Mukava työpaikka

Bulevardilla sijaitsevan Hammarström Puhakka Partners Oy:n juuri remontoitu neukkari on tyylikäs, muttei turhan pramea. Toimitusjohtaja Markus Einiö tosin toteaa, että lattialle tarvitaan vielä matto. Opiskelijat, Sini Paajanen, 24, ja Ville Ruokamo, 29, esittelevät ikkunoista aukeavaa Esplanadin puiston näkymää. Kaikkia hymyilyttää: edellisellä viikolla toimisto kukitettiin parhaana opiskelijatyönantajana.

– Kyllä me tästä haaveiltiin jo pari vuotta sitten, kun palkinto jaettiin viimeksi, Einiö naurahtaa viitaten tuolloin Castrén & Snellman Oy:lle menneeseen meriittiin.

– Mutta tosissaan, ei tässä pokaalien kiilto silmissä töitä tehdä.

Kyykytys ei kuulu nykyaikaan

Lakimiesliiton kysely parhaasta opiskelijatyönantajasta toteutettiin kesällä 2013. Kysely lähti kaikille oikeustieteen opiskelijoille ja vastauksia palautui yli 400.

– Mielestäni voitto tuli oikeaan paikkaan. Samaa mieltä ovat myös monet ystäväni, jotka ovat kuulleet meistä tai käyneet täällä tutustumassa, Ruokamo sanoo.

HPP:n kohdalla näkyi opiskelijoiden vahva tyytyväisyys työpaikkaan ja sen työyhteisöön. Myös tiivistä ja kannustavaa yhteishenkeä sekä monipuolisia työtehtäviä kiiteltiin. Einiö on kuulemaansa tyytyväinen.

– Onhan tässä hieman hämmästynyt olo, mutta olemme myös aidosti panostaneet työntekijöidemme hyvinvointiin. Pyrkimyksenä on tietysti, että asiakkaatkin kokevat, että täällä viihdytään ja työntekijät ovat motivoituneita. Ja luonnollisesti tavoitteena on myös se, että alan parhaat kiinnostuvat yrityksestämme työnantajana jatkossakin.

Einiö uskoo, että kyykyttäminen on ilmiönä viime sesongin juttuja.

– Ihmisiä tulee kohdella fiksusti. Kyllä meilläkin odotetaan, että työt hoidetaan hyvin, mutta myös kannustetaan ja ymmärretään, että kaikkea ei voi osata heti.

– Muistan, kuinka jo toisena päivänä sain homman, josta en tiennyt mitään. Sanoin siitä tiimin vetäjälle, ja sovimme, että teen sen minkä osaan, Ruokamo kertoo ja toteaa, että työ itsessään on ollut parasta perehdytystä.

Paajanen komppaa.

– Tämä on ensimmäinen toimisto, jossa olen päässyt seuraamaan jutun etenemistä alusta loppuun. Myös vastuu on lisääntynyt tasaisesti. Olen ollut mukana asiakastapaamisissa ja puhelinneuvotteluissa. Eikä silloin haittaa, vaikka joskus tekisikin jotain ei-niin-juridista hommaa.

Työpäiviä muutama viikossa

HPP:ssa on töissä 11 opiskelijaa. Määrä on ollut vakio viimeisen kolmen vuoden ajan. Silloin toimistossa tehtiin kasvustrategia, jonka seurauksena liikevaihto on kasvanut 90 prosenttia. Samalla myös opiskelijoita on tarvittu enemmän.

– Opiskelijat ovat meille tärkeä ryhmä paitsi rekrytointinäkökulmasta myös tulevina asiakkaina. Suomi on pieni maa, Markus Einiö tietää.

– Keskimäärin opiskelijat ovat meillä töissä vuodesta puoleentoista. Mielestämme muutaman kuukauden harjoittelu on liian lyhyt kummallekin osapuolelle, mutta liian pitkäksikään ajan ei kannata venyä. Nuorille on tärkeää, että he pääsevät tutustumaan useaan paikkaan ennen valmistumista. Ja toki meidänkin kannaltamme rotaatio on tärkeää.

Sini Paajanen itse on ollut HPP:ssä kaksi vuotta, Ville Ruokamo pian vuoden. Kumpikin kertoo olevansa n-vuoden opiskelijoita (”opiskelijakollegat kyllä tietävät, mitä tämä tarkoittaa”), valmistuminen on gradua ja muutamaa tenttiä vaille. Työpäiviä kertyy keskimäärin kaksi kolme viikossa, työ- tai tenttitilanteesta riippuen. Einiö painottaa, että työt eivät saa johtaa opintojen viivästymiseen.

– Eihän gradu kenestäkään osaavampaa tee, mutta liika odottelu saattaa vain nostaa kynnystä turhan korkealle. Ja autan kyllä suunnittelemaan opintojen loppuun saattamista, hän vihjaa.

Kaikilla samat edut

Nuoret tietävät, että ovet ovat aina avoimet kaikkien työkavereiden luokse – jännittää tai pelätä ei tarvitse ketään. HPP:ssä opiskelijoilla on samat edut kuin vakituisilla työntekijöillä ja palkkausasiat hoidettu oikeaoppisesti. Ylitöiden osalta toimistolla pätee toisten perään katsomisen periaate.

– Asiantuntijabisneksessä monella ambitiot ovat korkealla. Yritämme kuitenkin pitää huolen, että täällä ei viihdytä liian myöhään, Einiö toteaa.

– Mieluummin mennään vaikka yhdessä urheilemaan.

– Minutkin houkuteltiin mukaan juoksukouluun ja nyt puolimaratoneja on takana jo muutama, Paajanen innostuu.­

Valmistumisen jälkeen Paajanen aikoo hakea HPP:hen töihin. Ruokamo on samoilla linjoilla.

– Kun itse joskus valmistun, pidän huolen siitä, että minulta saa aina kysyä neuvoa. Haluan omalta osaltani olla jatkamassa saamaani hyvää kokemusta.


 

Toimitusjohtaja Markus Einiö iloitsee tunnustuksesta. – Kyllä me tästä haaveiltiin jo pari vuotta sitten.

 

 

 

 

 

Paras oikeustieteen opiskelijatyönantaja

  • Tänä vuonna palkinnon saaneella Hammarström Puhakka Partners Oy:lla (HPP) on työntekijöitä 83, joista opiskelijoita 11.
  • Lakimiesliiton jakaman palkinnon saaja valitaan opiskelijoiden vastausten perusteella.
  • Aiemmin palkinto on myönnetty asianajotoimisto Matti Penttinen Oy:lle (2009) ja asianajotoimisto Castren & Snellman Oy:lle (2011).