan asialla matkustaminen on työnantajan hyväksi käytettyä aikaa. Vapaa-ajalla työasioissa matkustaminen on siksi syytä korvata palkkana tai vapaana. Kirjallisen matkustussäännön tekeminen on sekä työnantajan että työntekijän eduksi.

11. Kouluttautuminen
Osaamisen kehittäminen työssä saa työntekijät innostumaan uusista asioista sekä luo myös kehittymismahdollisuuksia liiketoiminnalle. Jokaisella asiantuntijalla tulisi olla kehityssuunnitelma, jota päivitetään vuosittaisissa kehityskeskusteluissa.

Työnhakijan muistilista

Tämä lista on tarkoitettu tarjoamaan tukea työnhakijalle työhaastatteluun tai työsopimusneuvotteluun valmistautuessa tai itse neuvottelutilanteeseen. Tämän listan lisäksi Lakimiesliitto on laatinut suositukset työsuhteen vähimmäisehdoista. Suositusten soveltamisesta tulee aina sopia erikseen. Jos työsuhteeseen ei tule sovellettavaksi mitään työehtosopimusta, on tärkeää, että jo työsopimuksessa sovitaan työsuhteen ehdoista mahdollisimman tarkasti. Työsopimuksesta neuvoteltaessa tulisi ainakin seuraavat asiat huomioida:

1. Kirjallinen työsopimus
Työntekijällä on oikeus sopia työnsä ehdoista kirjallisesti. Kirjallinen sopimus on selkeä ja sillä voidaan luotettavasti todistaa, mitä on sovittu.

2. Työsuhteen laatu
Määräaikaiselle työsuhteelle tulee aina olla lainmukainen peruste, joka on mainittava työsopimuksessa. Jos työsopimus solmitaan määräaikaiseksi, tulee lisäksi mainita työsopimuksen päättymisaika tai sen arvioitu päättymisaika. Mahdollisuudesta irtisanoa määräaikainen työsuhde on aina sovittava erikseen. Mahdollisesta koeajasta, niin määräaikaisessa kuin vakituisessakin työsopimuksessa, on aina sovittava erikseen.

3. Työaika
Sovi säännöllisestä työajasta. Liukuva työaika mahdollistaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen joustavalla tavalla. Liukuvasta työajasta ja liukuman rajoista tulee sopia erikseen. Lisäksi työaikalakia tulee soveltaa, ellei kysymys ole työstä, jota on pidettävä yrityksen, yhteisön tai säätiön taikka sen itsenäisen osan johtamisena tai siihen välittömästi rinnastettavana. Normaalissa asiantuntijatehtävässä työskentelevään lakimieheen tulee soveltaa työaikalakia.

4. Työtehtävät
Pääasiallisista työtehtävistä on hyvä sopia työsopimuksessa. Mitä yksityiskohtaisemmin työsopimuksessa on sovittu työtehtävistä, sitä selkeämpää on näyttö mahdollisten työnkuvaa koskevien erimielisyyksien sattuessa.

5. Palkka
Lakimiesliitto vahvistaa vuosittain vastavalmistuneiden vähimmäispalkkasuositukset sekä tekee palkkatutkimuksia. Katso Lakimiesliiton palkkasuositukset ja palkkatutkimukset osoitteesta www.lakimiesliitto.fi. Palkan määräytymisen perusteet tulee yksilöidä ja kirjata sopimukseen mahdollisimman tarkasti. Mikäli on sovittu kuukausipalkan lisäksi provisiopalkasta, on hyvä sopia siitä, miten provisio maksetaan erityistilanteissa kuten sairausajalla ja työsuhteen päättyessä.

6. Tulospalkkio
Muista neuvotella oikeudesta mahdolliseen tulos- tai suorituspalkkioon erikseen.

7. Luontoisedut
On tavanomaista sekä suotavaa, että luontoisedut, kuten lounassetelit ja puhelinetu, tulevat palkan lisäksi. Lisäksi voidaan sopia liikuntaedusta, jota työntekijä voi saada vuodessa 400 euroon asti verovapaasti. Luontaiseduista sovitaan erikseen.

8. Etätyöskentelyn periaatteet
Jos sovitaan mahdollisuudesta etätyöskentelyyn, tulee etätyötä koskevat periaatteet sopia mahdollisimman selkeästi. Kaiken etätyön edellytys on lisäksi kunnolliset työvälineet kuten puhelin ja työtietokone. Näistäkin tulee sopia etätyöstä sovittaessa.

9. Palkallinen loma
Ansaitut lomapäivät eivät seuraa työpaikasta toiseen. Muista kuin vuosilomalakiin perustuvista lomapäivistä on sovittava työsopimusneuvotteluissa ja työsopimuksessa.

10. Lomaraha
Lomaraha ei perustu lakiin vaan on puhtaasti sopimuksenvarainen asia. Lomaraha kuuluu kuitenkin normaaliin työsuhdekäytäntöön ja siitä on määräyksiä useimmissa työehtosopimuksissa. Muista sopia mahdollisesta lomarahasta erikseen.

11. Irtisanomisaika
Työsopimuslain mukainen irtisanomisaika on lyhimmässä tapauksessa kaksi viikkoa. Pidemmistä tai työsopimuslaista poikkeavista irtisanomisajoista on sovittava erikseen.

12. Matkakustannukset ja matka-ajan korvaaminen
Sovi työsopimuksessa, miten matkakustannukset ja matka-aika korvataan. Myös päivärahojen maksamisesta tulee sopia. Työnantajalla saattaa olla koko henkilöstöä koskeva matkustussääntö – kysy rohkeasti käytännöstä koskien työmatkoja ja niiden korvaamista.

13. Työsopimuksen liitteeksi tietoturva- ja salassapito-ohjeet
Työsopimuslain mukainen salassapitovelvollisuus on konkretisoitava (muun muassa sisältö ja ajallinen ulottuvuus).

Teksti: Tommi Rainerma ja Moa Pettinen
Kuvat: Thinstock