Oikeita asioita hyvällä fiiliksellä

Helsinkiläinen asianajotoimisto Bird & Bird sijaitsee paraatipaikalla Helsingin keskustassa. Työntekijöitä on kuutisenkymmentä – luku on nousussa, sillä rekrytointiprosessi on jatkuvasti käynnissä.

– Vakituisten lisäksi meillä on aina harjoittelussa useampi junior trainee sekä opintojen loppuvaiheissa olevia vanhempia traineeta, Maisa Nikkola, yrityksen nykyinen osakas ja työntekijä vuodesta 1999 kertoo.

Bird & Bird toimii 23 kaupungissa ­Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. Yhteistyö on tiivistä ja yhteishengen ylläpitäminen tärkeää. Tästä hyvänä esimerkkinä on lähestyvä jalkapalloturnaus Madridissa.

– Lähdemme puolustamaan kahta peräkkäistä voittoamme, lakimies Eero Kärki hehkuttaa.

Hyvien joukossa

Menestys ei ole jäänyt vain nurmikentille: yhteisenä tavoitteena on tarjota asiakkaille parasta asiantuntemusta.

– Tavoitteen toinen puoli on, että sekä yksilö- että yritystasolla jokaisella on mahdollisuus oppia ja kehittyä, Nikkola sanoo.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että työelämässä ympäripyöreät päivät eivät ole enää tavoitetila.

– Erilaisia elämäntilanteita tulee ymmärtää ja tukea. Työn ja perheen sovittaminenkin onnistuu hyvin, kun kaikilla osapuolilla on siitä yhteinen näkemys, kahden pienen lapsen äiti toteaa.

Bird & Birdillä puolitoista vuotta sitten aloittanut Kärki toteaa, että joskus töissä on pakko venyä päämiehen parhaaksi. Selvää on myös, että tehty työmäärä ei jää korvaamatta.

– Ylityöt voi ottaa vapaana tai sitten korvaus näkyy palkanmaksun yhteydessä kuukausitasolla. Tärkeätä on myös, että työkavereilta saa aina apua, Kärki sanoo.

– Vuosien kokemuksella uskallan sanoa, ettei meillä ole juurikaan kyynärpäätaktikointia tai negatiivista kilpailua. Päinvastoin vallitseva olotila on toisia sparraava, Nikkola iloitsee.

Pientä hienosäätöä

Reilu työnantaja -tunnustusta haettiin keväällä. Idean isä oli Kärki, joka ehdotti asiaa suoraan toimitusjohtaja Jori Taipaleelle. Ehdotus sai johdon tuen ja tunnustuksen hakemista alkoivat valmistella Nikkola, Kärki ja toimistopäällikkö Margaret Bigos. Ajatuksena oli saada työryhmään edustajia kaikista henkilöstöryhmistä.

– Auditoinnista ja yhteistyöstä liiton kanssa jäi todella positiivinen kuva. Omia toimintamalleja on joskus ­hyvä katsoa ulkopuolisin silmin; organi­saatiossa­ on aina kehittämisen varaa, Taipale pohtii.

– Reiluus on meille luonnollinen asia. Olen itse saanut alusta alkaen reilua kohtelua ja sitä on nyt itse esimiehenä helppo jakaa eteenpäin. Työyhteisönä tunnustus velvoittaa meitä kehittymään jatkossakin. Saadaksemme parhaat työntekijät meidän täytyy olla heidän arvoisensa työnantaja, Nikkola tiivistää.

 

(Kuvassa vasemmalta: Eero Kärki, Iina-Mari Supperi, Margaret Bigos, Leena Pohjola, Tatu Jaarinen, Jori Taipale, Markus Liesegang ja Maisa Nikkola.)

 

Asianajotoimisto Bird & Bird sai Reilu työnantaja -tunnustuksen kesäkuussa 2012. Yritys käytti sitä ensimmäisen kerran rekrytoinnissaan heinäkuussa.

Leena Pohjola, lakimies

”Olen lähdössä Lontooseen jatko-opiskelijaksi. Kun tieto valinnasta tuli, oli esimies ensimmäisenä onnittelemassa. Olemme yhdessä pohtineet, mitkä opinnot parhaiten tukisivat uraani ja miten voisimme niitä hyödyntää, kun palaan takaisin.”

Tatu Jaarinen, lakimies

”Minulla oli hyvä kuva Bird & Birdistä työnantajana. Lisäksi kansainvälinen ilmapiiri kiinnosti. Toimistolla on hyvähenkinen ja epämuodollinen ilmapiiri, joten täällä on helppo keskittyä työntekoon.”

Reilu työnantaja -leima

Työnantajilla on mahdollisuus saada käyttöönsä Lakimiesliiton Reilu työnantaja -tunnustus. Leimaa saa käyttää rekrytointiin liittyvässä markkinoinnissa.

Koska kilpailu hyvistä työntekijöistä, jotka myös pysyvät yrityksen palveluksessa pitkään, on kiristynyt, työntekijät kiinnittävät yhä suuremmassa määrin huomiota muun muas­sa työoloihin sekä työn ja vapaa-ajan väliseen suhteeseen. Reilu työnantaja -tunnustus viestittää, että kyseisessä työpaikassa lakimiesten on hyvä olla töissä, heidän oikeuksiaan kunnioitetaan ja heidän jaksamisestaan pidetään huolta.

Jotta työnantaja saa Lakimiesliitolta luvan käyttää Reilu työnantaja -leimaa, sen on noudatettava palveluksessaan olevien lakimiesten ja lakimiesopiskelijoiden työsuhteissa Lakimiesliiton määrittelemiä työsuhdeperiaatteita. Ennen luvan saamista periaatepaperin sisältämät kohdat käydään Lakimiesliiton ja työnantajan kesken kohta kohdalta läpi.

Reilu työnantaja -leima on laadittu erityisesti asianajotoimintaa silmällä pitäen. Leima voidaan kuitenkin myöntää myös muilla aloilla toimiville työnantajille, jolloin huomioidaan muun muassa työnantajan palveluksessa olevien lakimiesten määrää suhteessa kaikkien työntekijöiden määrään.

Lisätietoja:
Tommi Rainerma
tommi.rainerma@lakimiesliitto.fi
09 8561 0335

Katso myös Suomen Lakimiesliiton nettisivut: www.lakimiesliitto.fi