Philomela-kuorossa laulava sopraano Hannele Korhonen kuuntelee nappikuulokkeistaan musiikkia, kun hän kävelee rauhallisesti ja aikaa ottaen toimitilaansa Helsingin Etu-Töölöön. Aamu on alkanut aikaisin, ja vuolaat ajatukset on talletettu tuoreeltaan muistikirjaan.
Aamupäivä on Korhoselle luovinta ja virkeintä aikaa. Niinpä kolmituntiset aktiiviset työpajat ovat usein vuorossa ennen lounasta.
Tarjoan työkaluja tehdä juristin työtä toisella tavalla.
Vaan mitä parisen vuotta sitten perustetun Juristin muotoilukoulu -yrityksen koulutuspajoissa oikein tapahtuu?
– Alkuun kerron osallistujille, mistä juridiikan muotoilussa on pohjimmiltaan kysymys. Sitten käymme työpajatekniikalla esimerkiksi yhden sopimuksen kimppuun ja muotoilemme sen uuteen uskoon. Tuloksena on kielellisesti ymmärrettävä ja visuaalisesti kiinnostava sopimus.
Muotoilukoulun oppilaina ovat inhouse-tiimit, asianajotoimistot sekä ilahduttavasti myös julkisen puolen toimijat. Eli juristi kouluttaa kollegojaan. Kahden koronavuoden aikana heitä on istahtanut pulpettiin jo pitkälti yli tuhat. Vastaanotto on ollut innostunutta varsinkin nuorten juristien keskuudessa.
– Tarjoan työkaluja tehdä juristin työtä toisella tavalla. Kerron, kuinka vaikeasta tekstistä voi tehdä helppoa tai juridiikan asiakaskokemusta parantaa. Ymmärrettävästä juridiikasta on puhuttu aina, ja sen ja juridiikan paremman saavutettavuuden eteen on jo aika tehdä töitä.
Ymmärrettävää juridiikkaa myös kansainvälisesti
Juridiikan muotoilua voi kuvailla ihmiskeskeiseksi ajattelutavaksi ja prosessiksi, jossa juridiikan tekemisestä tulee oikeilla työkaluilla ymmärrettävämpää. Korhonen on opiskellut muotoiluajattelun sekä palvelu- ja informaatiomuotoilun kokonaisuuksia Aalto-yliopistossa ja ulkomaisissa oppilaitoksissa.
Muotoilukoulun strategiaa ja konseptia hän on lähtenyt kehittämään puhtaalta pöydältä, sillä valmiita ratkaisuja ei ollut olemassa. Koulutussisällön jatkuva kehittäminen ja tuotteistaminen on yhä hänen päivittäistä työtään, kuten myös markkinointi ja myynti.
– Ensin minun pitää myydä tarve, jotta asiakas löytää syyn asiakaskokemuksen parantamiseen. Nyt olen jo osin siinä vaiheessa, että minuun otetaan yhteyttä.
Juridiikan muotoilua voi kuvailla ihmiskeskeiseksi ajattelutavaksi ja prosessiksi, jossa juridiikan tekemisestä tulee ymmärrettävämpää.
Yhteyksiä tulee myös kansainvälisesti, sillä suomenkielisen yrityksen rinnalla toimii Lawyers Design School. Pandemian aikana kotimaisetkin koulutukset on pidetty pääosin etänä, mutta kansainvälisissä asiakkuuksissa digitaalisuus korostuu vielä enemmän.
– Digitaaliset koulutusvideot ovat kansainvälisen toiminnan työkaluja. Interaktiivisten työkalujen kehittäminen on lähiajan toimia, sillä videoita on tarjolla paljon, ja niiden suhteen on tarve muutokselle.
Yrityksen kasvua Korhonen hakee nimenomaan kansainvälisiltä markkinoilta. Tähtäin on suunnattu Yhdysvaltoihin, juristien luvattuun maahan.
Koulutusta kärsimättömille juristeille
Korhonen käyttää säännöllisesti aikaa strategian miettimiseen, ideointiin, koulutussisältöön ja tuotteisiin, ja hän kirjoittaa myös blogia. Yrityksen hallinnolliset työt, kuten laskut ja kirjanpito vievät ajasta oman siivunsa. Rinnalla kulkevaan tukitiimiin hän nojautuu päivittäin.
– Minun lisäkseni on toinen kouluttaja, ja visual designerin palkkasin juuri. Freelance-pohjalta minua auttavat digitaalisen markkinoinnin ihmiset sekä australialainen copywriter.
Juristien kärsivällisyys on lähes nolla. Heidän pitää päästä heti käsiksi keinoihin, joilla he voivat itse esittää monimutkaisia asioita relevantisti ja yksinkertaisesti.
Omaa osaamistaan Korhonen on vankistanut matkan varrella moneen otteeseen. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto ja ammatillisen opettajan koulutus antavat pohjaa koulutustyöhön, jota hän ei alun perin ollut ajatellut yrityksessään tehdä.
– Tarkoitukseni oli konsultoida juristeja muotoiluprosessin läpiviemisessä. Juristien kärsivällisyys on kuitenkin lähes nolla. Heidän pitää päästä heti käsiksi keinoihin, joilla he voivat itse esittää monimutkaisia asioita relevantisti ja yksinkertaisesti. Siksi oli siirryttävä konsultoinnista koulutukseen.
Tarve kyseenalaistaa ja keskustella
Jyväskylässä kasvanut Korhonen muutti Helsinkiin 1995 oikeustieteellisten opintojen alkaessa. Pääkaupungista on muodostunut hänelle läheinen kotipaikka, erityisesti hän pitää merestä. Ammatin- ja uravalinta on sitä vastoin herättänyt paljon ristiriitaisia tunteita.
– Valitsin oikiksen pitkälti poissulkevalla tekniikalla. Ihmisoikeudet ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat minua. Olen hyvin ihmiskeskeinen ja kova ajattelemaan sekä ottamaan kantaa.
Valitsin oikiksen pitkälti poissulkevalla tekniikalla.
Korhonen ahdistui opiskeluaikanaan siitä, että hän ei saanut juurikaan vastakaikua kyseenalaistamis- ja keskusteluyrityksilleen. Niinpä hänelle jäi mielikuva sulkeutuneesta alasta. Onneksi oikeustaloustiede tarjosi mahdollisuuden pohtia myös vaihtoehtoisia lähestymistapoja.
Kymmenen vuotta inhouse-juristina eri yrityksissä päättyi henkilökohtaiseen kriisiin, irtisanoutumiseen ja yrityksen perustamiseen. Syntyi Villa Lex ja kunnianhimoinen ajatus muuttaa maailmaa.
– Halusin auttaa ihmisiä ja tarjota heille palveluita perhe- ja perintöoikeuden asioissa ihmiseltä ihmiselle -otteella. Perhejuridiikasta ei tullut minulle bisnestä, minkä kaveri kertoi minulle kyllä heti alkuun. Varsinaisen bisnekseni rakensin sitten sopimusjuridiikassa.
Muotoilu on kulkenut mukana koko yrittäjyyden ajan.
Automatisoidusta osakassopimuksesta tuli ovi seuraavaan vaiheeseen, ja yhdessä kollegan kanssa syntyi yritys Contract Mill. Se sai sitten jäädä, koska Korhosen sydän sykki muotoilulle, joka oli kulkenut eri tavoin mukana koko yrittäjyyden ajan.
– Tämä on se bisnes ja mun juttu. Juridiikan tekeminen ihmisläheisellä, ymmärrettävällä ja saavutettavalla tavalla.