Neljäs tiedekunta on uhka Lapin oikeustieteelliselle

Mahdollinen neljäs oikeus­tieteellinen tiedekunta on herättänyt paljon keskustelua. Etenkin Lapin yliopistossa ja laajemmalti Rovaniemellä käyty keskustelu on ollut kiivasta.

Fakta on, että mikäli Itä-Suomen yliopisto saa ON/OTM-tutkinnonanto-­oikeuden, suurimmat seuraukset siitä kokee juuri Lapin yliopiston tiedekunta. Neljäs tiedekunta tulee vaikuttamaan eniten meidän hakijamääriimme.

Pohjoisen sijantimme vuoksi emme kaipaa enää kolmatta tiedekuntaa – meidän näkökulmastamme etelään – kilpailemaan hyvistä hakijoista. Uhkakuvana on myös professorien ja opetushenkilökunnan siirtyminen etelämmäksi.

Oikeustieteellisen koulutuksen tulevaisuuteen on sekoitettu aluepolitiikkaa, joten miksemme sekoittaisi pakkaa vielä lisää? Oikeustieteellisellä tiedekunnalla on vahva asema ja merkitys koko Lapin tulevaisuutta ajatellen. Tiedekunta on yksi Lapin yliopiston kulmakivistä. Lapin yliopisto on taas yksi Rovaniemen kulmakivistä ja Rovaniemi on yksi Lapin kulmakivistä. Jos nämä kulmakivet murentuvat, mitä Pohjois-Suomessa sitten tehdään?

OTM-tutkinto on tänä päivänä hyvin arvostettu tutkinto. Sellaisena toivonkin sen pysyvän. Kannatan pääsykoejärjestelmän säilyttämistä oikeustieteellisellä ­koulutusalalla, koska se valikoi hakijoista ne, jotka pystyvät tutkinnon menestyksellä myös suorittamaan.

Miten Joensuu suhtautuu oikeustieteelliseen pääsykoejärjestelmään? Entä mahdolliset tulevaisuuden suunnitelmat tiedekunnan kasvattamisesta, miten ne vaikuttavat juristien työllisyyteen? Onko tulevaisuudessa merkitystä sillä, mistä olet tutkintosi saanut? Muun muassa nämä kysymykset, joihin en ole vielä saanut vastausta, saavat oikeustieteen opiskelijan huolestumaan tulevaisuudestaan.

Laura Aaltonen
Oik.yo
Lapin yliopisto

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Voit lähettää vastineesi osoitteeseen lakimiesuutiset@lakimiesliitto.fi.

 

Kysymyksiä kesätyöstä?

Akavan kesäduuni-info auttaa jälleen kesällä nuoria työ­suhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Maksuton palvelu aloittaa 2. toukokuuta.

Palveluun voi olla yhteydessä puhelimitse, puh. 0800 179 279, tai sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kesa­duuniinfo.fi. Palvelu löytyy myös Facebookista osoitteesta www.facebook.com/kesaduunari.

Facebook-sivuilla voi vertailla muiden kanssa omia kesäduunikokemuksiaan. Yksityisempää neuvontaa omaan työsuhteeseen liittyen saa puhelimitse tai sähköisen lomakkeen kautta.

Opiskelijoiden palkkasuositukset 2012

Opiskelijoiden palkkasuositus on tavoitteellinen suositus, jonka tarkoituksena on antaa oikeustieteen opiskelijalle käsitys oman osaamisensa arvosta sekä paremmat mahdollisuudet saavuttaa osaamisensa arvoa vastaava palkkataso.

Opiskelijoiden palkkasuositus on annettu palkkahaarukan muodossa. Mitä enemmän opiskelija on suorittanut opintopisteitä (op) sitä suurempaa palkkaa hän voi pyytää haarukan sisällä. Esimerkiksi haarukassa 61–120 op voi 119 op suorittanut opiskelija pyytää palkkaa 2 340 euroa kuukaudessa tai 14,80 euroa tunnissa.